Καλώς ήρθατε

Ποιος μπορεί να βρει τη λύση για τον Λαναρά;


Ιδιώτες, τράπεζες και μάνατζερς φεύγουν έντρομοι από τον κλάδο των κλωστών. το κράτος αναζητά τη λύση και πιστεύει ότι την γνωρίζουν... οι εργαζόμενοι.

Άμεσα αποτελέσματα

Η κινητοποίηση των εργαζομένων της Κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά είχε άμεσα αποτελέσματα. Όταν έφυγα χθες το πρωί απ’ το σπίτι με προορισμό το γραφείο άκουσα στο ραδιόφωνο ότι οι εργαζόμενοι του Ομίλου είχαν κλείσει την οδό Σταδίου και κινούνταν απειλητικά προς το Σύνταγμα. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ είχα φθάσει στο γραφείο έμαθα ότι ο Υπουργός είχε δεσμευθεί για τη δανειοδότηση της επιχείρησης με 14 φρέσκα εκατομμύρια. Μάλιστα η δέσμευση προέβλεπε άμεση αποταμίευση. Πιο γρήγορα και από καταναλωτικό.

Τα χρήματα ήταν... απαραίτητα για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, που είχαν μείνει απλήρωτοι τους τελευταίους έξι μήνες. Το συνολικό ποσό της μισθοδοσίας ξεπερνούσε τα 6 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα εξασφαλίζουν ότι τα εργοστάσια θα ξαναλειτουργήσουν. Η Κυβέρνηση έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο, όπως κάνει τακτικά τις τελευταίες ημέρες. Με τους αγρότες, τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής, τους καταστηματάρχες που υπέστησαν ζημίες από το πλιάτσικο του Δεκεμβρίου και γενικά όσους έχουν ανάγκες.

Για λίγες ημέρες

Το ερώτημα βέβαια που επανέρχεται κάθε φορά που δίνονται τέτοιες λύσεις, είναι αν η λύση της χρηματοδότησης ενός κλάδου που φθίνει στις χώρες της δύσης, έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα και αν τελικά πραγματοποιείται βάσει ενός σχεδίου. Ο επιχειρηματίας προφανώς δεν βρίσκει λύσεις. Άλλοι επιχειρηματίες δεν εμφανίζονται για να αγοράσουν τη δραστηριότητα, προφανώς γιατί δεν τους φαίνεται δελεαστική. Οι τράπεζες δεν δείχνουν να πιστεύουν στον κλάδο (εκτός από αυτές που «υποχρεώνονται» να πιστέψουν). Η μόνη λύση λοιπόν μπορεί να προέλθει από το κράτος. Πόσο πιθανό θεωρείτε όμως να πετύχει εκεί απ΄όπου οι ιδιώτες και οι τράπεζες φεύγουν τρομοκρατημένοι;

Ιδιαίτερη σημασία έχει φυσικά και ο στόχος του κράτους. Αν πίστευε στον κλάδο θα κοίταζε να βρει μια βιώσιμη λύση. Όχι τώρα. Παλαιότερα. Όταν ξεκίνησε η τροφοδοσία της μαύρης τρύπας των κλωστών με χρήμα. Προφανώς σχέδιο δεν υπήρχε. Όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή δεν έγινε ποτέ γνωστό, ούτε επιχειρήθηκε η εφαρμογή του. Χθες ο Υπουργός έδωσε το χρήμα και ζήτησε από τους εργαζόμενους να του παρουσιάσουν ένα βιώσιμο σχέδιο μέσα σε 15 ημέρες. Το κράτος προφανώς δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να σώσει την εταιρεία, αν σώζεται. Ζητά λοιπόν βοήθεια από τους εργαζόμενους. Προς το παρόν δόθηκε μια «ασπιρίνη» αλλά σε 2 εβδομάδες θα βρεθούμε πάλι προ εκπλήξεων...

Σταμάτης Ζαχαρός

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

O pateras m exei pei pos prin peripou eikosi xronia o palios... lanaras tous eixe pei ena pragma sth naousa. pos h kostoifantourgia tha pethanei kai prepei na eiste etoimoi otan ginei afto... mallon ta logia afto tou ikanotatou antra den provlimatisan kanenan tote... tora omos oloi trexoun kai den ftanoun... afta!

Ανώνυμος είπε...

thn pe8aname monoi mas poy den exoume parei metra me ta kinezika

Related Posts with Thumbnails