Η περίπτωση της Ελλάδας, μαζί με εκείνη της Ιρλανδίας, έχει αποδοκιμαστεί από μερίδα του Τύπου σχετικά με την επιβίωση της στη Ζώνη του Ευρώ και του κοινού νομίσματος.
«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Ευτυχώς, δεν είναι φράση του σημερινού πρωθυπουργού αλλά του Χαρίλαου Τρικούπη το 1897. Ωστόσο, μια σειρά δημοσιευμάτων του ξένου τύπου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας, την οποία χαρακτηρίζουν την «Αχίλλειο Πτέρνα» της Ευρώπης. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πτωχεύσει».
Πάντως, τραπεζικά... στελέχη, μιλώντας στο kathimerini.gr, εκτιμούν πως δεν θα συμβεί αυτό στην Ελλάδα, καθώς αυτό θα απειλούσε την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ζώνης του Ευρώ. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δέχεται τις επικρίσεις, αφού στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η περίπτωση της Ελλάδας, μαζί με εκείνη της Ιρλανδίας, έχει αποδοκιμαστεί από μερίδα του Τύπου σχετικά με την επιβίωση της στη Ζώνη του Ευρώ και του κοινού νομίσματος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε πως δεν υφίσταται κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αλλά και ως πλήρες μέλος της Ευρωζώνης δεν χρειάζεται να προσφύγει σε κανένα διεθνή οργανισμό.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει δηλώσει ότι είναι «αβάσιμες» οι εικασίες περί επικείμενης διάλυσης της Ζώνης Ευρώ με αποχώρηση κάποιου ή κάποιων από τα μέλη της. Αντίθετα, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν ανησυχεί για τη συνοχή της ζώνης του ευρώ μπροστά στη χρηματοπιστωτική κρίση και καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει περισσότερα για το θέμα.
Ωστόσο, οι απαισιόδοξες διαπιστώσεις του ξένου τύπου, οι εφιαλτικές προβλέψεις της Κομισιόν, οι υπάρχουσες δυσμενείς εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, το υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και μη αισιόδοξες προβλέψεις από τους ξένους οίκους, δημιουργούν ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας. Εξάλλου, κ. Αλμούνια έχει ενημερώσει τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ότι η ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου θα προτείνει στο Ecofin τη διαδικασία επιτήρησης εις βάρος της Ελλάδας.
Ύφεση και στη ναυτιλία
«Το όνειρο τελείωσε, ξεκίνησε ο εφιάλτης», δήλωσε ο Έλληνας εφοπλιστής, Τεντ Πετρόπουλος στο Der Spiegel. Με τη δήλωση αυτή το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επέφερε κέρδη ρεκόρ στους Έλληνες εφοπλιστές και η ζήτηση για εμπορικά πλοία, τάνκερ και ειδικά ερευνητικά πλοία είχε φτάσει στο ναδίρ. «Το όνειρο τελείωσε όμως τώρα», υπογραμμίζει Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η κρίση αγγίζει και τα ναυπηγεία καθώς μόνο οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν στα σκαριά 836 νέα πλοία. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν στην ακύρωση κάθε πέμπτης παραγγελίας.
Financial Times
Σε προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο αρθογράφος (Γκίντεον Ράχμαν) εξιστορεί μια σύντομη εμπειρία του με κάποιον παλαιότερο αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος υιοθετεί ακραίες - στην καλλίτερη περίπτωση - αντιλήψεις για την Ελλάδα. Αναφέρεται ότι ο εν λόγω αξιωματούχος της ΕΕ, από την Αυστρία, υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι στην ουσία μια πολιτιστικά ευρωπαϊκή χώρα, αποτελεί τμήμα της Μέσης Ανατολής… απλά ακούστε τη μουσική τους».
Der Spiegel
Το γερμανικό περιοδικό εμφανίζεται απαισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί ήδη στον τουρισμό μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Δεκέμβριο στην πρωτεύουσα και άλλες ελληνικές πόλεις. Ξενοδοχεία όπως η Μεγάλη Βρετάνια, το King George και το Plaza είναι άδεια από επισκέπτες και θαμώνες, ενώ ο σύνδεσμος των Ξενοδόχων κάνει λόγο για μείωση 70% των κρατήσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2008.
Handelsblatt
H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πτωχεύσει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί προς όφελος της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της ζώνης του Ευρώ. Η βοήθεια από την Ε.Ε. θα πρέπει να συνδεθεί με ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και εάν αυτές είναι οδυνηρές».
Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην γεωγραφική περιφέρεια της Ευρωζώνης, ωστόσο είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Το πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση και το πως θ'αντιδράσει η Ε.Ε., θα έχει μεγάλη σημασία για τις υπόλοιπες προβληματικές οικονομίες της περιοχής.
Προβλέψεις Κομισιόν-Merrill Lynch-JPMorgan
Η Κομισιόν προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,2%, αύξηση της ανεργίας στο 9% που σημαίνει ότι θα προστεθούν 80.000, περίπου, νέοι άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες, αλλά και υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2009. Αντίθετα, η Merrill Lynch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπει σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ διάφοροι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι δεν θα προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από την πλευρά τους, πάντως, αναλυτές της JPMorgan, που βρέθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, εκτιμούν πως το γεγονός ότι το 50% των εργαζομένων -ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα- απασχολείται στο Δημόσιο και δεν απειλείται από την ανεργία, θα στηρίξει την κατανάλωση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Της Ελένης Στεργίου
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου