Καλώς ήρθατε

Εξέγερση μέσω Twitter

freefotos.gr

Εξέγερση στη Μολδαβία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Εξέγερση στο κέντρο των Αθηνών. Εξέγερση μετά τη νοθεία των εκλογών του Ιράν. Τρία διαφορετικά γεγονότα σε τρεις διαφορετικές χώρες. Κι όμως, έχουν ένα κοινό: Οργανώθηκαν μέσω Ίντερνετ!

Ήταν δεδομένο πως... αυτά τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης θα χρησιμοποιούνταν και για τέτοιους σκοπούς. Κανείς όμως σίγουρα δεν περίμενε το ίδιο το State Department μέσω του κύριου Philip J. Crowley να ζητά από τους διαχειριστές του Twitter να συνεχίσουν να μεταδίδουν μηνύματα από το Ιράν και να μην σταματήσει η λειτουργία του... Κάτι τέτοιο βέβαια προβάλλει με τον πιο εμφατικό τρόπο το μέγεθος της λογοκρισίας που υπάρχει στη χώρα αυτή, όπου οι πληροφορίες μέσω των παραδοσιακών ΜΜΕ έρχονται με το σταγονόμετρο. Παρόλα αυτά τόσο το Twitter, το Youtube, διάφορα blogs και μέσω του microblogging του Facebook, η αντιπολίτευση μπόρεσε να οργανώσει αρκετές εκατοντάδες Ιρανούς προκειμένου να ξεχυθούν στο δρόμο και να μεταδώσουν τα μηνύματά τους σε όλη την υφήλιο.

Aυτό βέβαια φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τα ολοκληρωτικά καθεστώτα τα οποία δεν μπορούν να ελέγξουν πλέον όσο θα ήθελαν τις εικόνες και τις παραστάσεις που αποκομίζουν οι Ιρανοί από τον "έξω κόσμο". Γι αυτό το λόγο πολλές χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία ή το Ιράν απαγορεύουν κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια το Twitter έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του ως το καλύτερο μέσο αυτοοργάνωσης εξεγέρσεων στη Μολδαβία, όπου νέοι κυρίως Μολδαβοί ξεχύθηκαν στους δρόμους απαιτώντας να μην αναλάβει τα ηνία της εξουσίας η κομμουνιστική κυβέρνηση. Παρόμοια οργάνωση μέσω Ίντερνετ ζήσαμε και στην Ελλάδα, σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσω του γνωστού αναρχοσάιτ Athens.Indymedia αλλά και άλλων blogs και παρόμοιων σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Βλέπουμε λοιπόν πώς τα νέα μέσα επικοινωνίας μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για όσους θέλουν να προκαλέσουν κοινωνικές συγκρούσεις, εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να ελέγξει αν πράγματι αυτές οι εξεγέρσεις είναι πηγαίες και αυθόρμητες ή υποκινούμενες και πλήρως ελεγχόμενες. Το μέλλον μας επιφυλάσσει πάρα πολλές εκπλήξεις!!!
από KARATHEODORIS

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails