Καλώς ήρθατε

Σήμανση: Αδιαφορία και Βανδαλισμός.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι όλοι μας είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί κινούμαστε καθημερινά σε μια πληθώρα οδικών αρτηριών εντός των αστικών πόλεων.

Όμως μερικοί πρέπει να αντιληφθούν το συντομότερο δυνατό την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε όλους αυτούς που "επεμβαίνουν" πάνω στις οδικές σημάνσεις με διάφορους τρόπους:

* Είτε πρόκειται για ανεγκέφαλους οπαδούς διαφόρων ΠΑΕ ομάδων, που το παίζουν έξυπνοι κολλώντας αυτοκόλλητα "θύρας7", "θύρας 13" και όλα τα σχετικά, θέλοντας να δείξουν ίσως την αγάπη τους στην αγαπημένη τους ομάδα. (Σίγουρα θεωρούν ότι έτσι τη δείχνουν με το καλύτερο τρόπο).

* Είτε ακόμα... χειρότερα ρίχνοντας μαύρα σπρέι στην επιφάνειά τους, που αν μη τι άλλο είναι πολύ μικρή, ζωγραφίζοντας ένας θεός ξέρει τι...

* Είτε μικροεπιχειρηματίες εστιατορίων, ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών επιχειρήσεων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη σήμανση, ουσιαστικά "αυτο-προβάλλονται".

* Είτε πολλές πινακίδες έχουν χάσει πλέον και από ότι φαίνεται οριστικά και αμετάκλητα (λόγω ανευθυνότητας), τη χρησιμότητά τους, η οποία έχει αλλοιωθεί και ξεθωριάσει μες στο πέρασμα του χρόνου. Αποτέλεσμα; Πολλές σε διάφορα συνοικιακά συγκροτήματα και είμαι σίγουρος πως όχι μόνο, κρίνονται "ακατάλληλα επικίνδυνες" για τον οδηγό που οδηγεί σε κάποιο τέτοιο σημείο. Εδώ γίνεται ουσιαστικά λόγος για τη λέξη "συντήρηση", η οποία είναι ανύπαρκτη τις περισσότερες περιπτώσεις!

Έτσι ουσιαστικά το ίδιο νόμισμα με τις δύο όψεις του έχει δυστυχώς ένα κοινό παρονομαστή: Το κίνδυνο που διατρέχουν οι οδηγοί να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους από μια απλή σήμανση. Ακούγεται σε εμένα κωμικοτραγικό, και όμως αποτελεί μια από τις πολλές σύγχρονες πραγματικότητες.

Η ουσία είναι ότι οι προβλεπόμενες κυρώσεις που υπάρχουν και αναγράφονται στην οπίσθια πλευρά των πινακίδων, δεν φαίνονται να ιδρώνουν το αυτάκι των ανεγκέφαλων. Ευθύνες ως συνήθως έχουν και άλλοι, όπως τροχαία, ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχία, Δήμοι, οι οποίοι υποθέτω ότι παίζουν πάλι το "μπαλάκι" μεταξύ τους για το ποιος είναι ο μέγας αρμόδιος. Μήπως φταίει ο νόμος που δεν είναι σκληρός; Μήπως η σχετική χαλαρότητα που εφαρμόζεται; Μήπως το ότι ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι αδιαφορούν για ένα τέτοιο επουσιώδες ζήτημα, και ασχολούνται με άλλα μείζονος σημασίας; Η λέξη "συντήρηση" υπάρχει στο λεξικό των αρμοδίων επί τέτοιων ζητημάτων; Δεν ξέρω...Ή μάλλον ξέρω, εδώ είναι Ελλάδα.

Ζητήματα ανακύπτουν και για το τρόπο σχεδιασμού επί τη τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, διότι υπάρχουν περιπτώσεις λανθασμένης τοποθέτησης σε λάθος σημεία ουκ ολίγες φορές.

Όσον αφορά τις "θύρες" 13, 21, 7, κ.λ.π. τι κάνουν από τη μεριά τους για την εξάλειψη του φαινομένου εκ των οπαδών τους; Γιατί μήπως τελικά αυτοί που ανήκουν στη κάθε ομάδα δεν είναι και τόσο άγνωστοι;; Μήπως η κάθε ομάδα να φρόντιζε να κάλυπτε η ίδια τις διάφορες φθορές που προκαλούνται;
Τελικά πόση έλλειψη παιδείας υπάρχει;
από gatodiakritikos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails