Καλώς ήρθατε

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να χειροτερέψει τα πράγματα»


Η Ελλάδα κάνει... ό,τι μπορεί για να αυξήσει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Κώστας Γρίβας, ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής ανάλυσης και πολεμικής τεχνολογίας. Διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων για θέματα άμυνας και διεθνών σχέσεων.

Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην τουρκική προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο;

Η πρωτοφανής τουρκική επιθετικότητα που βλέπουμε σήμερα αποτελεί εν πολλοίς αποτέλεσμα ευρύτερων παγκόσμιων εξελίξεων. Σήμερα ζούμε την κατάρρευση του μονοπολικού διεθνούς συστήματος με κυρίαρχο πόλο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αντίληψη ότι γεννιέται μέσα από συγκρούσεις ένα πολυπολικό διεθνές σύστημα τείνει να καταστεί κοινός τόπος. Η Τουρκία διεκδικεί με αξιώσεις έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό το διαμορφούμενο νέο παγκόσμιο σύστημα και το γεγονός αυτό την οδηγεί σε επεκτατική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Η Τουρκία όμως δεν είναι μόνη της στο Αιγαίο. Η Ελλάδα τι κάνει;

Κάνει ό,τι μπορεί για... να χειροτερέψει τα πράγματα. Ενας άλλος παράγοντας που υποθάλπει την τουρκική επιθετικότητα είναι η απομείωση της ισχύος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η γεωπολιτική ταυτότητα μιας χώρας είναι ενιαία και ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό της αντανακλά και στο εξωτερικό. Η αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας ενδέχεται να έχει υποστεί μεγάλη βλάβη μετά τα Δεκεμβριανά του 2008. Η Τουρκία φαίνεται να έχει πάρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αντιδράσει δυναμικά στην αναθεωρητική της πολιτική στο Αιγαίο, όσο και αν θιγούν ζωτικά ελληνικά συμφέροντα.

Αυτήν τη στιγμή τι μπορεί πρακτικά να γίνει για να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε μια κρίση τύπου Ιμίων;

Η Αθήνα αυτήν τη στιγμή δύσκολα μπορεί να αρθρώσει αξιόπιστη αποτρεπτική πρόταση, για τον απλούστατο λόγο ότι η Αγκυρα δεν την παίρνει σοβαρά. Κατά συνέπεια, μια «άκαμπτη» ελληνική γραμμή, που θα επιχειρούσε να «φρενάρει» την τουρκική επιθετικότητα με «σκληρές» κουβέντες, αυτήν τη στιγμή πολύ δύσκολα θα γινόταν πιστευτή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να ολισθήσουμε σε μια πολιτική κατευνασμού, γιατί η Τουρκία δεν «κατευνάζεται». Το σημαντικότερο είναι να αρχίσει από σήμερα μια προσπάθεια αναδημιουργίας της ελληνικής αποτρεπτικής ικανότητας, ξεκινώντας από το σταμάτημα της κατάρρευσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακολουθήσει μια πολιτική που οδηγεί σε συστηματική αποδόμηση της ισχύος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση;

Αν δεν υπάρξει γρήγορη και αποφασιστική ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής ικανότητας, ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών ή κάτι πολύ χειρότερο είναι περίπου αναπόφευκτο.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΙΒΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στο Εθνος

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Naxion είπε...

Ελληνική αποτρεπτική ικανότητα? Χμμ... Ας αναλογιστούμε λίγο τι σημαίνει διολίσθηση των κονδυλίων για την άμυνα από 3,5% σε 1,2% με στόχο το 0,97% επί του ετήσιου ΑΕΠ...

Ποια αποτρεπτική ικανότητα? Με ευχολόγια, κορόνες και φανφάρες και μ' ένα κάρο μίζαδόρους που καρπώνονται τα μισά κονδύλια στη μέση?

Αλλαγή θέματος... Τι καιρό θα κάνει αύριο... ενδιαφέρει περισσότερους από την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας... δυστυχώς.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι δυστυχώς!! Χωρίς το ισχυρό τρίπτυχο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΑΜΥΝΑ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, δεν έχεις ισχύ.

Η Ν.Δ. βγήκε στην εξουσία ως η "ελπίδα" της πατρίδας για να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα τόσο στα εξωτερικά μας σύνορα, όσο και στο εσωτερικό (πχ ανεξέλεγκτη πλέον εισροή λαθρομεταναστών). Επικοινωνιακά η Ν.Δ. έβγαζε, και βγάζει ακόμα,ένα πιο "πατριωτικό" προφίλ από το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που σημαίνει ότι από την στιγμή που έχει εστιάσει τόσο στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων τελικά μάλλον ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ κυβέρνηση.

Και έρχεται το ερώτημα, τι προτιμάμε: μία παντελώς ΑΝΙΚΑΝΗ κυβέρνηση (ΝΔ) που ενώ θέλει τόσο (με πατριωτικές κορόνες), τελικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ή μία κυβέρνηση που δεν έδειχνε (ή ίσως δεν πρόβαλε) τόσο ζήλο για τα εθνικά συμφέροντα αλλά είχε καλύτερα αποτελέσματα (όχι άριστα αλλά καλύτερα), άρα περισσότερο ικανή (ΠΑΣΟΚ);

ΜΑΝΚ

Related Posts with Thumbnails