Καλώς ήρθατε

Το τυφλό σημείο της πραγματικότητας


«Τυφλό σημείο» είναι ένα κενό στο οπτικό μας πεδίο, το οποίο ο εγκέφαλος συμπληρώνει με πληροφορίες, έτσι ώστε η φαντασία να επισκευάζει την πραγματικότητα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό σε κανονικές συνθήκες. Ομως το κενό δεν παύει να υπάρχει, γεγονός που καθιστά παραπλανητική τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και την κατασκευή της.

Στο σημερινό άγριο τοπίο, μουδιασμένοι και αμήχανοι, βιώνουμε μια τέτοια συνθήκη, που θυμίζει τη διαμάχη των τυφλών για τον ελέφαντα. Οταν τους ζήτησαν να περιγράψουν το ζώο, η άποψη του καθενός ήταν διαφορετική, ανάλογα με το ποιο χαρακτηριστικό μπόρεσε να αγγίξει. Καμία εκδοχή δεν... ήταν σωστή, αλλά όλες ήταν τμήματα της πιο σύνθετης αλήθειας. Το γεγονός όμως εξ ορισμού είναι αναμφισβήτητο. Bam Bam, he shot a kid down.

Βέβαιο και ότι ο κατηγορούμενος στο απολογητικό υπόμνημά του, δε βρήκε χώρο για συγνώμη. Αδιαμφισβήτητες και οι καταστροφές από ένα ωκεάνιο κύμα βίας, ένα έντονο παραισθησιογόνο που εισχώρησε στις φλέβες, καθώς τα σχήματα των αντικειμένων και των ρόλων ξεθώριαζαν.

Σ' αυτό το (κακοπαιγμένο) έργο δεν υπάρχει κανείς καλός, είπε η συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λένα Διβάνη, πάνω στα αποκαΐδια της βιβλιοθήκης Ευρωπαϊκών Σπουδών στη συμβολή των οδών Σίνα και Ακαδημίας.

Σ' ένα κολλώδες έλος, η παραμικρή άστοχη κίνηση μπορεί να σε βουλιάξει πιο βαθιά. Ψάχνεις από κάπου να κρατηθείς ζωντανός και ξύπνιος. Δεν ψάχνεις για εισαγγελείς και ψυχολόγους να θέσουν στο ντιβάνι την αστυνομία -που δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη και εν πολλοίς αυτοσχεδιάζει, αλλά δεν την κάναμε εισαγωγή από την Ελβετία, δικά μας παιδιά τη στελεχώνουν- δεν ψάχνεις για Παπαφλέσσες και Διάκους, δεν δικαιολογείς την ανομία και την ατιμωρησία, αλλά και δεν ποινικοποιείς όλους τους δεκαπεντάχρονους, ιδίως αν διασκεδάζουν στα Εξάρχεια, και έχουν άτσαλο μαλλί και ντύσιμο. Τα πράγματα είναι σοβαρά και δεν πρέπει να καλυφθούν κάτω από το χαλί. Αλλά, όταν είσαι στη σήραγγα δεν σκάβεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ από την Ναυτεμπορική

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails