Καλώς ήρθατε

Κραχ 2 δισ. ευρώ στα αποθεματικά

Λογιστικές απώλειες έως και 60% σε σχέση με το 2007. Με πρόβλημα κυρίως τα μεγάλα Ταμεία. Να μη γίνει καμία ρευστοποίηση αυτή την περίοδο, ζητούν τα συνδικάτα.

Πρωτοφανείς διαστάσεις έχουν πάρει οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς η λογιστική αξία των μετοχών έχει μειωθεί έως και 60% σε σχέση με το 2007. Συνολικά εκτιμάται πως τους τελευταίους τρεις μήνες τα Ταμεία καταγράφουν λογιστικές απώλειες της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ!

Να μην υπάρξει καμία ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων εν μέσω κρίσης ζητά το συνδικαλιστικό κίνημα, που παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, η οποία συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων.

Η «κρίση» αγγίζει κυρίως... τα μεγάλα ταμεία (π.χ. ΙΚΑ, ΟΓΑ) αλλά και όσους ασφαλιστικούς φορείς διαθέτουν σημαντική περιουσία (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, φορείς τραπεζών). Πρέπει να σημειωθεί πως τα Ταμεία έχουν κυρίως μετοχές τραπεζών και ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν σημαντικές απώλειες από την αρχή του χρόνου (π.χ. πτώση μετοχών ΔΕΗ 75,4%, Εθνικής 66%, Alpha 61%, Eurobank 69%, ΟΤΕ 53,42%). Στοιχεία
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Απασχόλησης έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών φορέων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η περιουσία έχει μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι σήμερα κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ (δηλαδή έχει πέσει από τα 29 δισεκατομμύρια στα 23 δισεκατομμύρια). Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως οι λογιστικές απώλειες των Ταμείων φτάνουν μέσα σε έναν χρόνο τα 172 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ, τα 216 εκατομμύρια στο ΤΣΜΕΔΕ, τα 127 εκατομμύρια στον ΟΓΑ, τα 137 εκατομμύρια στο ΤΕΑΔΥ, τα 200 εκατομμύρια στο ΤΣΑΥ, τα 50 εκατομμύρια στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ, τα 30 εκατομμύρια στον φορέα για το εφάπαξ της Εμπορικής, τα 5,5 εκατομμύρια στον φορέα της Αγροτικής και ούτω καθεξής. Προς το παρόν, οι απώλειες είναι στα «χαρτιά», καθώς τα Ταμεία δεν προχωρούν σε ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξουν ασφαλιστικοί φορείς που θα αναγκαστούν να πουλήσουν κάποια από τα περιουσιακά τους στοιχεία για να βρουν «ζεστό χρήμα». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ήδη δύο ασφαλιστικοί φορείς -το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών- αναζητούν χρήματα για την καταβολή του εφάπαξ και των συντάξεων. >Σε δύσκολη θέση θα βρεθεί την επόμενη χρονιά και το ΙΚΑ, στο οποίο συγχωνεύτηκαν ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, με διπλασιασμό σχεδόν των αποθεματικών που είχαν σε μετοχές και τα οποία τώρα δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν λόγω των μεγάλων απωλειών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ απο το ethnos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails