Καλώς ήρθατε

Οι διεκδικήσεις των μοναστηριών δεν έχουν τελειωμό (ή αλλιώς "τα σάβανα δεν έχουν τσέπες")

Χθες εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής η αναγνωριστική αγωγή της Σιμωνόπετρας κατά του ελληνικού δημοσίου διεκδικώντας πάνω από τη μισή έκταση ενός μετοχίου που απαλλοτριώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Πρόκειται για το λεγόμενο «Πετριώτικο Σιθωνίας» ή «Πέτριώτικο Βάβας» του οποίου «άπασα η έκταση» απαλλοτριώθηκε.

Στο Δήμο Τορώνης οι Μονές του Αγίου Όρους συνεχίζουν να διεκδικούν χιλιάδες στρέμματα. Εκτός από τη Μονή Σίμωνος Πέτρα, στην περιοχή της Τριστινίκας του δήμου Τορώνης «ανακάλυψαν» ότι ένα παραλιακό φιλέτο 4.439 στρεμμάτων που μοιράζονταν οι κάτοικοι και το δημόσιο κι όπου είναι κτισμένα εκατοντάδες σπίτια και τουριστικά καταλύματα ανήκει στην Μονή Κουτλουμουσίου. Κι ας έχει απαλλοτριωθεί ολόκληρο το Κουτλουμουσιανό μετόχι από το 1933 κι ας υπάρχουν οι ιδιοκτησίες των κατοίκων της Συκιάς με καταγραφές και πράξεις από τον 19ο αιώνα.

Η προσφυγή της... Μονής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου με την υποβολή αναγνωριστικής διεκδικητικής αγωγής από το 2002 και την απόφαση που εκδόθηκε τον Απίριλιο του 2006, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτησία της το παραλιακό φιλέτο των 4.439 στρεμμάτων, έγινε εν κρυπτώ για τους κατοίκους και την δημοτική αρχή του Δήμου Τορώνης.

Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, με τη συμπαράσταση κατοίκων του Δήμου Τορώνης που πήγαν στο Δικαστήρια, υποστήριξε την περιουσία του. Η απόφαση θα βγει σε περίπου 3 μήνες.
από Υπόθετο

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails