Καλώς ήρθατε

Τα νέα οικονομικά μέτρα δεν καλύπτουν ούτε τις αναδρομικές αυξήσεις που δόθηκαν στους δικαστικούς και πρόκειται να πάρουν και οι βουλευτές.

freefotos.gr

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου μπορεί να χαρακτηριστούν ήπια. Το βασικό τους πρόβλημα δεν είναι ο «αντιλαϊκός» χαρακτήρας τους, που επικαλούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά το ότι δεν δίνουν λύσεις.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στερείται ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής.

Λίγα πράγματα

Πολύ σωστή η... απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη άνω των 10 μέτρων και έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής. Σε σωστή κατεύθυνση είναι και η επιβολή ετήσιου ειδικού φόρου για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Σε περίοδο οικονομικής δυσκολίας και ενεργειακής αβεβαιότητας τα μέτρα είναι κατ' αρχήν σωστά. Προβλέπεται να αποδώσουν ένα ποσό της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Σωστή κρίνουμε και την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αν και, για να αποδώσει, θα πρέπει να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση πανίσχυρων κυκλωμάτων που αντλούν τεράστια οφέλη από τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή στα καύσιμα. Το μέτρο θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Άλλα 320 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν, σε ετήσια βάση, από το τέλος που θα επιβληθεί στα καρτοκινητά και τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των κερδών από τα λαχεία και τα στοιχήματα.

Με όλα αυτά τα μέτρα φτάνουμε σε πρόσθετα έσοδα της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Είναι ένα ποσό που δεν καλύπτει ούτε τις αναδρομικές αυξήσεις που δόθηκαν στους δικαστικούς λειτουργούς και πρόκειται να πάρουν οι βουλευτές. Δεν καλύπτει ούτε τη μηνιαία απόκλιση που παρατηρείται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού εξαιτίας του περιορισμού των δημοσίων εσόδων και της εκρηκτικής αύξησης των δημοσίων δαπανών.

Εκκεντρικές επιλογές

Στα μέτρα της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται και δύο εκκεντρικές, από πολιτική άποψη, επιλογές. Υποτίθεται ότι «τακτοποιείται» το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων προκειμένου να εισπραχθούν 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν επιμείνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες αντιδράσεις, εφόσον αλλάζει τους όρους δόμησης με δική της πρωτοβουλία για δημοσιονομικούς λόγους και προκαλεί όλους τους ψηφοφόρους που δείχνουν ευαισθησία στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και του περιορισμού της αυθαίρετης δόμησης.

Απαράδεκτη θεωρούμε και την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα κατά 120 εκατομμύρια ευρώ, σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε δημιουργικές πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας μας και να περιορίσουμε κάπως το ρεύμα παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα από συγκεκριμένες χώρες με μεγάλα προβλήματα.

Δύσκολη συνέχεια

Ακόμα και αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συνεχίσει την εκρηκτική του πορεία προς το 6,7% ή και 8% του ΑΕΠ, γεγονός που θα επιβάλει ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου, με δυσμενέστερους όρους.

Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, που είναι πλέον ασήκωτα για μεγάλες επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες και για πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κινδυνεύουμε από δημοσιονομική και οικονομική ισοπέδωση εξαιτίας του τεράστιου κράτους που έφτιαξε, συνεχίζοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ της «Αλλαγής», η «φιλελεύθερη» κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Οι πολίτες θα γκρινιάξουν, θα πληρώσουν, για να διαπιστώσουν σε λίγους μήνες ότι πρέπει να ξαναπληρώσουν -και μάλιστα σημαντικότερα ποσά- στη μάταιη προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί ο γραφειοκρατικός γίγαντας του ελληνικού Δημοσίου και των παραφυάδων του.
citypress

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

admin είπε...

και τα σώβρακα θα μας πάρουν... τι μας περιμένει ακόμα!!

Related Posts with Thumbnails