Καλώς ήρθατε

1 εκατ. νεκροί από ιδιωτικοποιήσεις!


Συγκλονιστικά είναι τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσίευσαν στο τελευταίο τεύχος του κορυφαίου ιατρικού βρετανικού περιοδικού «Λάνσετ» οι καθηγητές Ντέιβιντ Στάκλερ της Οξφόρδης, Λόρενς Κινγκ του Κέμπριτζ και Μάρτιν ΜακΚί του Λόντον Σκουλ οφ Χάιτζιν (Σχολή Υγιεινής του Λονδίνου) και αφορούν τις κοινωνικές συνέπειες της κατάρρευσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στην τέως Σοβιετική Ενωση και στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η «θεραπεία-σοκ» των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, που εφαρμόστηκε στις χώρες αυτές για την παλινόρθωση του καπιταλισμού, στοίχισε τη ζωή, όπως υποστηρίζουν οι προαναφερθέντες Βρετανοί καθηγητές, σε τουλάχιστον... ένα εκατομμύριο ανθρώπους! Η πείνα, η κοινωνική καταβαράθρωση λόγω των εκατομμυρίων απολύσεων και η κατάρρευση του συστήματος Υγείας οδήγησαν σε τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους εργαζομένων, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο αποδίδεται ευθέως στις ιδιωτικοποιήσεις.

«Η «θεραπεία-σοκ», δηλαδή η... ταχεία μαζική ιδιωτικοποίηση στο πρώην σοβιετικό μπλοκ κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, υπήρξε υπεύθυνη για τον πρόωρο θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», υπογραμμίζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, και συνεχίζουν: «Μια ανάλυση των τριών εκατομμυρίων εργαζομένων που πέθαναν στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δείχνει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο ήταν θύματα των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες οδήγησαν σε ευρύτατα διαδεδομένη ανεργία και σε κοινωνική αποσύνθεση. Η μελέτη προστίθεται σε αυξανόμενες έρευνες τα τελευταία χρόνια, που αποδεικνύουν πόσο μακριά σε ευρύτατα δεινά μέσω θανάτων και φυσικών και διανοητικών ασθενειών οδήγησε η οικονομική μετάβαση (σ.σ.: στην οικονομία της αγοράς)».

Η μελέτη επισημαίνει το ανατριχιαστικό γεγονός ότι ο μέσος όρος ζωής των ανδρών υποχώρησε δραματικά μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στις χώρες αυτές.

Στη Ρωσία π.χ. από το 1991 έως το 1994 ο μέσος όρος ζωής μειώθηκε κατά πέντε ολόκληρα χρόνια, πράγμα που συμβαίνει μόνο σε πολέμους! Ακόμη και σήμερα, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο προσδόκιμος χρόνος ζωής των ανδρών στη Ρωσία είναι κάτω των 60 ετών, ενώ το 1985 ήταν 67 χρόνια!

«Η ταχεία μαζική ιδιωτικοποίηση ως στρατηγική οικονομικής μετάβασης υπήρξε κρίσιμος παράγοντας καθορισμού των διαφορών στις τάσεις θνησιμότητας των ενηλίκων στις μετακομμουνιστικές κοινωνίες», υπογραμμίζει με ψυχρή ακαδημαϊκή γλώσσα η εν λόγω μελέτη, περιγράφοντας μια δραματική κοινωνική κατάσταση.

Τα συμπεράσματα των Βρετανών καθηγητών έρχονται σε μια στιγμή που καταρρέει παταγωδώς και η «φούσκα» της τεχνητά υποβοηθούμενης ανάπτυξης των βαλτικών χωρών.

Την Τρίτη πάνω από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, οργισμένοι εναντίον της δεξιάς κυβέρνησης του Ιβαρς Γκόντμανις, η οποία συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ένα πρόγραμμα εξοντωτικής λιτότητας, που κατά το 2009 θα συρρικνώσει το ΑΕΠ της χώρας κατά... 5% (!) και θα εκτινάξει την ανεργία σε ποσοστό άνω του 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Ελαβαν χώρα πρωτοφανείς για τη Λετονία συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία, με δεκάδες τραυματίες και 106 συλλήψεις, ενώ για πρώτη φορά πολλοί διαδηλωτές πετούσαν κοκτέιλ μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους και της πρωτεύουσας της Λιθουανίας την Παρασκευή και πολιόρκησαν το Κοινοβούλιο στο Βίλνιους, ξεσηκωμένοι και αυτοί εναντίον ανάλογων μέτρων λιτότητας. Πιο κτηνώδης η λιθουανική Αστυνομία, πέρα από τις εκατοντάδες συλλήψεις, έβαλε με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.

ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΕΚΡΗΞΕΩΝ
«Οι νέοι έμαθαν από τους Ελληνες»

Εντρομος ήταν ο Λετονός βουλευτής Κρίσγιανις Κάρινς από την έκρηξη οργής των διαδηλωτών εναντίον του πλάνου λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ στη χώρα του, με σύμφωνη γνώμη φυσικά της δεξιάς λετονικής κυβέρνησης. «Οι διαμαρτυρίες στη Λετονία ακολουθούσαν το σχήμα ορθοστασία, τραγούδι και απλώς επιστροφή στο σπίτι, αλλά οι νεαροί διαδηλωτές της Τρίτης φαίνεται πως θεωρούν ότι ο ελληνικός ή ο γαλλικός τρόπος έκφρασης του θυμού είναι καλύτερος... Σε έξι μήνες θα ξανακοιτάξουμε τα γεγονότα και θα διαπιστώνουμε ότι αυτή η μέρα υπήρξε σημείο καμπής», τόνισε. Φαίνεται πως έχει δίκιο γιατί όλα δείχνουν πως η Λετονία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές μετά την έκρηξη οργής της Τρίτης.
ethnos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails