Μέτρα-σοκ έρχονται το... δίσεκτο 2009. Η δημοσιονομική εκτροπή και οι υπέρογκες δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες είναι πιθανό να μην καταστεί δυνατό να εξυπηρετηθούν, καθώς οι ξένοι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στα ελληνικά ομόλογα οδηγώντας στα ύψη τα επιτόκια φέρνουν προ των πυλών αυστηρή κοινοτική επιτήρηση με όρους ΔΝΤ.
Πάγωμα προσλήψεων, σφιχτή εισοδηματική πολιτική με οριακές αυξήσεις μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ανατροπές στο ασφαλιστικό με εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο και κατάργηση φοροαπαλλαγών είναι μέρος μόνο των μέτρων που αναμένεται να υποδείξει η Κομισιόν.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μιλούν για βέβαιη επιτήρηση κάτι που έχουν αρχίσει να αποδέχονται και εντός της κυβέρνησης, καθώς από τη μία έχουμε την υπέρβαση του 3% και για το έλλειμμα του τρέχοντος έτους μετά το 3,5% του 2007 και από την άλλη το ισχυρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και να χρηματοδοτήσει έτσι το δημόσιο χρέος.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η Κομισιόν θα προτείνει δέσμη μέτρων και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτές της ημέρες η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Κομισιόν με στόχο να υπάρξει πολιτική συμφωνία και η απόφαση για υπαγωγή σε καθεστώς επιτήρησης να ληφθεί μετά τις Ευρωεκλογές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η επιτήρηση θα είναι πιο αυστηρή από την αντίστοιχη του 2005 και θα έχει «άρωμα» ΔΝΤ, μια και συνεκτιμάται η πολύ κακή εικόνα των δημόσιων οικονομικών.
Γι αυτό και πιστεύεται ότι θα γίνουν και συστάσεις για ακόμη πιο σκληρά μέτρα όπως έκτακτη εισφορά ή αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και πάγωμα μισθών που λόγω του αυξημένου πολιτικού κόστους θα κρατηθούν ως εφεδρείες.
Η αύξηση του ΦΠΑ (στην οποία η παρούσα κυβέρνηση κατέφυγε το 2005 κατά τη διάρκεια της πρώτης επιτήρησης) θεωρείται ότι θα «στραγγαλίσει» την ήδη παγωμένη κατανάλωση και θα επιβαρύνει υπέρμετρα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Αλλωστε, ποτέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια το υπουργείο Οικονομίας δεν κατάφερε να εισπράξει τα έσοδα από ΦΠΑ που είχε προϋπολογίσει. Αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση εξαιτίας των άστοχων χειρισμών της οι οποίοι έφεραν την οικονομία ένα βήμα πριν από την... πτώχευση θα προκαλέσουν ισχυρές πολιτικές αναταράξεις και κοινωνικές αντιδράσεις.
Στην παρούσα φάση που η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίσχυρη και η δημοτικότητά της έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, όπως μαρτυρούν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται η λήψη έκτακτων μέτρων να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις ακόμη και εκλογές.
Πιο αναλυτικά, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συγκλίνουν ότι θα γίνουν συστάσεις για τα ακόλουθα μέτρα:
«Πάγωμα» προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες περί «νοικοκυρέματος» του δημοσίου έχει προβεί σε αθρόες προσλήψεις οι οποίες υπολογίζεται πως από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 100.000 επιβαρύνοντας υπέρμετρα τις κρατικές δαπάνες.
Λιτότητα
- Εξαιρετικά σφιχτή εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις κάτω και από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
- Ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων με έμφαση στην ημιαπασχόληση. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η πρόσφατη πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, για εργασία τριών ή τεσσάρων ημερών την εβδομάδα με παράλληλη μείωση των αποδοχών δεν έγινε τυχαία αλλά προκειμένου να σταθμιστούν οι αντιδράσεις.
- Ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα με πρώτο θύμα τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς η προωθούμενη εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης με τους άνδρες θα τις υποχρεώσει σε 5 με 15 χρόνια επιπλέον δουλειάς.. Η εξίσωση των ορίων αποτελεί πάγιο αίτημα της Κομισιόν και το θέμα συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις αρχές του μήνα. Η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα είναι καταδικαστική για τη χώρα μας.
- Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που μειώνουν τα έσοδα του προϋπολογισμού.
- Αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς το σκέλος των εσόδων με φορολογικό «σαφάρι» προκειμένου να εισπραχθούν τα επιπλέον 7,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί.
- Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κατ επανάληψη το άνοιγμα σειράς επαγγελμάτων, αλλά δεν προχωρεί λόγω του αυξημένου πολιτικού κόστους.
Εξοπλιστικές δαπάνες
- «Πάγωμα» εξοπλιστικών προγραμμάτων και γενικότερα των δαπανών του υπουργείου Αμυνας. Κρίνεται ότι σε περίοδο κρίσης το κονδύλι των 2,2 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς εντός του 2009 είναι υπερβολικά υψηλό.
- Εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις σε μια κατεύθυνση να «ανοίξουν» αγορές και να μικρύνει ο δημόσιος τομέας.
Τέλος, σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα υπάρχουν και «εφεδρείες», όπως αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο με τρεις μονάδες ή έκτακτη εφάπαξ εισφορά συνδυασμένα με μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς. Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να προκαλέσουν την «επανάσταση» των συνδικάτων.
Κώστας Τσαχάκης απο το Έθνος
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου