Ρίγη φρίκης αισθάνθηκαν όσοι άκουσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη να αγορεύει στη Βουλή και να δηλώνει θριαμβευτικά ότι «στη Βρετανία επέτρεψαν την επάνοδο των εμπλεκομένων στη δολοφονία αστυνομικών στα καθήκοντά τους και μάλιστα με όπλα», αναφερόμενος σε ένα έγκλημα που συγκλονίζει τη βρετανική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη εδώ και τριάμισι χρόνια.
Στις 22 Ιουλίου του 2005, 11 αστυνομικοί με πολιτικά δολοφόνησαν εν ψυχρώ μέσα σε συρμό του μετρό, στον σταθμό Στόκγουελ του Λονδίνου, έναν παντελώς αθώο και ανυποψίαστο 27χρονο Βραζιλιάνο ηλεκτροτεχνίτη ονόματι Ζαν - Σαρλ ντε Μενέζες που πήγαινε στη δουλειά του, επειδή είχαν τη λανθασμένη εντύπωση ότι ήταν... «τρομοκράτης».Του τίναξαν τα... μυαλά στον αέρα με επτά (!) σφαίρες στο κεφάλι, καθώς ο άνθρωπος κάθισε στο κάθισμά του.
Αιτία του ανατριχιαστικού εγκλήματος της Σκότλαντ Γιαρντ «είναι ότι έπρεπε να σκοτώσουν κάποιον για να δείξουν στον πληθυσμό ότι καθιστούν ασφαλή τη χώρα» δήλωσε στο BBC τότε ο εξάδελφος του θύματος Αλεξ Αλβες Περέιρα, ο οποίος αναγνώρισε το πτώμα. «Εμβρόντητος και σοκαρισμένος» είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, απαιτώντας εξηγήσεις από τον Βρετανό ομόλογό του.
Εκτοτε άρχισε ένα απίστευτο σκάνδαλο προκλητικών δικαστικών και διοικητικών αποφάσεων, με πλήρη πολιτική κάλυψη, προκειμένου να μην τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί, παρόλο που το έγκλημα ήταν πλήρως μαγνητοσκοπημένο από τις κάμερες ασφαλείας του σταθμού. Στις 17 Ιουλίου 2006, έναν χρόνο μετά το έγκλημα, η βρετανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκήσει δίωξη εναντίον κανενός από τους δολοφόνους αστυνομικούς, επειδή... όταν εκτελούσαν εν ψυχρώ τον αθώο νέο «νόμιζαν ειλικρινά ότι ήταν τρομοκράτης»!
Πανευτυχής η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε στις 11 Μαϊου 2007 ότι κανένας από τους 11 αστυνομικούς που συμμετείχαν στην οργάνωση της δολοφονίας του ανυποψίαστου 27χρονου ηλεκτροτεχνίτη δεν θα υποστεί την παραμικρή πειθαρχική ποινή διοικητικού χαρακτήρα!
«Αυτή η απόφαση είναι επαίσχυντη. Αφήνουν την αστυνομία να τη γλιτώσει για τον φόνο. Πρώτα οι αστυνομικοί σκότωσαν τον εξάδελφό μου, έπειτα είπαν ψέματα γύρω από αυτό και τώρα οι αστυνομικοί τη γλιτώνουν χωρίς καμία τιμωρία», δήλωσε βαθιά οργισμένη η Πατρίσια ντα Σίλβα Αρμάνι, εξαδέλφη του θύματος, που ζούσε μαζί του την εποχή της δολοφονίας.
Τον Οκτώβρη του 2007 η Σκότλαντ Γιαρντ κάθισε στο σκαμνί σε δικαστήριο αστικής ευθύνης, καθώς η οικογένεια του θύματος προσπαθούσε να βρει κάποιας μορφής δικαίωση. Την παραμονή έναρξης της δίκης και προκειμένου να προστατεύσει από απροσδόκητες νομικές επιπλοκές τους δολοφόνους αστυνομικούς, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι... δεν θα κληθούν καν να καταθέσουν!
Παρόλα αυτά, την 1η Νοεμβρίου 2007 η Σκότλαντ Γιαρντ κρίθηκε ένοχη σε αυτή τη δίκη καθαρά συμβολικού χαρακτήρα και καταδικάστηκε σε ένα απλό πρόστιμο 560.000 λιρών.
«Η εξόντωση του Ζαν - Σαρλ ντε Μενέζες δεν υπήρξε αποτέλεσμα ταχέως εξελισσόμενης αστυνομικής επιχείρησης που ξαφνικά βγήκε εκτός ελέγχου. Τα εμφανή επιχειρησιακά σφάλματα αποκαλύπτουν παραβίαση των κανόνων εμπλοκής και αδιαφορία για την ασφάλεια του κοινού, που θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των αρχών... Απορίας άξιον είναι πώς δεν σκοτώθηκαν περισσότεροι αθώοι» είπε στην αγόρευσή της ακόμη και η εισαγγελέας Κλερ Μοντγκόμερι.
Βρετανικές υποκρισίες. Η ουσία είναι ότι οι δολοφόνοι αστυνομικοί παρέμειναν εντελώς ατιμώρητοι και ενθαρρύνονται να το... ξανακάνουν. «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, ότι η αρχή της εκτέλεσης των υπόπτων είναι σωστή, παρά την πιθανότητα λάθους!» είχε δηλώσει την ημέρα της δολοφονίας του Μενέζες ο λόρδος Στίβενς, πρώην αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ.
«Οι τρομοκράτες είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Μενέζες και η αστυνομία μας δεν πρέπει να κατηγορείται» υποστήριζε η εφημερίδα «Ντέιλι Εξπρές», αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα με οργουελικό τρόπο.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ
Η Ελλάδα δεν είναι Αγγλία του Οργουελ
«Δεν ήταν απλώς ένα τυχαίο, μεμονωμένο περιστατικό. Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει!» είχε δηλώσει με απύθμενη θρασύτητα ο ολοκληρωτικής νοοτροπίας αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Ιαν Μπλερ, όταν ήταν ακόμη ζεστό το πτώμα του αθώου Ζαν - Σαρλ ντε Μενέζες που είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ με επτά σφαίρες στο κεφάλι Βρετανοί αστυνομικοί, οι οποίοι έμειναν εντελώς ατιμώρητοι. Ενα τέτοιο αυταρχικό καθεστώς ασύδοτης εξόντωσης αθώων πολιτών ονειρεύεται και θαυμάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης. Ευτυχώς όμως για μας και δυστυχώς για εκείνον και τη ΝΔ, η Ελλάδα είναι μια χώρα πολύ πιο δημοκρατική από το σημερινό οργουελικό τρομο-καθεστώς της Αγγλίας.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ απο το Έθνος
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου