Καλώς ήρθατε

Περιφρονεί τον ΟΗΕ το Ισραήλ


Περιφρονώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι παλινωδίες των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξόργισαν τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Άραβες, ενώ κανάλι επικοινωνίας με τη Χαμάς προτίθεται να ανοίξει μετά την ορκωμοσία του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τουλάχιστον 50 στόχους βομβάρδισε η ισραηλινή αεροπορία λίγες ώρες μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ήταν ένα δείγμα των προθέσεων του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις, όπως επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους Ισραηλινούς πολίτες και θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή που μας έχουν αναθέσει», δήλωσε ο Εχούντ Ολμέρτ χαρακτηρίζοντας την έκκληση για εκεχειρία «ανεφάρμοστη», με αφορμή την επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χαμάς χθες το πρωί.

Με το ψήφισμά του το... Συμβούλιο Ασφαλείας επιχείρησε να δώσει ένα περιθώριο κινήσεων στο Ισραήλ, καθώς «καλεί» το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός χωρίς να «την απαιτεί». Οι τρίτες χώρες καλούνται, εξάλλου, να «στηρίξουν» την κατάπαυση του πυρός, «κυρίως αποτρέποντας την παράνομη διακίνηση όπλων». Αντίθετα, τέλος, με την επιθυμία των αραβικών χωρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν καλεί σε «άμεση» αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως, όμως, σημείωνε ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ, «οι Ισραηλινοί θα παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας και όσο βρίσκονται εκεί δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική κατάπαυση του πυρός».

Η στροφή. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με την ψήφο των 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίμησαν να απόσχουν. Η αμερικανική στάση εξόργισε τους Ισραηλινούς, αφού μέχρι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οι ΗΠΑ απειλούσαν ότι θα θέσουν βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση θα δυσαρεστούσε το Ισραήλ. Δεν ήταν η μοναδική στροφή της Κοντολίζα Ράις. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ήταν έτοιμη να εγκρίνει το ψήφισμα όταν με μια νέα στροφή αποφάσισε να απόσχει με τη δικαιολογία ότι το Συμβούλιο έπρεπε να περιμένει τα πρώτα αποτελέσματα της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Αιγύπτου.

Και οι δύο πλευρές, πάντως, ενδιαφέρονται περισσότερο για τις κινήσεις του Μπαράκ Ομπάμα, παρά για τις παλινωδίες της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», ο νεοεκλεγείς πρόεδρος προτίθεται να εγκαταλείψει το δόγμα Μπους περί απομόνωσης της Χαμάς, ανοίγοντας ένα κανάλι επικοινωνίας με την ισλαμική οργάνωση. Όπως δήλωσαν τρία πρόσωπα από τη μεταβατική ομάδα του Ομπάμα στη βρετανική εφημερίδα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν πρόκειται να αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Σκοπεύει, όμως, να εγκρίνει επαφές σε χαμηλότερο επίπεδο ή μυστικές συνομιλίες, καθώς η Ουάσιγκτον αρχίζει να αναγνωρίζει ότι η πολιτική εξοστρακισμού της Χαμάς είναι αναποτελεσματική. Οι πρώτες επαφές αναμένεται να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στη Χαμάς και τις μυστικές υπηρεσίες, όπως είχε γίνει τη δεκαετία του 1970 ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
ΝΕΑ

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails