Τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν αυτή τη βδομάδα, με τις καταστροφές και τα συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις έκαναν το γύρο του κόσμου, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα ηλεκτρονικά Μέσα ενημέρωσης. Βοήθησε και το ότι δεν υπήρξε άλλη μεγαλύτερη διεθνής είδηση, για να «σκεπάσει» τα δικά μας προβλήματα. Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή ήταν επιζήμια για τη χώρα μας.
Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο οίκος αξιολόγησης Moody's στα μέσα της εβδομάδας υποβάθμισε τις προοπτικές των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών της, «λόγω μακροοικονομικών προβλημάτων» και όχι για λόγους πιστοληπτικής ικανότητας των ίδιων των ιδρυμάτων.
Πιθανότατα η εξαγγελία του... πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ότι το κράτος θα εφαρμόσει εκτεταμένα προγράμματα αποζημίωσης των πληγεισών από τις καταστροφές επιχειρήσεων, να εκτιμήθηκε πώς θα επιβαρύνει υπέρμετρα τα δημοσιά οικονομικά μας, που βρίσκονται από καιρό σε άθλια κατάσταση. Ίσως δεν ήταν τυχαίο που το spread στη δευτερογενή αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους, άγγιξε τις 196 μονάδες βάσης την Πέμπτη. Διαγράφονται έτσι ζοφερές, οι προοπτικές για το δανεισμό του δημοσίου το 2009 και φυσικά και για το έλλειμμα του προϋπολογισμού το επόμενο έτος.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερωτώμενοι στη διάρκεια της εβδομάδας επιβεβαίωναν, πάντως, ότι η αποζημίωση των 10.000 ευρώ, θα καταβληθεί σε όλους τους πληγέντες μικρομεσαίους επιχειρηματίες (με προσωπικό μέχρι 50 άτομα), ανεξαρτήτως της έκτασης των ζημιών που υπέστησαν.
Παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα αυτή στηρίζει παραδοσιακά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν χωράει στο μυαλό μας πώς είναι δυνατό το κράτος να «διαφημίζει», ότι θα πληρώσει 10.000 ευρώ ακόμα και για μία τζαμαρία αξίας 500 ευρώ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και άλλο πρόγραμμα αποζημιώσεων για ζημιές από 10.000 μέχρι 200.000 ευρώ.
Η πολιτική αυτή ασκείται προφανώς, για να αποκατασταθεί η εικόνα της κυβέρνησης στο εκλογικό σώμα, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις ακόμα και πριν τα επεισόδια την έφερναν χαμηλά. Το ζήτημα είναι όμως ότι τις εξελίξεις αυτές τις παρακολουθούν και οι διεθνείς οργανισμοί και μας «χρεώνουν» ανάλογα.
naftemporiki
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου