Καλώς ήρθατε

Η λαμπάδα να φωτίζει μια αγαπημένη οικογένεια

Στο ιχνογράφημα που απεικονίζει μια οικογένεια με τρία παιδιά, η μητέρα παρουσιάζεται μεγαλύτερη. Φαίνεται πως αυτή έχει τον πρώτο λόγο. Είναι ενδιαφέρον ότι όλοι στην οικογένεια κρατούν κάτι (καλαθάκι)!
Ακόμη και το «μωρό».

Κοιτούσε περίλυπη τις λαμπάδες προς πώληση που είχε το ζαχαροπλαστείο. Ήταν χρωματιστές, μόνο μια άσπρη υπήρχε και από αυτήν κρεμόταν ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου σαν της Barbie. Και στις άλλες κρέμονταν, δεμένα με πολύχρωμες κορδέλες... τερατάκια, διαστημικά όπλα, εξωγήινοι, αγωνιστικά πίστας, ποτιστήρια και για μεγαλύτερα προφανώς κορίτσια γοργόνες και μάσκες βενετσιάνικες!

Πέρασε ανεπιστρεπτί ο... καιρός που η λαμπάδα που παίρναμε για τα βαφτιστήρια μας είχε μια όμορφη κορδέλα, που τη φορούσε μετά την κυριακάτικη λειτουργία της Αγάπης στα μαλλιά, αφού άφηνε τη λαμπάδα της στο μανουάλι της εκκλησίας να καίει. ΄Η που είχε πουλάκια στη φωλιά, κοτοπουλάκια, λαγουδάκι, μια «Μελισσούλα» για το κορίτσι, έναν κόκορα για το αγόρι!

Τώρα τη λαμπάδα την επιλέγουν τα παιδιά, απορρίπτουν κάθε ρομαντική, με λουλούδια και χρυσές κορδέλες! Υπάρχει ανταγωνισμός ακόμη και την ώρα του «Δεύτε λάβετε φως» ανάμεσα στα πιτσιρίκια ποιο θα έχει την πιο «προχωρημένη» λαμπάδα! Μαζί με το απλό αλλοτινό στόλισμα που έδινε έμφαση στην ανοιξιάτικη φύση και στα αγαπημένα παραμύθια των παιδιών, ξεχάστηκε, λόγω μεταφοράς όλης της οικογένειας με το αυτοκίνητο ως το προαύλιο της εκκλησίας και η επιστροφή με την αναμμένη λαμπάδα για να γίνει ο σταυρός με την κάπνα της στο πάνω μέρος της εξώπορτας!

Περπατώντας, μικροί - μεγάλοι έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη», αφήνοντας πίσω την εκκλησιά της γειτονιάς, ολόφωτη, ενώ συνεχίζεται η λειτουργία. Μερικοί τσούγκριζαν το κόκκινο αυγό που είχαν στην τσέπη τους και το ’τρωγαν μάλιστα! Τελικά, η κυρία διάλεξε μια ροζ λαμπάδα με μια μοντέρνα μινιφορούσα με «τα χέρια ψηλά», γιατί αρέσει ο Χατζηγιάννης στη βαφτιστήρα της... «Ελπίζω να την κρατήσει» μουρμούρισε, πλήρωσε και έφυγε βιαστική.

Εκείνο που είχε σημασία είναι ότι η βαφτιστήρα της μεγάλωνε σε μια σωστή οικογένεια, με μπαμπά, μαμά, αδέλφια, γιαγιάδες και παππούδες. Δεν το ’ξερε πόσο τυχερή είναι και τι μεγάλο δώρο είναι να μεγαλώνεις σε μια μονοιασμένη οικογένεια! Και να μην είσαι όπως τόσα πολλά παιδιά χωρισμένων γονέων ή μονογονεϊκής οικογένειας...
Tης Eλενης Mπιστικα στην Καθημερινή

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails