Καλώς ήρθατε

Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα


Μέρες χρονιάρες που έρχονται, αναζητώ μία ρωγμή απ’ όπου εισχωρεί κάποια ακτίνα φωτός και αισιοδοξίας. Θυμάμαι το πικρό καλαμπούρι του Τσέχοφ: Αν έτυχε να μπει ένα κλαδί στο ένα σου μάτι και να τυφλωθείς κατά το ήμισυ, να ευχαριστείς τον Θεό που δεν σου μπήκε και στο άλλο μάτι και δεν τυφλώθηκες ολοκληρωτικά. Και αν έτυχε η γυναίκα σου να αποκτήσει γιο με τον αξιωματικό της φρουράς, πάλι να ευχαριστείς τον Θεό που έχεις ένα γιο παραπάνω.

Σε μέρες κρίσεως και μελαγχολίας έχουμε πολλούς λόγους να ευχαριστούμε τον Υψιστο. Η σκέψη μου πηγαίνει... στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συκοφαντεί τη χώρα στο εξωτερικό. Αυτήν την κατηγορία, από την κυβέρνηση πάντα και εναντίον της αντιπολίτευσης, την ακούω από τη δεκαετία του ’50. Οπως και την άλλη κατηγορία «της καμένης γης». Παρά τις επαναλαμβανόμενες πανομοιοτύπως κατηγορίες, η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια επέζησε, βάδισε, προχώρησε, δεν θα πω ότι έγινε καλύτερη (αλλού καλύτερη και αλλού χειρότερη). Το βέβαιο είναι ότι άλλαξε. Δεν είναι μια αισιόδοξη σκέψη; Βασίμως ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί και στο μέλλον.

Η αντιπολίτευση πάλι μας τα παρουσίασε όλα μαύρα. Οχι ότι δεν είναι μαύρα. Ας πούμε, τη μια στιγμή η κυβερνητική παράταξη ψήφιζε τον προϋπολογισμό, υπό τα φρενιτιώδη χειροκροτήματα των βουλευτών της και την αμέσως επόμενη στιγμή ο επί της Οικονομίας υπουργός σχεδίαζε την αναθεώρηση του μόλις ψηφισθέντος προϋπολογισμού. Ομολογώ ότι αυτό δεν είναι καλό και αισιόδοξο σημάδι. Αλλά δεν νομίζω ότι όλα είναι τόσο μαύρα όσο τα παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, κατά την πάγια συνήθειά τους, δεν μας είπαν την αλήθεια. Και αν διερωτάσθε τι σημαίνει «ξύλινος πολιτικός λόγος», θα το βρείτε στην προχθεσινή συζήτηση και στα εκατέρωθεν φρενιτιώδη χειροκροτήματα. Ψεύτικοι αρχηγοί και ψεύτικος, προσχηματικός λόγος. Αυτός είναι ο «ξύλινος πολιτικός λόγος». Γιατί ονομάστηκε «ξύλινος» ούτε το ξέρω ούτε μπορώ να το φανταστώ.

Και για να μιλήσουμε σοβαρά. Περνάμε πράγματι δύσκολη περίοδο με πολλά αδιέξοδα. Αδιέξοδο στα δημόσια οικονομικά, αδιέξοδο στα εισοδήματα (τα οποία ποτέ δεν έφταναν), αδιέξοδο στην εργασία με πολλούς ανέργους. Παντού αδιέξοδα...

Και άλλοτε η χώρα βρέθηκε σε δύσκολη θέση και δεν θέλω να επαναλάβω το τετριμμένο «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Και όταν δεν πεθαίνει δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ζει. Πιστεύω ότι η χώρα έχει συσσωρευμένες πολλές και ισχυρές δυνάμεις. Υποκειμενικές (θέληση για επιβίωση και πρόοδο) και αντικειμενικές (συσσωρευμένο κεφάλαιο και εμπειρία στην παραγωγή πλούτου). Για να μιλήσουμε στενά οικονομικά. Εκείνο που θα περιμέναμε από την πολιτική μας ηγεσία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) είναι να μας παρουσιάσει ένα απλό και λογικό σχέδιο οργάνωσης και αξιοποίησης των δυνάμεων της χώρας. Αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο μήνυμα.
Tου Αντώνη Kαρκαγιαννη από την Καθημερινή

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Εξερευνητής είπε...

Να διαφωτίσω εγώ τον φίλτατο Αντώνη και εσένα για την προέλευση του όρου «ξύλινος πολιτικός λόγος».

Παλιά, αρκετά χρόνια πριν το "Desktop Publishing", οι εφημερίδες σελιδοποιούνταν στο "μάρμαρο" από «τεμάχια» λινοτυπίας και τίτλους φτιαγμένους με το χέρι από μεταλλικά στοιχεία της "κάσσας".

Ειδικά για τους μεγάλους πρωτοσέλιδους τίτλους, λόγω κόστους χρησιμοποιούσαν μεγάλα ΞΥΛΙΝΑ κεφαλαία γράμματα, από σκληρό ξύλο, αρκετά ακριβά κι αυτά αλλά φτηνότερα από το μέταλλο.
Ο αριθμός τους όμως σε κάθε "κάσσα" ήταν περιωρισμένος λόγω μεγέθους. Δεν μπορούσες να σχηματίσεις πολλές λέξεις.
Έτσι οι τίτλοι ήταν εκ των πραγμάτων συνθηματολογικοί.
Με μιά, δυό, το πολύ τρείς λέξεις έπρεπε να δοθεί το "νόημα" του άρθρου και να τραβήξει αγοραστές η εφημερίδα.
Έτσι πρόκυψε το «ξύλινος λόγος» ως άλλη ονομασία του συνθηματολογικού λόγου, του λόγου από ...ρετσέτες, από λέξεις-κλειδιά, "τραβηχτικές"...
Συνήθως όμως χωρίς νόημα.

Θα σού 'γραφα και κάποιες άλλες σκέψεις, πάνω στα θέματα που αναρτάς, αλλά κωλύομαι απ' τον «μετριασμό» σου.

Είδα ένα προηγούμενο που "ενέκρινες" με αναφορά σε ...αναρχοεαμοβούλγαρους και είπα άσε...
Αν είναι να περνάμε από τέτοιον "κριτή"...

Αν πάντως έχεις βάλει «μετριασμό» για να προστατεύσεις το μπλογκ σου από υβριστές, βωμολόχους κλπ {και όχι για κάποιον ψυχωσιακό λόγο} σε πληροφορώ ότι υπάρχει και το «Βοθρομπλόγκ» [vothroblog.blogspot.com], όπου μπορείς να στέλνεις τέτοια σχόλια διαγράφοντάς τα από το δικό σου, χωρίς να μπορεί κανείς να σέ κατηγορήσει για λογοκρισία.

apneagr είπε...

Καλό αυτό δεν το ήξερα και έχω πολλά μα πάρα πολλά τέτοια...

Δυστυχώς μερικοί δεν δέχονται ότι κάποιος μπορεί να έχει διαφορετική γνώμη από την δική τους...

Ευχαριστώ για την πληροφορία και σου εύχομαι Καλή Χρονιά, και στο πιο κάτω Link...

http://www.apneagr.xroniapolla.org/

Related Posts with Thumbnails