Ανακοινώθηκε το πόρισμα που συνέταξαν από κοινού το Παρατηρητήριο Φτώχειας Ανισότητας και Κοινωνικού Αποκλεισμού και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ
Η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα σε φτώχεια στην Ευρώπη των 27 χωρών, αμέσως μετά τη Λετονία. Οι φτωχοί στη χώρα φθάνουν το 20,1% του πληθυσμού της, δηλαδή ένας στους πέντε κατοίκους έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Η εικόνα επιδεινώνεται περαιτέρω εφόσον ληφθεί ως γνώμονας «η γραμμή φτώχειας» της Δανίας, καθώς τότε το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί.
Το πόρισμα χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό το σύστημα κοινωνικής προστασίας (επιδόματα, βοηθήματα κτλ.) στη χώρα μας, ενώ επισημαίνει ότι οι φτωχοί στην Ελλάδα δεν είναι μόνον οι άνεργοι, αλλά σε μεγάλο βαθμό εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η φτώχεια δεν μειώνεται όταν αυξάνεται η απασχόληση και κάμπτεται το ποσοστό ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εμφανίζουν παρόμοια ποσοστά φτώχειας με αυτά των ανέργων!
Ομως η επίσημη πολιτεία έχει... βάλει σαν όριο της φτώχειας τα 500 ευρώ και έχει το κεφάλι της ήσυχο. Βρίσκει στις στατιστικές που κάνει λίγους φτωχούς. Για να το κάνουμε πιο λιανά . Αν υποθέσουμε ότι το νοίκι είναι 280 ευρώ το μήνα , ο πολίτης που καλείται να επιβιώσει με 7 ευρώ και 34 λεπτά ημερησίως για την πολιτεία δεν είναι φτωχός
Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας εμφανίζουν κυρίως χώρες της Νότιας Ευρώπης (δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), καθώς και χώρες με φιλελεύθερο κοινωνικό κράτος (Βρετανία και Ιρλανδία).
Τα διάφορα επιδόματα, βοηθήματα εκτός των συντάξεων, παρουσιάζουν τη μικρότερη αποτελεσματικότητα στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των 27 κρατών, γεγονός το οποίο φανερώνει την αναποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας.
από kafeneio
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου