Πριν δύο χρόνια μονιμοποιήθηκε ως καθαρίστρια στο δημόσιο σχολείο και τη μέρα που το έμαθε ενθουσιάστηκε. Την επομένη, όταν έμαθε το ύψος του μισθού της, που δεν ξεπερνά τα 53 ευρώ, δεν ήξερε πού να κρυφτεί!
Η Γρηγορία Μακρογαμβράκη εργαζόταν από το 2000 ως συμβασιούχος καθαρίστρια σε σχολεία. Τον Ιανουάριο του 2007 της ανακοινώθηκε η μόνιμη τοποθέτησή της στο Δημοτικό Σχολείο Μαχαιράς του Δήμου Αρκαλοχωρίου.
Σύμφωνα με τη...σύμβαση εργασίας απασχολείται καθημερινά για… μισή ώρα και ο μηνιαίος μισθός είναι 53 ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα για τα δύο παιδιά της, που ανέρχεται σε 33 λεπτά για το καθένα! Μέχρι να πάρει το μισθό της έχει εξανεμιστεί, καθώς δε φθάνει ούτε για τη βενζίνη του αυτοκινήτου. Μάλιστα, η ίδια λέει ότι ντρέπεται ακόμα και να ζητήσει τα χρήματά της από τον ταμία στην τράπεζα.
«Όταν έμαθα για τη μόνιμη θέση χάρηκα πολύ. Σκέφτηκα ότι τα λεφτά θα ήταν καλά. Όταν άκουσα για τα 53 ευρώ χάθηκα κάτω από τη γη», λέει η 37χρονη μητέρα δύο αγοριών 14 και 12 ετών. Καθώς είναι διαζευγμένη και δεν παίρνει διατροφή από τον πρώην σύζυγό της, έχει αναλάβει μόνη την ανατροφή των παιδιών της. Με τα ένσημα που παίρνει η ασφαλιστική κάλυψη είναι περιορισμένη όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τα δύο αγόρια της.
Η μισή ώρα της σύμβασης που έχει υπογράψει σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Είναι αδύνατον να καθαρίσει κανείς το σχολείο σε μισή ώρα. Αν τηρούσα το ωράριο θα άνοιγα την πόρτα, θα έμπαινα μέσα και λίγο μετά θα έφευγα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Γρηγορία Μακρογαμβράκη όχι μόνο δεν περιορίζεται στο ωράριό της, αλλά και κάνει διάφορες εργασίες στο σχολείο μόνο και μόνο από φιλότιμο, όπως για παράδειγμα το βάψιμο των εξωτερικών χώρων.
«Μονιμοποίηση της ντροπής»
Για κοροϊδία σε βάρος χιλιάδων καθαριστριών κάνει λόγο η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Ηρακλείου Χριστίνα Φοδελιανάκη.
Η εκπρόσωπος των καθαριστριών αναφέρει χαρακτηριστικά «Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για μονιμοποίηση στο Δημόσιο με αυτό τον τρόπο; Από μόνο του δείχνει ότι ήταν μια κοροϊδία. Μονιμοποίησαν περίπου 8.000 καθαρίστριες και απ’ αυτές οι 4.000 έχουν συμβάσεις για μισή μέχρι και τέσσερις ώρες τη μέρα. Αυτή είναι μονιμοποίηση της ντροπής». Σύμφωνα με την κυρία Φοδελιανάκη, όλες οι εργαζόμενες με μειωμένο ωράριο αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τη Γρηγορία Μακρογαμβράκη. Όμως και όσες έχουν πλήρες ωράριο, στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά σε δύο και τρία σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. «Έχουμε συνάδελφο που πηγαίνει σε τρία χωριά κάθε μέρα, αλλά και στο Ηράκλειο υπάρχει συνάδελφος που είναι σε τέσσερα σχολεία!» λέει η πρόεδρος του σωματείου και συνεχίζει «Όσες παρέμειναν σε ένα σχολείο φορτώθηκαν με διπλάσια δουλειά γιατί λέει μονιμοποιήθηκαν».
Όπως επισημαίνει η κυρία Φοδελιανάκη το υπουργείο Παιδείας είχε δεσμευθεί ότι όλες οι συμβάσεις από μισή μέχρι τέσσερις ώρες θα μετατρέπονταν σε τετράωρες. Αυτό επρόκειτο να γίνει μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. «Αυτό δεν έγινε όπως δεν έγιναν και πολλά άλλα απ’ αυτά που μας υποσχέθηκαν» τονίζει και καταλήγει λέγοντας ότι υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες με 25 χρόνια προϋπηρεσία απ’ την οποία δεν αναγνωρίζεται ούτε μια μέρα. Γι’ αυτό το λόγο τα σωματεία Καθαριστριών όλης της χώρας έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας ν’ αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των εργαζομένων που έχουν μονιμοποιηθεί.
από Πατρίς μέσω sofoscrete
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου