Ένα στα δύο νέα καταναλωτικά αφορά συγκέντρωση χρεών. Μπλόκο ΤτΕ στα εορτοδάνεια.
«Εορτο-ρυθμίσεις» οφειλών για χιλιάδες δανειολήπτες φέρνει ο Δεκέμβριος και η εφετινή περίοδος των Χριστουγέννων μεσούσης της κρίσης. Οι καταναλωτές αναζητούν εναγωνίως λύσεις για να περικόψουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα μία στις δύο συμβάσεις καταναλωτικών δανείων να αφορά συγκέντρωση οφειλών από πολλές τράπεζες σε ένα προϊόν.
Με βάση τους υπολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων κάθε χρόνο τις γιορτές οι Eλληνες δανείζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ, είτε για να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερες οφειλές τους είτε για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου, όταν ο 13ος μισθός δεν επαρκεί.
Ο διοικητής της... Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, ήδη «προειδοποίησε» τις τράπεζες να μην επαναλάβουν «ακρότητες, όπως τα εορτοδάνεια», υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει τα χρήματα να κατευθύνονται όπου χρειάζεται για να αναπνεύσει η οικονομία.
Οι τράπεζες στην πλειοψηφία τους προσανατολίζονται να λανσάρουν προσφορές στα προγράμματα αναχρηματοδότησης οφειλών από δάνεια και κάρτες, ώστε να περικοπεί η μηνιαία καταβολή αντί των εορτοδανείων που προσέφεραν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, κάποια πιστωτικά ιδρύματα παρέχουν τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ακόμη και των υφιστάμενων πελατών τους, συγκεντρώνοντας σε ένα πρόγραμμα οφειλές από διαφορετικά δάνεια και κάρτες που τα ίδια έχουν
χορηγήσει.
Είναι γεγονός ότι με την αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών ο δανειολήπτης μπορεί να μειώσει τη δόση του ακόμη και στο 1/3, καθώς το επιτόκιό τους κινείται μεταξύ 6,50%-10% για τους πρώτους μήνες της σύμβασης ή και μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του ποσού.
Οπου τα χρέη είναι μεγάλα και τα εισοδήματα του δανειολήπτη δεν επαρκούν για να καλύψουν ένα δάνειο της τάξης των 50.000 – 80.000 ευρώ και άνω, για να γίνει συγκέντρωση οφειλών οι τράπεζες απαιτούν εξασφαλίσεις, όπως π.χ. η προσημείωση ακινήτου.
Υπολογίζεται ότι το 30% των δανείων με προσημείωση του ακινήτου δεν αφορά στεγαστικό αλλά καταναλωτικό δάνειο και μάλιστα προορίζεται για να συγκεντρώσει διάφορες οφειλές σε μία. Το γεγονός ότι εκατοντάδες Ελληνες φθάνουν στο σημείο να «δεσμεύσουν» το σπίτι ή κάποιο άλλο ακίνητό τους για να «ξεφουσκώσουν» τις δόσεις από τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί για την πραγματική έκθεσή τους στον τραπεζικό δανεισμό.
Τα τμήματα τηλεφωνικών πωλήσεων των τραπεζών επικοινωνούν με τους καταναλωτές ενημερώνοντάς τους για τα προγράμματα που διαθέτουν και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν, αν μεταφέρουν τα δάνεια και τις διάφορες κάρτες τους σε ένα πιστωτικό ίδρυμα.
Η συνολική επέκταση των νοικοκυριών στην καταναλωτική πίστη ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Οκτώβριο. Από αυτά τα 8,4 δισ. ευρώ αφορούν χρέη στις πιστωτικές κάρτες, τα οποία εκτοκίζονται με ονομαστικό επιτόκιο που μπορεί να ξεπερνά το 18%. Τα υπόλοιπα 23 δισ. ευρώ αφορούν σε καταναλωτικά δάνεια. Παράδειγμα για την ελάφρυνση
Eνα νοικοκυριό χρωστάει 25.000 ευρώ σε τρεις τράπεζες και πληρώνει συνολικές δόσεις 630 ευρώ το μήνα.
1. Στην πρώτη τράπεζα έχει μηναία δόση 99 ευρώ για τριετές δάνειο 3.000 ευρώ, που έλαβε πριν από ένα χρόνο με επιτόκιο 11,50%. Το ανεξόφλητο κεφάλαιο ανέρχεται σε 2.112 ευρώ.
2. Στη δεύτερη τράπεζα πληρώνει δόση 430 ευρώ το μήνα για καταναλωτικό δάνειο 20.000 ευρώ, διάρκειας 5 ετών, που έλαβε πριν από δύο χρόνια με επιτόκιο 10,50%. Το ανεξόφλητο κεφάλαιο ανέρχεται σε 13.226 ευρώ.
3. Στην τρίτη τράπεζα πληρώνει ελάχιστη καταβολή 100 ευρώ για το υπόλοιπο της πιστωτικής του κάρτας το οποίο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Τα τρία χρέη ανέρχονται 17.340 ευρώ.
Συγκεντρώνοντας σε δάνειο τις οφειλές του με επιτόκιο 8% και εξόφληση σε 6 έτη, η οφειλή του θα είναι 17.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων που χρεώνει η νέα τράπεζα).
Η μηναία δόση για το δάνειο αυτό θα διαμορφωθεί στα 310 ευρώ, δηλ. θα εξοικονομήσει 320 ευρώ/μήνα.
Ελεύθερος Τύπος
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου