Καλώς ήρθατε

Τόλμησαν για χάρη του Νικόλα

Οι γιατροί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η περίπτωση του μικρού Νικόλα από την Κομοτηνή, που έπασχε από σπάνιο καρδιολογικό νόσημα, δεν μπορούσε να χειρουργηθεί! Μάλιστα, παιδοκαρδιοχειρουργοί από γνωστά κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ που ενημερώθηκαν για την κατάσταση του παιδιού αποφάνθηκαν ότι «είναι αργά, δεν έχει καμιά ελπίδα, θα είναι μάταιος κόπος να χειρουργηθεί».

Δύο Ελληνες γιατροί, όμως, ο παιδοκαρδιοχειρουγός δρ Γιώργος Σαρρής και ο παιδοκαρδιολόγος δρ Γιάννης Παπαγιάννης δεν τα παράτησαν. Μελετώντας τις αναλυτικές εξετάσεις άρχισαν να διακρίνουν ελάχιστες ελπίδες και τελικά αποφάσισαν να τολμήσουν!

Χειρούργησαν τον... Νικόλα και το θαύμα έγινε! Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη, ο μικρός, απόλυτα υγιής, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο «Μητέρα». «Είναι μια ανακούφιση για μας, που σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιστατικό, όλα πήγαν καλά», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Γιώργος Σαρρής.

Δεν εντοπίσθηκε
Πρόκειται για ένα παιδί, 15 μηνών σήμερα, που γεννήθηκε με σοβαρή καρδιακή ανωμαλία. Συγκεκριμένα, με μετάθεση των μεγάλων αγγείων και με πρόβλημα σε μεσοκοιλιακές επικοινωνίες, μια πάθηση που πρέπει να χειρουργείται έγκαιρα, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, διαφορετικά, η βλάβη προχωρά δημιουργώντας πλέον μη αναστρέψιμη πνευμονική υπέρταση.

Ενώ η πάθηση αυτή συνήθως εκδηλώνεται νωρίς, με σοβαρά συμπτώματα, στην περίπτωση αυτού του παιδιού δεν στάθηκε δυνατό να εντοπισθεί έγκαιρα, επειδή οι παιδίατροι στη Β. Ελλάδα που το παρακολουθούσαν, είχαν μπροστά τους μόνο ένα φαινομενικά «αθώο φύσημα». Ετσι το πρόβλημα παρέμενε «κρυφό» και εξελίχθηκε σε σοβαρή, μη αναστρέψιμη, πνευμονική υπέρταση.

Πρόσφατα όμως, με αφορμή μια αναπνευστική λοίμωξη, ζητήθηκε η γνώμη του ειδικού παιδοκαρδιολόγου Γιάννη Παπαγιάννη, διευθυντή της παιδοκαρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Μητέρα» και της ομάδας του, οι οποίοι, σε λεπτομερείς εξετάσεις, διέγνωσαν το πραγματικό πρόβλημα.

«Οι ειδικές εξετάσεις δειξαν υψηλά επίπεδα πνευμονικής πίεσης, που ήταν αποτρεπτική για την επίτευξη χειρουργικής διόρθωσης. Ζητήσαμε για τη σπάνια αυτή περίπτωση και τη γνώμη συναδέλφων από καρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού. Η γνώμη τους ήταν αρνητική», λέει ο κ. Σαρρής.

«Τελικά, αποφασίσαμε να δώσουμε στο παιδί έστω και την ελάχιστη ελπίδα ίασης, παρά τον υψηλότατο κίνδυνο και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε ολική διορθωτική επέμβαση. Η πολύωρη εγχείρηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 11 Φεβρουαρίου. Αυτό ήταν το δεύτερο σημαντικό βήμα, μετά τη σωστή διάγνωση».

Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε η μετεγχειρητική αγωγή του μικρού, το τρίτο και εξαιρετικής σημασίας βήμα, η αγωγή που ολοκληρώθηκε στην υπερσύγχρονη ΜΕΘ του «Μητέρα» με διευθυντή τον παιδοκαρδιοαναισθησιολόγο Γιώργο Κυρβασίλη που με τους συνεργάτες του εξειδικευμένους παιδοεντατικολόγους και τη συνεργασία των ομάδων των δύο άλλων κλινικών, κατάφερε να ξεπεραστούν τα άμεσα μετεγχειρητικά προβλήματα και κυρίως αυτό της πνευμονικής υπέρτασης.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
«Παίρναμε κουράγιο από το χαμόγελό του»

«Είμαστε τυχεροί, που υπάρχουν τέτοιοι επιστήμονες στη χώρα μας», λέει συγκινημένη στο «Εθνος της Κυριακής» η μητέρα του, ευτυχισμένου πλέον, μικρού Νικόλα.

«Δεν θέλω να σκέφτομαι ποια θα ήταν η θέση μας σήμερα, αν τα παρατούσαν οι γιατροί του Μητέρα, αφού για την περίπτωσή μας ήταν ελάχιστες οι ελπίδες επιτυχίας ενός χειρουργείου.

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε βαθιά πίστη πως θα τα καταφέρουμε, άλλωστε ο Νικόλας δεν σταμάτησε στιγμή να χαμογελά και αυτό ήταν που μας έδινε κουράγιο.

Εκείνο όμως που έσωσε το παιδί μας, είναι η γνώση και η αποφασιστικότητα των γιατρών που πέτυχαν το θαύμα! Τους ευχαριστούμε, μέσα από την καρδιά μας όλους, γιατρούς, νοσηλευτές και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ στο Έθνος

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails