Καλώς ήρθατε

Ασύρματο και δωρεάν Ιντερνετ σε 5.000 σημεία


Θα το δούμε κι αυτό; Σε σταθμό των ΚΤΕΛ, πλάι στις γιαγιάδες με τα ταπεράκια και τις σακούλες, τουρίστες να σερφάρουν προσηλωμένοι χάρη στο ασύρματο δίκτυο Wi-Fi; Οπως όλα δείχνουν, μάλλον ναι (ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι η χώρα των αντιθέσεων). Σύμφωνα με τη δέσμευση τόσο του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκη όσο και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Αν. Παπαληγούρα, εντός του 2009 πρόκειται να ξεκινήσει η εγκατάσταση συνολικά 5.000 σημείων Wi-Fi σε όλη τη χώρα, περιοχών δηλαδή όπου η πρόσβαση στο Ιντερνετ θα είναι ασύρματη και εντελώς δωρεάν! Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το πρόγραμμα θα καλύπτει σημεία «δημόσιου ενδιαφέροντος» -κοινώς... σημεία «τουριστικού ενδιαφέροντος»-, ήτοι λιμάνια, σταθμούς τρένων, μετρό, υπεραστικών λεωφορείων και αεροδρόμια.

Ανταπόκριση

Καλά νέα και για τους... Αθηναίους, αφού τα τρία σημεία Wi-Fi που ήδη λειτουργούν στην πόλη (πλατεία Συντάγματος, πλατεία Κοτζιά, Θησείο) παρατείνουν τη λειτουργία τους για ακόμη έναν χρόνο. Η ανταπόκριση που είχε το σχετικό πρόγραμμα AthensWiFi, άλλωστε, ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία των νέων σημείων «δωρεάν σερφαρίσματος» και στην υπόλοιπη χώρα. Δεν παραγνωρίζεται βέβαια ούτε η εμπειρία άλλων πρωτοπόρων, σε αυτό, δήμων της χώρας, όπως του Δήμου Τρικκαίων, που προσφέρει δωρεάν Ιντερνετ σε όλους τους κατοίκους του. Από την αρχή της λειτουργίας του ασύρματου δικτύου της Αθήνας, πάντως, τον Ιούνιο του 2006, έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 141.000 ξεχωριστές συνδέσεις από πάνω από 34.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν μεταφέρει περισσότερα από 5,5 TB δεδομένων. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Γ. Λάριος. «Κάθε ώρα και στιγμή, βλέπεις κόσμο και στα τρία σημεία να κάθονται σε τραπέζια, παγκάκια, ακόμα και... κατάχαμα, με τα λάπτοπ τους και να σερφάρουν. Το Wi-Fi του Συντάγματος το χρησιμοποιούν περισσότερο τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία, ενώ αυτό του Θησείου κατά κύριο λόγο νέοι φοιτητές που κάθονται στις καφετέριες της περιοχής». Στην πλατεία Κοτζιά, αντίστοιχα, θα δεις περισσότερους διερχόμενους επαγγελματίες να ξαποσταίνουν για λίγο στα παγκάκια, ελέγχοντας παράλληλα και τα email τους.

Οπως λέει ο κ. Λάριος, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού... σχεδίαζε τη δημιουργία 160 νέων δημόσιων ασύρματων σημείων (wireless hotspots), ωστόσο τους «πρόλαβε» η πρωτοβουλία των υπουργείων Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας. «Τα 5.000 νέα hotspots θα δημιουργηθούν κυρίως σε σημεία που συναθροίζονται τουρίστες, όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι, οι πλατείες, τα λιμάνια, οι σταθμοί, τα αεροδρόμια κ.ο.κ.». Η πρόσβαση στο Ιντερνετ φυσικά θα είναι «ανοιχτή» σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας να συνδεθούν δωρεάν μέσω του φορητού τους υπολογιστή (ή του εξελιγμένου τους κινητού). Η διαδικασία είναι πολύ απλή και μόνη προϋπόθεση είναι το λάπτοπ να διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα τύπου Wi-Fi.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων, το πρόγραμμα, που θα αρχίσει να υλοποιείται εντός 2009, θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους, με αρχικό προϋπολογισμό 3,25 εκατ. ευρώ.

H διάδοση του δορυφορικού Ιντερνετ σε περιοχές δύσκολα προσβάσιμες

Η Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα δειλά - δειλά... συγχρονίζονται με την ευρυζωνική εποχή. Τι γίνεται όμως με τα νησιά και τις δυσπρόσιτες, απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου οι εταιρείες, λόγω κόστους, διστάζουν να προωθήσουν την τεχνολογία adsl, καταδικάζοντάς τες στον «μεσαίωνα» του dial up Ιντερνετ;

Η λύση ήρθε... ουρανοκατέβατα. Παράλληλα με την ανάπτυξη περισσότερων «καυτών σημείων» ασύρματου Ιντερνετ, το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προωθεί και το πρόγραμμα «Δόρυ», που αφορά τη διάδοση του δορυφορικού Ιντερνετ σε περιοχές δύσκολα προσβάσιμες, όπως τα νησιά και οι παραμεθόριες περιοχές.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, αρχικά οι ευρυζωνικές συνδέσεις δορυφορικού Ιντερνετ θα καλύψουν 1.600 σημεία σε απομακρυσμένες περιοχές, κυρίως φορείς της δημόσιας διοίκησης, όπως σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Το «Δόρυ» χρηματοδοτείται από το Γ΄ ΚΠΣ και αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Ηδη, πάντως, πρόσβαση στο Ιντερνετ μέσω δορυφόρου έχουν αποκτήσει τα νησιά Γαύδος, Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα και Κίναρος, ένα νησί με μόλις δύο κατοίκους!
Της Λινας Γιανναρου από την Καθημερινή

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails