Μαίνεται ο πόλεμος των επιστολών διαμαρτυρίας εταιριών για «φωτογραφικό» διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομικών. Ενδιαφερόμενες εταιρίες έχουν υποβάλει ενστάσεις, στις οποίες υποστηρίζουν ότι ευνοείται μία και μοναδική εταιρία. Η τελευταία βρέθηκε στη λίστα της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) με τις εταιρίες που φαίνεται να είχε σχέσεις πρόσωπο, το οποίο θεωρείται εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων» της Siemens.
Πρόκειται για τον ανοιχτό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2008, προκειμένου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), το πρώην ΚΕΠΥΟ, να αποκτήσει νέα εκτυπωτικά συστήματα («Για την προμήθεια, εγκατάσταση και υπηρεσίες κατάρτισης και συντήρησης εκτυπωτικών συστημάτων»). Το ύψος της προμήθειας ανέρχεται σε 950.000 ευρώ.
Εκτιμάται, ωστόσο, ότι... σε βάθος χρόνου η εταιρία στην οποία θα κατακυρωθεί το έργο, θα έχει «δουλειά» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Ενδιαφέρον για το έργο είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον πέντε εταιρίες, αρκετές εκ των οποίων εκπροσωπούν στην Ελλάδα μεγάλες δυτικές πολυεθνικές. Οι περισσότερες ισχυρίζονται ότι όροι στη διακήρυξη αποκλείουν σχεδόν όλες τις εταιρίες από το διαγωνισμό.
«Ζητούμε την ακύρωση του διαγωνισμού»
Από τις επιστολές διαμαρτυρίας ή ενστάσεις, τις οποίες έχει στην κατοχή του ο ΕΤ.Κ, χαρακτηριστική είναι η επιστολή αντιπροσωπίας αμερικανικής πολυεθνικής προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις 7-10-08. Αφού αναφέρει ότι «υποχρεωτικές προδιαγραφές του σχεδίου διακήρυξης οδηγούν στον αποκλεισμό της εταιρίας μας από το διαγωνισμό», διαμαρτύρεται διότι, ανάμεσα στις άλλες, μια «υποχρεωτική απαίτηση δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν ξεκάθαρα τη συμμετοχή συγκεκριμένης εταιρίας, και, κατά την κρίση μας, δεν αφήνουν περιθώρια για την εξασφάλιση ευρύτερης συμμετοχής και υγιούς ανταγωνισμού». Και κατέληγε: «Διαμαρτυρόμενοι έντονα, σας ενημερώνουμε ότι δεν δυνάμεθα να συμμετάσχουμε στον εν λόγω διαγωνισμό και για το λόγο αυτό ζητούμε τεκμηριωμένα την ακύρωσή του και την εκ νέου επαναπροκήρυξή του». Άλλη ενδιαφερόμενη εταιρία, σε επιστολή της προς το ίδιο υπουργείο, έκανε λόγο για «φωτογραφική» επιλεκτικότητα διαγωνιζόμενης τεχνολογίας. Ενστάσεις για τους όρους του διαγωνισμού είχαν διατυπωθεί ήδη από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης (Μάρτιος 2008, προτού διαμορφωθούν οι τελικοί όροι). Ενδεικτική είναι η αναφορά του ελληνικού παραρτήματος μεγάλης πολυεθνικής με έδρα την Ιταλία. Στο έγγραφό της για την «υποβολή προτάσεων-παρατηρήσεων επί του σχεδίου διακήρυξης του έργου στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης από 06-03-08 έως 20-03-08», αφού επισημαίνει ότι σε «ένα δημόσιο (και συμφερότερο από οικονομική άποψη) διαγωνισμό, θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν ίση μεταχείριση», αναφερόμενη σε όρο της διακήρυξης σχετικά με συγκεκριμένο λογισμικό που απαιτείται, σημειώνει ότι (σ.σ. ο όρος) «δημιουργεί συνθήκη μη υγιούς ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες, πλην της κατασκευάστριας (σ.σ. του λογισμικού) εταιρίας».
Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, μια ελληνική εταιρία τόνιζε ως πιθανό «αποτέλεσμα, τη μη συμμετοχή στο διαγωνισμό κανενός κατασκευαστή, εκτός από τη συγκεκριμένη εταιρία». Να σημειωθεί πως η εταιρία, στην οποία αναφέρονται οι καταγγέλλοντες, είναι γερμανική και στο παρελθόν είχε πάρει, μαζί με τη Siemens, σημαντικά έργα στην Ελλάδα.
Οι τέσσερις από τις πέντε ενδιαφερόμενες εταιρίες είχαν εκφράσει τις διαφωνίες τους. Κατά πληροφορίες, πάντως, ενδιαφέρον για το διαγωνισμό εξέφρασε και μία ακόμη ελληνική εταιρία. Και αυτή, και η καταγγελλόμενη από τις υπόλοιπες εταιρίες, προσφέρουν τον ίδιο (!) εξοπλισμό της γερμανικής εταιρίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι και οι δύο εμφανίζονται στις λίστες του ΣΔΟΕ ως έχουσες σχέση με πρωτοκλασάτο στέλεχος της Siemens Hellas, το οποίο αποχώρησε (;) από τη Siemens το 2006.
Χαρακτηριστικά, το Μάρτιο του 2007 μεγάλη ελληνική τράπεζα ενημέρωσε εγγράφως το ΣΔΟΕ ότι το πρώην στέλεχος της Siemens και η σύζυγός του ήταν διαχειριστές λογαριασμού της μίας από τις δύο καταγγελλόμενες εταιρίες, στο υποκατάστημά της στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ως ιδιοκτήτες της εταιρίας εμφανίζονται δύο offshore στην Κύπρο. Στη δεύτερη εταιρία, η οποία επίσης κατέρχεται στο διαγωνισμό, συμμετείχε το πρώην στέλεχος της Siemens μέχρι την αποχώρησή του από τη γερμανική πολυεθνική.
Από αυτήν, κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του 2003, εστάλησαν, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, προς θυγατρική της στην Κύπρο, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία χρόνια η εταιρία ελέγχεται από μέλος πολύ γνωστής ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας.
Στις ελληνικές αρχές οι λογαριασμοί Μαυρίδη στην Ελβετία
«Ή θα περιμένουμε ραγδαίες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες ή θα… μείνουμε με την ίδια γεύση». Με αυτά τα λόγια σχολιάζουν νομικοί κύκλοι την έφοδο του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, την περασμένη Πέμπτη, στην έδρα της Siemens, στην οδό Αρτέμιδος, στο Μαρούσι. Ο κ. Ζαγοριανός, ο οποίος συνοδευόταν από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών κ.κ. Λεωνίδα Νικολόπουλο και Γιώργο Βούλγαρη, αλλά και από κλιμάκιο υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), παρέλαβε τα εξοδολόγια και τα παραστατικά ταξιδιών, κοινωνικών εκδηλώσεων, «χορηγιών» και των δωρεών οικιακών συσκευών και τηλεφωνικών κέντρων σε πολιτικά πρόσωπα και εταιρίες. Το ενδιαφέρον στρέφεται, όπως βεβαιώνουν δικαστικές πηγές, σε παραστατικά δώρων οικιακών συσκευών προς πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ με στενές σχέσεις με την εταιρία. Πηγές που γνωρίζουν αυτά τα παραστατικά διαβεβαίωναν ότι και αυτά είχαν παραδοθεί στην ανάκριση από την αμερικανική δικηγορική εταιρία που εργάζεται για λογαριασμό της Siemens. Τα στοιχεία που συνελέγησαν σε πέντε κούτες θα «ξεσκονιστούν» και από τους άνδρες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και τα αποτελέσματα θα παραδοθούν στον κ. Ζαγοριανό. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου θα έχει ολοκληρώσει την εξέταση των μαρτύρων και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της σύνταξης των κατηγορητηρίων και στην αποστολή κλήσεων προς τους κατηγορουμένους έως το Πάσχα, χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαβίβασης στοιχείων από τις ελβετικές αρχές σχετικά με τους λογαριασμούς υπόπτων. Πάντως, ο συνήγορος του πρώην επικεφαλής του τομέα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της εταιρίας, Πρόδρομου Μαυρίδη, ενημέρωσε τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές ότι παραιτείται των ενδίκων μέτρων στην Ελβετία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις ελληνικές αρχές να παραλάβουν από τη Βέρνη ταχύτατα το σύνολο των κινήσεων των λογαριασμών, που διατηρούσε για λογαριασμό της Siemens στην Dresdner Bank της Γενεύης.
E.T.
Καλώς ήρθατε
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου