Καλώς ήρθατε

Αίσχος της ΝΔ με τα ταξί

Επαίσχυντη είναι η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να δώσει μέσα σε έναν χρόνο εξωφρενική αύξηση... 100% (!) στην ταρίφα των ταξί αντί του ποσοστού 6% - 7% που έδινε κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία. Προφανής στόχος της κυβέρνησης με αυτή την απίστευτη αύξηση είναι η πολιτική εξαγορά των ταξιτζήδων υπέρ της ΝΔ με τα λεφτά του κοσμάκη!

Ο «ταλιμπάν του... νεοφιλελευθερισμού» υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης (ο οποίος εξεδιώχθη κακήν κακώς από το υπουργείο Παιδείας μετά την τρομερή αναταραχή που προκάλεσε η απόπειρά του να εισαγάγει τον θεσμό των ιδιωτικών εταιρειών πώλησης πτυχίων ΑΕΙ), φανατικός εχθρός κάθε δημόσιας υπηρεσίας κοινής ωφέλειας, χτύπησε καίρια με δύο τρόπους τη μετακίνηση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού: αφενός διπλασίασε μονομιάς την τιμή του ταξί και αφετέρου επέτρεψε την είσοδο των ταξί στις λεωφορειολωρίδες, με στόχο να παραλύσει την κίνηση των λεωφορείων!

Είναι πασίγνωστο φυσικά ότι σήμερα που οι περισσότερες οικογένειες διαθέτουν περισσότερα του ενός αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αυτοί που χρησιμοποιούν ταξί είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι που ο τόπος κατοικίας τους είναι σε άβολη θέση σε σχέση με τον τόπο εργασίας τους, άνθρωποι που τρέχουν σε νοσοκομεία ή δημόσιες υπηρεσίες, νέοι που δεν έχουν ακόμη αυτοκίνητο κ.ά. Κανένας πλούσιος ή εύπορος δεν μετακινείται τη σημερινή εποχή με ταξί, καθώς για τις κοινωνικές αυτές τάξεις είναι πλέον και κοινωνικά υποτιμητικό να μπει σε ταξί, με αναγκαστική εξαίρεση κάποιους εύπορους υπερήλικες, όταν δεν είναι εύκαιροι στενοί συγγενείς ή φίλοι τους για να τους μεταφέρουν.

Οταν, λοιπόν, το επιβατικό κοινό των ταξί είναι κυρίως εργαζόμενοι, συνταξιούχοι ή νέοι που δεν πήραν ακόμη αυτοκίνητο, κατηγορίες δηλαδή για τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε φέτος να πάρουν μηδενικές ή μηδαμινές αυξήσεις της τάξης του 2%, με ποια λογική ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τους επιβάλει εξοντωτική επιβάρυνση 100% στη μετακίνησή τους με ταξί, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση αυτού του μέσου στους φτωχότερους από αυτούς; Σύμφωνοι, είναι γνωστό ότι η ΝΔ είναι δεξιό κόμμα και ως τέτοιο απεχθάνεται τα λαϊκά στρώματα, αλλά είναι πραγματικά αναγκαίο να επιδεικνύει τόση κοινωνική αναλγησία;

Γιατί φυσικά αυτή είναι η ουσία, το σύνθημα... «έξω οι φτωχοί από τα ταξί»! Τα υπόλοιπα φληναφήματα του υπουργού Στυλιανίδη περί... «μεσοσταθμικής αύξησης 10% (!)», περί «καθαριότητος» και GPS απευθύνονται σε ηλιθίους ή άσχετους, όπως είναι π.χ. και οι υπουργοί που έχουν να μπουν σε ταξί ή λεωφορείο από τα φοιτητικά τους χρόνια.
Ο υπολογισμός της κυβέρνησης Καραμανλή είναι κυνικός: οι ταξιτζήδες είναι ένας πολύ ζωντανός κλάδος που έρχεται καθημερινά σε επαφή με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους (υπάρχουν 28.500 ταξί στην Ελλάδα, άρα ένας απλός πολλαπλασιασμός επιβεβαιώνει τον προαναφερθέντα υπολογισμό). Εξαγοράζοντας, λοιπόν, τους ταξιτζήδες μέσω της διπλάσιας ταρίφας για να λειτουργήσουν ως προπαγανδιστές της ΝΔ, η κυβέρνηση αποκτά έναν ισχυρότατο προπαγανδιστικό μηχανισμό στην υπηρεσία της εγνωσμένης αξίας, αν και αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας. Μένει να αποδειχθεί πόσοι επιβαίνοντες στα ταξί θα είναι πυρ και μανία με τη ΝΔ και πόσοι από αυτούς θα μεταπειστούν υπέρ της κυβέρνησης Καραμανλή από τους ενθουσιασμένους ταξιτζήδες, που θα προπαγανδίζουν υπέρ της.

Ετσι κι αλλιώς όμως αυτός ο κολοσσιαίος πολιτικός - προπαγανδιστικός μηχανισμός δεν θα στοιχίσει στη ΝΔ ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ! Ολα τα λεφτά του διπλασιασμού της ταρίφας θα φύγουν από την τσέπη του κοσμάκη! Πρόκειται για αριστοτεχνικά στημένη «μηχανή», από την οποία η κυβέρνηση Καραμανλή βάσιμα προσδοκά ουσιώδη πολιτικά κέρδη.

Ακόμη και αν τα κέρδη αυτά περιοριστούν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους οικογενειών ταξιτζήδων, καθόλου άσχημο δεν θα είναι αυτό για τη ΝΔ που μέχρι τώρα καταποντίζεται στη λαϊκή δυσφορία.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η «σιωπή των αμνών»

Εκπλήσσει η σιωπή του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα των εξωφρενικών παροχών της ΝΔ στους ταξιτζήδες με τον διπλασιασμό της ταρίφας. Είναι προφανές ότι φοβούνται να αντιταχθούν σε αυτό για να μη στρέψουν εναντίον τους τους ταξιτζήδες, ιδίως τώρα που μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Καιροσκοπικά όμως φερόμενα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σιωπώντας, αφενός απαξιώνονται και τα ίδια στα μάτια των πολιτών που βλέπουν την οργή τους να μην έχει πολιτική αντανάκλαση και διέξοδο και αφετέρου δεν θα γλιτώσουν σε καμιά περίπτωση την αξιοποίηση των ταξιτζήδων ως προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ στο Έθνος

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails