Καλώς ήρθατε

Νέες γενετικές μεταλλάξεις συνδέονται με την παχυσαρκία


Ερευνητές εντόπισαν έξι νέους τύπους γονιδιακής μετάλλαξης που συνδέονται με την παχυσαρκία, οι οποίοι υποδεικνύουν κάποιους από τους τρόπους που ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα ελέγχουν το μεταβολισμό. «Τα νέα αυτά ευρήματα είναι ένα βήμα μπροστά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει το βάρος» δήλωσε ο Δρ. Άλαν Γκουμάχερ, διευθυντής του Εθνικού Ινστοτούτου Ερευνών του Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

«Η μελέτη στην ουσία διπλασιάζει τον... αριθμό των γνωστών γενετικών παραγόντων που συμβάλουν στην παχυσαρκία ως πρόβλημα δημόσιας υγείας» πρόσθεσε ο Δρ. Κάρι Στέφανσον, διευθύνων σύμβουλος της DeCODE Genetics. Η διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε 300.000 μόνο-νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς σε δείγμα 30.000 ανθρώπων από την Ισλανδία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια διασταύρωσαν τα αποτελέσματα με 40.000 ανθρώπους από τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι μεταλλάξεις σε έξι γονίδια συνδέονται άμεσα με το Δείκτη Μάζας Σώματος. «Τα ευρήματα της έρευνας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην κατανόηση του τρόπου που το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει το βάρος», είπε ο Γκουτμάχερ. «Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές των νέων ανακαλύψεων είναι ότι οι περισσότεροι από τους παράγοντες κινδύνου βρίσκονται κοντά σε γονίδια που ρυθμίζουν εγκεφαλικές διεργασίες», πρόσθεσε ο Στέφανσον.

Στις ΗΠΑ, σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων θεωρούνται παχύσαρκοι, με δείκτη μάζας σώματος που ξεπερνάει το 30, ενώ η παχυσαρκία ευθύνεται άμεσα ή έμμεσα για 100.000 θανάτους στη χώρα κάθε χρόνο.

«Γνωρίζουμε ότι παράγοντες όπως η διατροφή παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην παχυσαρκία, η έρευνα αυτή παρέχει περαιτέρω αποδείξεις ότι οι γενετικές μεταλλάξεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην προδιάθεση ενός ατόμου προς την παχυσαρκία», κατέληξε ο Στέφανσον.
Καθημερινή

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails