Είναι κοινά αποδεκτό, πως η ανεξέλεγκτη και μαζική λαθρομετανάστευση δημιουργεί σοβαρά, κρίσιμα και πολλαπλά προβλήματα στη χώρα μας.
Σχεδόν ομολογημένο, επίσης, είναι και το ότι η Ελλάδα δεν έχει, όχι μόνο σαφή πολιτική για το ζήτημα της μετανάστευσης, (το δύσκολο), αλλά, ούτε για εκείνο, (το πιο εύκολο) της λαθρομετανάστευσης.
Τα τελευταία χρόνια το πράγμα έχει παραγίνει κι είναι, πια, στο απροχώρητο !...
Χωρίς πολλές... αναλύσεις και αφορισμούς – που πολλές φορές είναι και ανώφελοι και επικίνδυνοι – ο καθένας έχει αντιληφθεί, πως η Ελλάδα απέκτησε το θλιβερό προνόμιο της χώρας, που υφίσταται και πληρώνει, κατά προτεραιότητα και σε υπερθετικό βαθμό, τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της «μελαψής» Ασίας – κυρίως - αλλά και μεγάλων περιοχών της Αφρικής…
Τα χαρακτηριστικά του προβλήματος, απλοποιημένα, είναι δύο : αδυναμία φύλαξης των συνόρων μας και δυσκολία, έως αδυναμία, στην προώθηση των λαθρομεταναστών, στις χώρες βασικού προορισμού τους, που είναι εκείνες της Ευρώπης.
Στην πρώτη περίπτωση η ελληνική ανικανότητα, επιτείνεται και από την αισχρή και εν πολλοίς υπονομευτική για τη χώρα μας, πολιτική της Τουρκίας, η οποία, από πολλούς, ανάγεται σε ειδική στρατηγική σχεδίαση… Πέρα από το παρασκήνιο, εκείνο που είναι αδιαμφισβήτητο, είναι το γεγονός, πως οι Τούρκοι, αφ΄ ενός επιτρέπουν την είσοδο των, εξ ανατολών της, λαθρομεταναστών, στο έδαφός της και στη συνέχεια, τους προωθούν, στο ξέφραγο αμπέλι, που λέγεται Ελλάδα…
Στην δεύτερη περίπτωση, αυτή της επαναπροώθησης στις χώρες της Ευρώπης, οι ιθύνοντές μας, ούτε πολιτική έχουν, ούτε – τόσα χρόνια – επεδίωξαν να τη χαράξουν και να τη διεκδικήσουν στα πλαίσια της Ε.Ε.
Μια πρωτιά αποκτήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι αυτή είναι θλιβερή, ως προς τις συνέπειές της : γίναμε, δηλαδή, οι υπομένοντες, κατ΄ αποκλειστικότητα, το μαρτύριο της λαθρομετανάστευσης, το οποίο, όμως, αφορά όλη την Ευρώπη και κυρίως τις μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες της…
Αυτό, που πρέπει να γίνει – πέρα από τα άλλα μέτρα στο εσωτερικό, (φύλαξη συνόρων, διαχείριση λαθρομεταναστών κλπ) – δεν είναι ένα, αλλά δύο πράγματα : Πρώτον, πρέπει άμεσα η Ελλάδα να βάλει το ζήτημα σε επίπεδο κορυφής στην Ε.Ε. και να ζητήσει την ανάληψη της ευθύνης για την αντιμετώπισή του, από τα όργανα και τους μηχανισμούς της ΄Ενωσης.
Δεύτερον, πάραυτα η ελληνική πλευρά να καταγγείλει τη συμπεριφορά και την πρακτική της Τουρκίας, ν΄ απαιτήσει την υλοποίηση παλαιότερων συμφωνιών, αλλά και την υπογραφή νέων, για την λειτουργία της στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και παράλληλα να συνδέσει την ανάληψη των ευθυνών της και την συμπεριφορά της γείτονος, με την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Να προστεθεί, δηλαδή, από την Ελλάδα, στους όρους που πρέπει να ικανοποιηθούν, προκειμένου να προχωρήσει η Τουρκία προς την Ευρώπη, ένας ακόμα, αυτός της καθαρής πολιτικής της στο θέμα των λαθρομεταναστών και το σταμάτημα του «βομβαρδισμού» της χώρας μας, με ζωντανές βόμβες, εξ ανατολών…
Η άποψη που – πιθανά – κρίνει υπερβολική μια τέτοια αντίδραση, μάλλον, δεν έχει εκτιμήσει σωστά τους κινδύνους και τις συνέπειες για η χώρα μας, (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες), του φαινομένου «λαθρομετανάστευση»…
από ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ
Καλώς ήρθατε
1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Ellada akus eki,ti sxesi exi me tus ellines?
Vo8ros 8a eprepe na onomazete i perioxi.. ke emis i ellines kata ta alla skata
Δημοσίευση σχολίου