Καλώς ήρθατε

Κίνητρο €100 -150 πρώτο βήμα για εξοικονόμηση ενέργειας

Η λύση των κουπονιών φαίνεται να προκρίνεται τελικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αρχίσει να τρέχει μέχρι τα τέλη του μήνα ή τις αρχές Απριλίου, το περίφημο πρόγραμμα απόσυρσης ενεργοβόρων συσκευών. Το κίνητρο που θα δίνεται θα κυμανθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 100 και 150 ευρώ ανάλογα με τη συσκευή και εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν περίπου 1 εκατ. ενεργειακά «σπάταλες» συσκευές.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος απόσυρσης, στα οποία έχουν καταλήξει οι επιτελείς του υπουργείου Ανάπτυξης είναι τα εξής: Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα αφορά δύο συσκευές: ψυγεία και κλιματιστικά. Οι συγκεκριμένες επιλογές συσκευών έγιναν καθώς τα... ψυγεία είναι συσκευές που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα ενέργειας, ενώ τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον τους θερινούς μήνες αυξάνοντας την αιχμή της ζήτησης σε περιόδους «δύσκολες» για το ηλεκτρικό σύστημα. Αποσύροντας δηλαδή παλαιά ενεργοβόρα ψυγεία και κλιματιστικά θα γίνει ένα σημαντικό βήμα τόσο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας όσο και για την αποκλιμάκωση των καλοκαιρινών αιχμών της ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά τους όρους, το πρόγραμμα έχει ως βασική στόχευση τις παλαιότερες συσκευές (10ετίας και πλεόν), χωρίς ωστόσο να υπάρχει απαγόρευση για νεότερες συσκευές, υπό την προϋπόθεση ότι η συσκευή που αποσύρεται είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης. Σε κάθε περίπτωση θα είναι συμφέρουσα η απόσυρση όχι μόνο για την επιδότηση των 150 ευρώ, αλλά και γιατί με τη νέα συσκευή ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι μικρότερος. Για παράδειγμα ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης G επιβαρύνει ετησίως το λογαριασμό της ΔΕΗ με τουλάχιστον 20 ευρώ περισσότερα από ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α.

Το κουπόνι θα έχει δύο πλαφόν ποσοστιαίο και ποσοτικό. Δηλαδή η επιδότηση δε θα μπορεί να ξεπερνά το 25% του συνολικού κόστους, ενώ το πλαφόν στο ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ των 100 έως 150 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά καταναλώνουν περί τις 3.300 GWh για την ψύξη τροφίμων, ενέργεια που αντιστοιχεί με το 6% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας ενός σπιτιού. Συνολικά από τον οικιακό τομέα προέρχεται περίπου το 23,5% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε απόλυτες τιμές, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, η κατανάλωση αυτή είναι 12.786 GWh ετησίως σε 3.600.000 κατοικίες περίπου. Η μέση ετήσια κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 4570 kWh / έτος. Το ψυγείο ευθύνεται για το 18% της κατανάλωσης, ο φωτισμός για το 8%, η τηλεόραση και τα στερεοφωνικά για το 6%, το πλυντήριο ρούχων για το 3% όπως και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το κλιματιστικό για το 2%, το πλυντήριο πιάτων για το 1%, ενώ το 59% οφείλεται σε άλλες αιτίες (κάλυψη θερμικών αναγκών, ζεστό νερό κλπ).

Τέλος να αναφερθεί ότι ήδη έχουν δεσμευτεί στο ΕΠΑΕ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα) 100 εκατ. ευρώ, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα απόσυρσης.
Του Χάρη Φλουδόπουλου

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails