Καλώς ήρθατε

Νέο οικονομικό μοντέλο προτείνει ο Σαμαράς

Σε συνέντευξη του στο πρώτο φύλλο της εφημερίδα Realnews ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει τα εξής, μεταξύ άλλων:

Τα εθνικά κράτη αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές της επόμενης φάσης. Περνάμε δηλαδή από την Παγκοσμιοποίηση που σήμαινε την κατάργηση των κρατών, σε μια Νέα Παγκοσμιοποίηση που προϋποθέτει τη σύγκλιση των εθνικών συμφερόντων και το συντονισμό των πολιτικών τους.

Όσοι προσπαθούσαν να μας πείσουν τα τελευταία χρόνια ότι ο κρατικός παρεμβατισμός πέθανε, μάλλον βιάστηκαν. Το κράτος χρειάζεται όχι για να υποκαθιστά τους παραγωγούς και τους εμπόρους, αλλά για να ελέγχει, να ρυθμίζει και να εποπτεύει αποτελεσματικά τις αγορές. Χρειαζόμαστε το ρυθμιστικό-εποπτικό ρόλο του κράτους. Χρειαζόμαστε το κράτος, όχι τον κρατισμό.

Επειδή η αγορά είναι εξαιρετικά δυναμικό σύστημα, χρειάζεται και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για να μη γίνει αυτοκαταστροφικό ή χαοτικό. Να το πως αλλιώς: Το φάντασμα του Κέϋνς περίμενε στη γωνία και εκδικήθηκε όσους το ξόρκιζαν τόσα χρόνια. Οι αρχές της ελεύθερης αγοράς είναι καλές. Αλλά με επίκληση γενικών αρχών δεν λειτουργούν οι αγορές. Και δεν ασκείται οικονομική πολιτική.

Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί επιτέλους να μείωσε τα βασικά της επιτόκια, αλλά για να φτάσει αυτή η μείωση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, για να κατεβάσουν δηλαδή τα επιτόκια των χορηγήσεών τους οι εμπορικές τράπεζες, πρέπει να έλθει το κράτος να πάρει μέτρα: Να ρίξει, δηλαδή, το κόστος κεφαλαίου των τραπεζών, να τους δώσει εγγυήσεις και ρευστότητα, να ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά και να σπάσει αθέμιτες πρακτικές όπου υπάρχουν, ώστε να ξεμπλοκάρει ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, τότε αναπόδραστα θα μας βρει η ύφεση.

Χρειάζεται το κράτος να κάνει δημόσιες επενδύσεις, να μειώσει φόρους, να ανακουφίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να τονώσει την ενεργό ζήτηση, να ξεκινήσει ξανά η οικονομία. Γιατί, βλέπετε, όταν υπάρχει τέτοια κρίση, οι οικονομικοί αυτοματισμοί δεν λειτουργούν. Ή αργούν πολύ να λειτουργήσουν. Κι ίσαμε να λειτουργήσουν οι αγορές, έχουν διαλυθεί οι κοινωνίες…

Πρέπει γρήγορα τα 28 δις να φτάσουν στην αγορά. Και να οδηγήσουν σε άμεση μείωση των επιτοκίων. Να ανακουφιστεί ο κόσμος και να ανασάνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι.


antinews

Σχόλιο apneagr: Η συνέντευξη όπως είδαμε δεν έτυχε της δέουσας σημασίας από της κυριακάτικη εφημερίδα (real news) αλλά μάλλον πέρασε στα "ψιλά".

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails