Καλώς ήρθατε

Έρχεται τρίτο "κύμα" φόρων

freefotos.gr

Φόρους σε τρεις «δόσεις» ετοιμάζει η κυβέρνηση για να μειώσει τα ελλείμματα και να κλείσει την νέα μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού. Τα μέτρα για την είσπραξη των αναγκαίων 8 δισ. ευρώ θα εφαρμοστούν τμηματικά ενόψει και των ευρωεκλογών, ενώ η τρίτη «δόση» υπολογίζεται να έρθει το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.

Η αρχή θα... γίνει στα τέλη Μαΐου, οπότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πρώτο πακέτο των εισπρακτικών ρυθμίσεων για καταπατημένες εκτάσεις και ημιυπαίθριους χώρους. Το δεύτερο πακέτο θα είναι φορολογικού χαρακτήρα και αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον Ιούνιο. Και αν τα μέτρα αυτά δεν σταθούν αρκετά για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τότε τον ερχόμενο Οκτώβριο θα λάβουν «σάρκα και οστά» οι σκληρές εισηγήσεις για φορολογικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Το πρώτο πακέτο

Από τα μέτρα του Μαΐου το πιο αποδοτικό σε έσοδα θα είναι η «τακτοποίηση» των «κλεισμένων» ημιυπαίθριων χώρων με την πρόσκληση πολιτών που κατέχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ακίνητα για επιβολή φόρου με την καταβολή ενός ειδικού έκτακτου τέλους. Από την ρύθμιση αυτή αναμένονται έσοδα 4,5 δισ. ευρώ. Με δεύτερη ρύθμιση το δημόσιο θα διαθέσει τίτλους ιδιοκτησίας σε 200.000 κατόχους δημοσίων εκτάσεων συνολικής έκτασης 2.000.000 στρεμμάτων. Την ίδια περίοδο αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναφορά των ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, χωρίς τα γνωστά «φρουτάκια». Τα έσοδα από φόρους και τέλη για την λειτουργία των παιχνιδιών μπορεί να φθάσουν, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, και τα 300 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο πακέτο

Με το δεύτερο πακέτο μέτρων, που θα παρουσιαστεί μετά από τις ευρωεκλογές, έρχεται «μπαράζ» αυξήσεων σε έμμεσους φόρους. Καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων αναμένεται να ακριβύνουν και πάλι καθώς θα αυξηθούν σημαντικά οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και τα τέλη που επιβαρύνουν τη χρήση τους.

Συγκεκριμένα το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει:

- Αυξήσεις 20%- 30% στον ειδικό φόρο καυσίμων για έσοδα 700 εκατ. ευρώ.
- Στα τσιγάρα και τα ποτά προβλέπεται αντίστοιχη αύξηση του ειδικού φόρου με στόχο 300 εκατ. ευρώ.
- Στην τσιμπίδα και τα τέλη της κινητής τηλεφωνίας που θα πάρουν την ανηφόρα (έσοδα 150 εκατ. ευρώ).
-Την ίδια ώρα εξετάζεται και η αύξηση κατά 25%-50% στα τέλη κυκλοφορίας και μοτοσικλετών με στόχο 300 εκατ. ευρώ.
- Η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέου τύπου τεκμήρια για σπίτια, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη για να μην διαφεύγουν όσοι φορολογούνται αυτοτελώς αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι που εμφανίζουν υψηλές επίπεδο διαβίωσης και χαμηλά εισοδήματα αποδοχές. Αν το μέτρο αυτό αποδόσει, υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν μέχρι και 200 εκατ ευρώ επιπλέον.
Το τρίτο πακέτο

Το φθινόπωρο αναμένεται να εξαγγελθεί και να τεθεί σε ισχύ ένα ακόμη «πακέτο» εισπρακτικών και άλλων μέτρων προκειμένου να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός που θα κατατεθεί για το 2010.

Σε αυτό το νέο «πακέτο» ρυθμίσεων εξετάζεται να περιληφθούν η αύξηση 10% - 15% του φόρου στους τόκους καταθέσεων (έσοδα 450 εκατ. ευρώ), η επιβολή κεφαλικού φόρου στα υψηλά εισοδήματα για δεύτερη συνεχή χρονιά (400 εκατ. ευρώ), η αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης για εισοδήματα από τόκους, επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ. (200 εκατ. ευρώ) και η διεύρυνση του μέτρου της έκπτωσης φόρου με βάση τις προσκομιζόμενες αποδείξεις με στόχο να ενισχυθούν τα έσοδα από ΦΠΑ (600 εκατ. ευρώ).

Τα μέτρα αυτά βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο εισηγήσεων και θα τεθούν σε εφαρμογή αν δεν ανακάμψουν τους επόμενους μήνες η πορεία των εσόδων.
Του Στέλιου Κράλογλου στο capital
Σχόλιο apneagr: Άντε περαστικά μας βρε, μια ψυχή που είναι να βγει...

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails