Καλώς ήρθατε

Γιορτινή λιτότητα φέρνει η κρίση

Με προσφορές, δωρεάν διανυκτερεύσεις σε πολυήμερα ταξίδια και άτοκες δόσεις προσπαθούν οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού να ξεπεράσουν το μειωμένο ενδιαφέρον για τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Μπροστά στο διαφαινόμενο «κραχ» κατά την περίοδο των εορτών, όσοι αποφασίσουν ακόμη και τώρα να περάσουν εκτός των τειχών αυτές τις ημέρες θα βρουν ευκαιρίες για διακοπές φθηνότερες από ό,τι πέρυσι.

Oι ευκαιρίες υπάρχουν εκτός και εντός των ελληνικών συνόρων, σε δημοφιλείς μάλιστα χειμερινούς προορισμούς. Ενδεικτικό είναι ότι στα Καλάβρυτα μέχρι στιγμής έχει γίνει κράτηση για τα μισά από τα διαθέσιμα δωμάτια, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι η πληρότητα έφθανε το 75%. Όπως τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής κ. Γιώργος Τσενές, πλέον οι ενδιαφερόμενοι μειώνουν τον αριθμό των ημερών παραμονής. «Τείνουμε δυστυχώς να γίνουμε προορισμός της μίας ημέρας, ακόμη και την περίοδο των Χριστουγέννων. Θα είμαστε ευτυχείς εάν μπορέσουμε να γεμίσουμε τα περισσότερα δωμάτια στα ξενοδοχεία μας», σημειώνει.

«Θέλαμε να... συνδυάσουμε σκι, εξωτερικό και φυσικά καλές τιμές. Αυτός είναι και ο λόγος που καταλήξαμε στο χιονοδρομικό του Μπάνσκο, στη Βουλγαρία. Οι προδιαγραφές του είναι στα επίπεδα των αυστριακών και οι τιμές είναι χαμηλότερες ακόμη και από Ελλάδα. Ήταν ο τέλειος συνδυασμός», λέει η κ. Δήμητρα Ευθυμιοπούλου από τη Λάρισα που αποφάσισε με την παρέα της να περάσουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές εκτός της θεσσαλικής πόλης. «Το πακέτο που βρήκαμε ήταν μοναδική ευκαιρία. Σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων για τέσσερις ημέρες, χωρίς πρωινό βέβαια, θα πληρώσουμε 110 ευρώ το άτομο. Τα οικονομικά μας άλλωστε δεν μας επέτρεπαν να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για διακοπές αυτή την περίοδο», λέει στα «ΝΕΑ» η 27χρονη κοπέλα.

Εντός Ελλάδας, η διαμονή τεσσάρων ημερών στη Λίμνη Πλαστήρα, σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με πρωινό μπορεί να κοστίσει σε ένα ζευγάρι μέχρι και 600 ευρώ, χωρίς φυσικά να υπολογίζει κανείς τη βενζίνη και τα έξοδα για φαγητό και διασκέδαση. Ένα τετραήμερο με τις ίδιες ανέσεις στον τοπ χριστουγεννιάτικο προορισμό του εξωτερικού, την Πράγα, μπορεί να κοστίσει έως και 1.200 ευρώ για δύο άτομα. Παρά το γεγονός ότι η τσέχικη πρωτεύουσα φαίνεται να κοστίζει το διπλάσιο, όπως λένε υπεύθυνοι τουριστικών γραφείων, οι τιμές είναι συγκρίσιμες, αφού στο κόστος των αποδράσεων στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια.

Και άτοκες δόσεις. Βέβαια, για όποιον ψάξει λίγο παραπάνω, υπάρχουν και οι ευκαιρίες, με την τετραήμερη διαμονή στη Λίμνη Πλαστήρα να στοιχίζει 240 για το ζευγάρι και την αντίστοιχη εκδρομή στην Πράγα να πέφτει στα 990 ευρώ για τα δύο άτομα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Γκίνης, «αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν το εξωτερικό φέτος, γιατί θα τους κοστίσει κάτι παραπάνω». Προσθέτει δε ότι «πολλοί πράκτορες προσφέρουν μέχρι και άτοκες δόσεις για να προσελκύσουν κόσμο».

Υποτονικότητα στις κρατήσεις παρατηρείται στην περιοχή της Καλαμπάκας και των Μετεώρων. Είναι διαθέσιμο το 70% από τα 3.500 δωμάτια που υπάρχουν στην περιοχή. «Η πληρότητα φέτος έχει πέσει. Είμαστε περίπου 15% κάτω σε σχέση με πέρυσι», λέει ο κ. Γιάννης Κουρούπας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων.

Σκαρφίζονται «τρικ». Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι ξενοδόχοι σκαρφίζονται «τρικ», προκειμένου να γεμίσουν τα δωμάτιά τους. Έτσι, στα Καλάβρυτα, οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών ξενώνων και ξενοδοχείων κατέφυγαν ακόμη και σε μείωση των τιμών. «Από τα 50 τηλεφωνήματα που δέχομαι καθημερινά, οι κρατήσεις είναι μόλις τρεις.

Γι΄ αυτό και έπρεπε να κάνουμε κάτι. Η λύση της μείωσης των τιμών ήταν μονόδρομος», δηλώνει ο κ. Τσενές. Όσοι λοιπόν επιλέξουν την περιοχή της Αχαΐας, θα διαπιστώσουν ότι ένα δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 80- 110 ευρώ σε παραδοσιακό ξενώνα, τη στιγμή που πέρυσι οι... χριστουγεννιάτικες τιμές ξεκινούσαν από 100 ευρώ. Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι οι ξενοδόχοι οι οποίοι είτε ενσωματώνουν στην τιμή του δωματίου το κόστος του πρωινού είτε κάνουν ακόμη και σκόντο όταν οι πελάτες θελήσουν να κρατήσουν το δωμάτιο για περισσότερες από τέσσερις μέρες.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Πληρότητα που αγγίζει το 85% παρατηρείται στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα. «Οι προβλέψεις μας μάλιστα είναι ότι τις ημέρες των γιορτών εύκολα θα πιάσουμε το 100%», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής κ. Γιάννης Βασιλάκος. Γεμάτα πάντως είναι στην περιοχή ακόμη και τα πολυτελή διαμερίσματα των ξενώνων, που μπορεί να φθάσουν έως και τα 500 ευρώ τη βραδιά. «Για εκείνους που το αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, υπάρχει μία μικρή ελπίδα λόγω των ακυρώσεων, οι οποίες αποτελούν το 15% των κρατήσεων», προσθέτει ο κ. Βασιλάκος. Παρόμοια η εικόνα και στην Αράχοβα, ενώ όσοι θελήσουν να υποδεχθούν το νέο έτος στο Περτούλι Τρικάλων θα πρέπει να το αποφασίσουν πολύ γρήγορα, καθώς η πληρότητα αυτήν τη στιγμή ξεπερνά το 90%. Νέοι προορισμοί. Ακόμη όμως και προορισμοί που κάποτε ήταν χαμηλά στη λίστα προτίμησης των ταξιδιωτών, φαίνεται να αποκτούν σήμερα φανατικούς οπαδούς. Ο κ. Δημήτρης Μπούτος ήταν από τους πρώτους που αποφάσισαν να ανοίξουν ξενώνα στην Καρίτσα, ένα ορεινό χωριό στον Κίσσαβο. «Όταν πήραμε την απόφαση, αμφισβήτησαν την επιτυχία της κίνησης μας. Όμως όλη η περιοχή ανεβαίνει πολύ τουριστικά τα τελευταία χρόνια». Στον παραδοσιακό ξενώνα του δεν υπάρχουν δωμάτια για τα τετραήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και όπως λέει μάλιστα, άρχισαν να τα κλείνουν ήδη από τον Αύγουστο. Ωστόσο, «η πληρότητα γενικά στα χωριά του Κίσσαβου αυτήν τη στιγμή φθάνει στο 60%, όποτε είναι μια καλή ευκαιρία για όσους δεν έχουν κανονίσει ακόμη διακοπές», τονίζει. Αν και προς το παρόν δεν έχει κρατήσεις για τις γιορτές των Φώτων, γεγονός που δεν είχε συμβεί πέρυσι τέτοια εποχή και το αποδίδει στην οικονομική κρίση, πιστεύει ότι ο Κίσσαβος θα προσελκύσει κόσμο, γιατί οι τιμές των ξενοδοχείων αλλά και του φαγητού είναι χαμηλές σε σύγκριση με τους «παραδοσιακούς» γιορτινούς προορισμούς.
Ελεύθερος Τύπος

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails