Καλώς ήρθατε

Ανάβει φωτιές η Κυριακή


Το άνοιγμα των εμπορικών στις 28 Δεκεμβρίου αποτελεί πρόβα για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στις νομαρχίες το «μπαλάκι». Τρίβουν τα χέρια τους οι μεγάλες αλυσίδες. Αντίθετος ο «γαλάζιος» πρόεδρος των εμπόρων

Θρυαλλίδα στη χειμαζόμενη από την κρίση και λαβωμένη από τους πρόσφατους βανδαλισμούς αγορά συνιστά η κεκαλυμμένη απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και την προσεχή τελευταία Κυριακή του χρόνου (28 Δεκεμβρίου).Στην κυβερνητική αυτή... μολότοφ αντέδρασε έντονα, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για κυριακάτικο άνοιγμα, ο «γαλάζιος» πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπόρων Δημήτρης Αρμενάκης (πρόσκειται στη ΝΔ), ενώ και οι εργαζόμενοι μέσω της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων μιλούν για αντισυνταγματική απόφαση. Πάντως σίγουρα... τρίβουν τα χέρια τους τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (mall), που κατά τις πληροφορίες μας θα λειτουργήσουν την Κυριακή...
Ανάβει φωτιές η Κυριακή


Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στους νομάρχες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να πάρουν σήμερα τη σχετική απόφαση.

Θα πρόκειται για παράνομη και καταχραστική απόφαση, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με τελικό στόχο το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας.

Το κλίμα βαρύνει ακόμη περισσότερο, καθώς φουντώνει ήδη το... αντάρτικο στην κυβερνητική μολότοφ, με αρκετούς συλλόγους περιφερειακά στην Αττική να δηλώνουν πως τα μέλη τους θα λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματά τους την προσεχή Κυριακή για λόγους «ίσου ανταγωνισμού».

Πρόβα τζενεράλε για ξήλωμα της αργίας της Κυριακής προς όφελος των πολυεθνικών ομίλων, χαρακτηρίζει με χθεσινές δηλώσεις του στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Νίκος Σκορίνης, ο οποίος επικρίνει μαζί με άλλους εκπροσώπους μικρομεσαίων επαγγελματιών την κυβερνητική μεθόδευση για το θέμα της Κυριακής.

Η κυβέρνηση έριξε το μπαλάκι στους νομάρχες Αθηνών και Θεσσαλονίκης Γιάν. Σγουρό και Παν. Ψωμιάδη και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα σε έκτακτα νομαρχιακά συμβούλια, αποφεύγοντας να λάβει η ίδια μια τόσο επώδυνη για τους μικρομεσαίους απόφαση.

Αλά... ιταλικά
Ο Χρ. Φώλιας, ο οποίος επιφορτίστηκε προχθές στο ΕΒΕΑ από τον πρωθυπουργό να «βρει λύση στο θέμα», θα έπρεπε: να καταθέσει σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα ψηφιστεί μετά τις εορτές με πρόβλεψη ισχύος από την ημερομηνία κατάθεσής της.

Ο υπ. Ανάπτυξης ενήργησε αλά... ιταλικά μπροστά στην κατακραυγή που θεωρούσε βέβαιο πως θα ακολουθούσε μια τέτοια απόφασή της και ιδιαίτερα λόγω της σφοδρής αντίδρασης του προέδρου της ΕΣΕΕ Δημήτρη Αρμενάκη:

- Αφήνει τους νομάρχες Αθηνών και Θεσσαλονίκης να... βγάλουν το φίδι από την τρύπα, με μια απόφασή τους που ήδη κρίνεται παράνομη από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου με δηλώσεις τους στο «Εθνος».

Απόφαση με την οποία καταστρατηγείται οποιαδήποτε έννοια υγιούς ανταγωνισμού, μας είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρομεσαίων Αττικής Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο οποίος θα καλέσει σήμερα τις οργανώσεις - μέλη να ανοίξουν προαιρετικά όποιος θέλει την Κυριακή 28 του μηνός.

Ο κ. Χριστοφορίδης θα χαρακτηρίσει ως πρόδρομο άλλων πλέον επώδυνων καταστάσεων τη σπουδή αυτή της κυβέρνησης, βλέποντας από πίσω την έγνοιά της να τακτοποιήσει δεσμεύσεις της που κατά καιρούς έχουν αναλάβει στελέχη της απέναντι στις πιέσεις των πολυεθνικών ομίλων. Οι οποίοι θέλουν πάση θυσία να λειτουργούν τα καταστήματα και τις Κυριακές, ενώ σχετικό υπόμνημα έχει υποβάλει στο υπ. Ανάπτυξης ο ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Πολυκαταστημάτων), που προτείνει αρχικά να λειτουργούν τα καταστήματα την πρώτη κάθε μήνα με εξαίρεση τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Τι θα κάνουν, όμως, την Κυριακή τα πολυκαταστήματα;

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Δημήτρης Μακρής, μας είπε πως αναμένουν σήμερα την απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών και ανάλογα θα πράξουν. Δεν πρόκειται ο ΣΕΛΠΕ να παρανομήσει, σε καμία περίπτωση, μας είπε ο κ. Μακρής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Και στη Θεσσαλονίκη, μόνο στα όρια του κεντρικού δήμου, θα ανοίξουν τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την τόνωση της αγοράς που επλήγη από τα τελευταία γεγονότα.

Η σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το πρωί, με δεδομένη τη συμφωνία Εμπορικού Συλλόγου και νομάρχη.

Ο Εμπορικός Σύλλογος είχε διατυπώσει προφορικά το σχετικό αίτημα από τις πρώτες μέρες των επεισοδίων στο κέντρο της πόλης, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά μόνο στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνο για φέτος.

«ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ»
«Αντάρτικο» από τους εμπόρους της Αττικής

«Αντάρτικο» σηκώνουν οι εμπορικοί σύλλογοι της Αττικής και, με αφορμή την επικείμενη απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών για το άνοιγμα την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου μόνο των καταστημάτων του Δήμου Αθηναίων, δηλώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους ότι θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους έστω και χωρίς απόφαση.

Με δηλώσεις τους στο «Εθνος» οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αττικής Δ. Χριστοφορίδης και των Εμπορικών Συλλόγων Αμαρουσίου Γ. Παπαχρυσάνθου και του Χαλανδρίου Γ. Ασημακόπουλος καταγγέλλουν ότι «προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις τους με την απόφαση αυτή» και δηλώνουν ότι «τα καταστήματα-μέλη μας θα ανοίξουν την Κυριακή».

«Στην περιοχή του Αμαρουσίου βρίσκονται δύο Mall, τα οποία έχουν... τραβήξει τον κόσμο από τα μικρότερα καταστήματα. Δεν μπορούμε να μη λειτουργήσουμε την Κυριακή. Εχω ζητήσει άδεια από τη Νομαρχία Αθηνών, αλλά εμείς θα ανοίξουμε ούτως ή άλλως...», τονίζει ο κ. Παπαχρυσάνθου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ο κ. Ασημακόπουλος: «Ή θα πρέπει σε όλα τα εμπορικά καταστήματα του Λεκανοπεδίου να επιτραπεί το κυριακάτικο άνοιγμα ή σε κανένα. Αυτά είναι ημίμετρα. Κι εμείς αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα Mall στο Μαρούσι, τα καταστήματά μας χάνουν πελάτες. Εχουμε καταθέσει αίτημα στη Νομαρχία Αθηνών, αλλά η πρόθεσή μας είναι να ανοίξουμε».

Ο κ. Χριστοφορίδης με τη σειρά του, αν και τάσσεται κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, εντούτοις τονίζει ότι «αφού τίθεται έτσι το ζήτημα κι εμείς προτρέπουμε τα μέλη μας να ανοίξουν».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Οι νομάρχες αποφασίζουν μόνο για τουριστικές περιοχές

Δύο νόμοι καθορίζουν το ωράριο των καταστημάτων τις καθημερινές και την κυριακάτικη λειτουργία. Πρόκειται για το άρθρο 46 του Ν. 2224/1994, το οποίο, επικαλούμενο νομοθετικό διάταγμα του 1971, καθορίζει ποια καταστήματα επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές, καθώς και πού μπορούν να παρέμβουν οι νομάρχες.

Οι νομάρχες μπορεί να αποφασίζουν την κατ εξαίρεση κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων, μόνο στις περιοχές εκείνες οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί τόποι, μετά τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Τουρισμού και των οικείων επαγγελματικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων του νομού. Δεν γίνεται, όπως καταγγέλλουν και οι εμποροϋπάλληλοι, καμία αναφορά για οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα παρέμβασης του νομάρχη.

Εξάλλου, με τα άρθρα 12 και 13 του Ν. 3377/2005 που θέσπισε ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου καθορίζονται τα ωράρια έναρξης και λειτουργίας των καταστημάτων τις καθημερινές. Το άρθρο 12 δίνει το δικαίωμα στα νομαρχιακά συμβούλια να παρατείνεται το ωράριο κατά χρόνο σε όλο τον νομό ή σε ορισμένη περιοχή αυτού, ανάλογα με τις συνθήκες. Και στις δύο περιπτώσεις, ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση 10 και 20 ημερών, αντίστοιχα.
Χ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας από το Έθνος

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails