Καλώς ήρθατε

Σας παρακαλώ σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e-mails στους φίλους σας

Όταν στέλνετε FW e-mails βεβαιωθείτε ότι αφιερώσατε 4 δευτερόλεπτα για να σβήσετε από το σώμα του μηνύματος όλες τις περιττές διευθύνσεις e-mail που περιείχε από τον προηγούμενο αποστολέα.

ΜΑΘΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ:

Σας παρακαλώ σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e-mails στους φίλους σας. Απλώς σταματήστε, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε το γιατί.

Αν παρόλα αυτά, θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, διαβάστε το παρακάτω κείμενο.Σας αφορά άμεσα.

Εντάξει, τώρα που έχω την προσοχή σας, μπορώ να σας εξηγήσω περισσότερα. Σίγουρα έχετε λάβει κατά το παρελθόν e-mails τα οποία περιείχαν κάποια από τις παρακάτω φράσεις:
  • Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους και η Microsoft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου.
  • Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να έχεις καλή τύχη. Ένας που δεν το έστειλε, πέθανε μετά από 7 ημέρες.
  • Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε e-mail που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού.
  • Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet.
  • Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους. Οι πρώτοι 50 που θα το λάβουν, θα κερδίσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια από την ΝΙΚΕ.
και διάφορα άλλα τέτοια. Παρατηρήστε ότι όλες οι παραπάνω φράσεις (σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένες στο e-mail που θα λάβετε) εμπεριέχουν την πρόταση «στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους» η οποία σχεδόν πάντα ακολουθείται από κάτι θετικό, είτε πρόκειται για χρηματική απολαβή, είτε για δώρο, είτε απλά για καλή τύχη.

Όλοι οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια e-mails (αλυσιδωτά e-mails ή chain mails) έχουν δύο επιλογές. Ή να τα αγνοήσουν ή να κάνουν αυτό που τους ζητάει το μήνυμα. Και επειδή συνήθως αυτό που ζητάει το μήνυμα είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να πατήσουν 2 clicks, απλώς το κάνουν. Χωρίς να το σκεφτούν. Χωρίς να σκεφτούν καν το κατά πόσο αυτό που αναφέρει το μήνυμα έχει έστω και την παραμικρή δόση αληθείας. Απλώς το κάνουν. Αγνοώντας όμως όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό επιφέρει.
Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να σας αγχώσω, ούτε να δαιμονοποιήσω τις καταστάσεις. Θα σας εξηγήσω όμως με απλά λόγια
α) γιατί συμβαίνει αυτό και
β) γιατί δεν πρέπει να το κάνετε.
Τόσο απλά.

Ας πούμε λοιπόν μερικές αλήθειες:
  • Δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντοπισμού των e-mails σήμερα παγκοσμίως. Όταν κάποιο e-mail ισχυρίζεται ότι η Χ εταιρία εντοπίζει τα e-mails που στέλνονται ή προωθούνται στο internet με σκοπό να σας αποδώσει χρήματα, δώρα ή να βοηθήσει για κάποιον κοινωφελή σκοπό, απλώς λέει ψέματα. Μάλιστα λέει τόσο τραγικά ψέματα που, εμείς που ασχολούμαστε με την πληροφορική, κρατάμε κάθε φορά τις κοιλιές μας από τα γέλια - όχι γι' αυτούς που τα γράφουν, αλλά γι' αυτούς που τα πιστεύουν. Εσάς δηλαδή. Μάθετε λοιπόν ότι είναι τεχνικώς αδύνατον (λόγω της φύσης του ίδιου του internet) να εντοπιστεί ο αριθμός αυτών των μηνυμάτων που στέλνει ο ένας στον άλλο. Απλώς δε γίνεται. Όχι από τις εταιρίες, ούτε καν από τις κυβερνήσεις, τον στρατό ή τους εξωγήινους. Δεν γίνεται. Σας κοροϊδεύουν. Ακόμη κι αν ένα τέτοιο σύστημα υπήρχε, ποιος αφελής πιστεύει ότι μια εταιρία θα το κοινοποιούσε τόσο απλά δημοσίως, χωρίς να της επιτεθεί το σύμπαν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων;
σκεφθείτε το λίγο...
Κανείς δε σκορπάει τα χρήματά του στο internet.
  • Αλήθεια, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσατε να κερδίσετε έστω και 1 cent από τα μηνύματα που προωθείτε στους φίλους σας; Ακόμη κι αν κάποια από αυτά περιέχουν αναφορές ότι ο Μήτσος κέρδισε 1000 ευρώ και η Κούλα που δεν το πίστευε στην αρχή, έλαβε μια επιταγή με 783 ευρώ, αποσκοπούν απλώς στο να γίνουν πιο δελεαστικά και να σας πείσουν να πράξετε κι εσείς το ίδιο. Κανείς δεν έχει λάβει το παραμικρό ποτέ από αυτά τα e-mails και ούτε πρόκειται, σας διαβεβαιώ γι' αυτό.
Ε, τότε ποιος τα οργανώνει όλα αυτά; Πού αποσκοπούν;

Εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Παρατηρήστε λίγο καλύτερα αυτά τα μηνύματα που τυχόν έχουν ξεμείνει στο mailbox σας. Αν τα ανοίξετε, θα δείτε ότι περιέχουν μέσα ένα σωρό διευθύνσεις e-mail. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά όταν προωθείτε ένα μήνυμα, τις περισσότερες φορές οι προηγούμενες διευθύνσεις e-mail «ξεμένουν» είτε μέσα σ' αυτό, είτε στο πεδίο «Προς» του μηνύματος. Σε ένα τυχαίο αντίστοιχο μήνυμα που μου έστειλαν πριν από λίγο, υπάρχουν μέσα πάνω από 1000 πραγματικές διευθύνσεις e-mail ανυποψίαστων ανθρώπων στους οποίους κάποιος «φίλος» έστειλε αυτό το μήνυμα. Αν ένας από αυτούς προωθήσει το μήνυμα, χωρίς να καθαρίσει τις προηγούμενες διευθύνσεις, όλες αυτές (μαζί και η δική μου που δεν έστειλα τίποτα σε κανέναν) θα φτάσουν σε κάποιον άλλον, ο οποίος με τη σειρά του θα τις στείλει σε κάποιον άλλον και πάει λέγοντας. Για να το πούμε με απλά μαθηματικά, αν κάποιος συντάξει ένα e-mail και το στείλει σε 100 ανθρώπους, ένας από τους 100 το στείλει σε άλλους 100 και ένας από αυτούς σε άλλους 100, μέσα στο e-mail αυτό θα έχουν μαζευτεί πολύ εύκολα 300 διευθύνσεις e-mail μόνο με 3 αποστολές. Γεωμετρικά, οι διευθύνσεις αυτές καταλήγουν να είναι άπειρες...

Αυτό είναι και το μυστικό αυτών των μηνυμάτων. Συλλέγουν διευθύνσεις e-mail. Και όχι απλές διευθύνσεις. Πραγματικές διευθύνσεις, πραγματικών ανθρώπων που ανοίγουν το mailbox τους κάθε ημέρα. Αυτό, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, έχει μεγάλη αξία για κάποιους στο internet και μεταφράζεται σε μετρητά. Μετρητά που δεν φτάνουν ποτέ στην τσέπη σας όμως.

Αυτό που θα φτάσει σε εσάς με αυτή τη διαδικασία, θα είναι περισσότερα spam e-mails. Διαφημιστικά μηνύματα πορνογραφικού περιεχομένου, αγοράς ναρκωτικών, Viagra, μηνύματα που περιέχουν ιούς (που σκοπό έχουν συνήθως να συλλέξουν ΟΛΕΣ τις διευθύνσεις e-mail από τα μηνύματά σας και να τις προωθήσουν πίσω στους spammers) και ένα σωρό άλλα τα οποία θα απορείτε είτε από ποιόν τα λάβατε είτε για το πού βρήκε τη διεύθυνσή σας και σας τα έστειλε. Πολύ απλά η e-mail διεύθυνσή σας που συλλέχθηκε από ένα τέτοιο αλυσιδωτό e-mail στο παρελθόν, πουλήθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες σε κάποια εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά: στέλνει διαφημιστικά e-mails. Όσο ανόητο κι αν σας ακούγεται, όταν τα διαφημιστικά e-mails σήμερα ξεπερνούν τα 83 δισεκατομμύρια ετησίως, ακόμη κι αν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού εξαπατάται από αυτά, ο τζίρος είναι σημαντικός. Για κάτι που δεν έχει κόστος (όπως τα e-mails) τα κέρδη είναι πραγματικά τεράστια, δε νομίζετε;

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα προωθήσετε ένα παρόμοιο e-mail σκεφθείτε το καλά.

Και αν αποφασίσετε παρόλα αυτά να το κάνετε, για τους δικούς σας λόγους, βεβαιωθείτε ότι αφιερώσατε 4 δευτερόλεπτα για να σβήσετε από το σώμα του μηνύματος όλες τις περιττές διευθύνσεις e-mail που περιείχε από τον προηγούμενο αποστολέα.
Τη διαφορά θα τη δείτε στο mailbox σας με τον καιρό.
Ελπίζω να μην σας κούρασα,

Κωνσταντίνος Τζανίδης
IT Manager

Υ.Γ. Παραβαίνοντας την προτροπή του e-mail μου, σας συστήνω να ενημερώσετε τους φίλους σας σχετικά με αυτό προωθώντας το e-mail. Απλώς κάντε το σωστά, σύμφωνα με τις συμβουλές της τελευταίας παραγράφου. Όσοι θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχόλια πάνω σε πραγματικά παραδείγματα σχετικά με το θέμα, επισκεφθείτε τις σελίδες
snopes και wikipedia

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω το εξής: ακόμα και όταν προωθείτε ένα e-mail σε πολλά άτομα εκτός του να διαγράψετε τα e-mails των προηγούμενων παραληπτών, καλό είναι να μη γράφετε τις διευθύνσεις των φίλων σας στο πεδίο "To: (Προς:)" αλλά στο "Bcc: ή Blind Carbon Copy: (Κρυφή Κοινοποίηση:)", εφόσον βέβαια είναι διαθέσιμο, αφήνοντας το πεδίο "To: (Προς:)" κενό. (Δυστυχώς η επιλογή αυτή απουσιάζει σε αρκετά προγράμματα ή σελίδες e-mail).
Με τον τρόπο αυτό ο κάθε παραλήπτης δε θα μπορεί να δει τις διευθύνσεις των υπολοίπων και το σημαντικότερο, δε θα τις προωθήσει άθελα του στον επόμενο μαζί με το e-mail. Έτσι προστατεύετε και τους φίλους σας από όλους τους κινδύνους του παραπάνω άρθρου.
wikipedia
Σπύρος Μαυροφόρος
Τεχνικός ΗΥ
Σχόλιο apneagr: Μπορείτε να δείτε εδώ μερικά μόνο από τα e-mail που ανακυκλώνονται και είναι φυσικά απάτες!

7 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

korinoskilo είπε...

οι περισσοτεροι αγνοουν το bcc δυστιχως, οχι μονο αυτοι που στελνουν απο σελιδες αλλα και απο το outlook.
καλα κανεις και το λες γιατι ειναι οντως σπαστικο να βλεπεις ολες αυτες τις διευθ.μαιλ.
αν και μερικες φορες καλα ειναι να ξερεις πιος ξερει πιον :Ρρρρ

Darth Covah είπε...

Συμφώνω με όσα λές στο post σου φίλε apneagr. Ευτυχώς δεν έχω προωθήσει ποτέ chain mail. Και είναι και κάτι ακόμα: έμμεσος σκοπός πολλών τέτοιων μηνυμάτων είναι να εμπνεύσουν φόβο: Ιων Η/Υ, πραγματικών ασθενειών, δολοφόνων, απώλειας χρημάτων κ.τ.λ., και προωθούν έμμεσα τον αναγνώστη να λάβει (περιττά) μέτρα, σύνήθως αγοράζοντας (περιττά) πράγματα. Μας εξωθούν δηλαδή στον καταναλωτισμό. Είναι καλό λοιπόν που υπάρχουν ακόμα άτομα που βλέπουν την πραγματική κατάσταση και κάνουν κάτι γι'αυτό.

mirikastiko είπε...

Με λένε Κόννυ

Γειά!
Με λένε Κόννυ, και πάσχω από ενοχές επειδή δεν έχω στείλει 50 δισεκατομμύρια γ**ημένα e-mail/αλυσίδα τα οποία έλαβα από ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν ότι, αν συνεχίσεις την αλυσίδα, ένα κακόμοιρο 6χρονο στην Καστανομαγούλα, που έχει ένα βυζί στο κούτελό του και ένα αυτί στον κώλο του, θα μαζέψει λεφτά για να μπορέσει να χέσει!
Τι μαλ***ες! Ή ακόμα, μπορεί τα διαβολικά ξωτικά των e-mail/αλυσίδων να έρθουν στο σπίτι μου και να με πηδήξουν στον ύπνο μου επειδή δεν συνέχισα μία αλυσίδα που ξεκίνησε ο Απόστολος Πέτρος το 5 μ.Χ. και την έφεραν στην Ελλάδα νάνοι προσκυνητές με το Έλλη!
Αν λάβετε ένα chain letter που απειλεί να σας αφήσει δίχως τύχη για όλη την υπόλοιπη ζωή σας, σβήστε το. Μην εκνευρίζετε τον κόσμο κάνοντάς τον να νιώθει άσχημα για έναν λεπρό χωρίς δόντια από τη Μποτσουάνα, που έμεινε δεμένος σε έναν νεκρό ελέφαντα για 27 χρόνια, του οποίου η μόνη σωτηρία είναι τα 5 σεντς ανά γράμμα που θα λάβει αν εσείς συνεχίσετε την αλυσίδα. Εντάξει?
Χέσ'τους! Δείξε λίγη ευφυία και σκέψου σε τι συνεισφέρεις με το να στέλνεις τέτοια e-mail. Το πιο πιθανό να γίνεις αντιπαθής. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Αν λάβεις ένα e-mail/αλυσίδα, το οποίο απειλεί ότι δεν θα κάνεις σεξ ή δεν θα έχεις τύχη για την υπόλοιπη ζωή σου, χέσ'το και σβήσε το.
Αν έχει πλάκα, στείλε το. Μην τη σπας στον κόσμο με το να τους κάνεις να νιώθουν ένοχοι επειδή ένας λεπρός στη Μποτσουάνα, που δεν έχει δόντια και είναι δεμένος σε έναν πεθαμένο ελέφαντα εδώ και 27 χρόνια, έχει σαν μόνη του λύτρωση τα 5 σεντς που θα λάβει αν εσύ στείλεις αυτό το e-mail!
Α, παρεπιπτόντως, προς όλους εσάς τους χαζούς εκεί έξω: ΚΑΜΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΑ E-MAIL ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ. ΟΧΙ, ΟΥΤΕ Η MICROSOFT!!
Τώρα, στείλε αυτό το e-mail σε όλους τους γνωστούς σου.
Διαφορετικά, αυρίο το πρωί το βρακί σου θα έχει γίνει σαρκοφάγο και θα φάει τα γεννητικά σου όργανα ή μπορεί αύριο το πρωί να έχουν εξαφανιστεί όλα τα αθλητικά σας παπούτσια!!!

http://mirikastiko.blogspot.com/2009/01/blog-post_1580.html

DR ZIVAGO είπε...

ευχαριστω πολυ για την ενημερωση.!!!

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατοι συνέλληνες καί φίλτατες συνελληνίδες, κατ' αρχάς συγχαίρω τον συντάκτη του συγκεκριμένου μηνύματός, ενώ προσωπικώς οφείλω να πω ότι από το 2.003μ.α.χ.χ., δηλαδή επί σχεδόν μίαν εννεαετίαν
(9) κατά κανόνα τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μηνύματα προσωπικώς τα διαγράφω αμέσως, ενώ η μόνη περίπτωση να προωθήσω κάτι τέτοιο, είναι εφ' όσον γνωρίζω προσωπικώς τον αποστολέα του συγκεκριμένου μηνύματος. Άρα, καλόν είναι να το καθιερώσουμε ως μίαν απτή καθημερινή πρακτική σε τέτοια θέματα. Μάλιστα, το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμά μου, εν είδει κειμένου, το δημοσίευσα τον Μάρτιο 2.003μ.α.χ.χ. λόγω της επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο Ιράκ. Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμά μου, με το ονοματεπώνυμό μου, δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση με τα στοιχεία [url]http://www.noitikiantistasis.com/ellas-iraq-nomos.html[/url]
την 26η Μαρτίου 2.003μ.α.χ.χ., ενώ την 24 Μα'ί'ου 2.003μ.α.χ.χ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση με τα στοιχεία [url]http://www.noitikiantistasis.com/foreigners-nomos.html[/url] δημοσίευσα άρθρο με τον τίτλο "Παράνομη καί αντισυνταγματική η εγγραφή ξένων μαθητών στα Ελληνικά σχολεία".
Αλλά προφανώς, αυτά δεν θεωρούνται αλυσιδωτά μηνύματα με την συνήθη διαδικτυακή ορολογία, αλλά μείζονα πολιτικά καί πολιτειακά θέματα.
Με εξαίρετη τιμή

Αντίοχος Αχαρνεύς

Ανώνυμος είπε...

Είναι εφικτό κάποιος να σου στείλει μήνυμα και να λάβει απάντηση από την διεύθυνσή σου χωρίς να το έχεις στείλει εσύ; Κάποιος συνάδελφος μου έστειλε μύνημα και έλαβε απάντηση από εμένα χωρίς ςγώ να έχω κάνει τίποτα.

Σας ευχαριστώ για τηον χρόνο σας.
Νίκος

pluton είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Related Posts with Thumbnails