Οι Έλληνες τραπεζίτες παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών και στις επικοινωνίες που έχουν με πολλούς fund managers αναφέρουν ότι πια η άποψη των ξένων traders στα desks είναι sell banking of the Greece δηλαδή πουλήστε ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τρεις είναι οι λόγοι:
1) Παγκοσμίως παρατηρείται μετατόπιση των κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη στις ΗΠΑ, τώρα που το δολάριο ενισχύεται. Βέβαια δεν υπάρχει καμία διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις μετοχές εξ ου και η μεγάλη κατακρήμνιση των τραπεζικών και όχι μόνο, μετοχών παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή παρατηρείται ένα φαινόμενο που σπανίως επαναλαμβάνεται δηλαδή να σημειώνεται φυγή κεφαλαίων ενώ να μην παρατηρείται στροφή προς την ποιότητα δηλαδή χρυσό, ομόλογα ή διαχρονικά σταθερά νομίσματα. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων κατευθύνεται προς στις ΗΠΑ και έτσι δικαιολογείται η άνοδος του δολαρίου, αλλά παραμένει ως ρευστότητα στην διατραπεζική ή σε τοποθετήσεις βραχυχρόνιων διαστημάτων π.χ. λίγων ημερών έως εβδομάδων.
2) Υπάρχει ανησυχία για την πορεία των αναδυόμενων αγορών και ειδικά της Νέας Ευρώπης στις οποίες οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση. Μέχρι τώρα δεν παρατηρούνται πολύ ανησυχητικά φαινόμενα ωστόσο οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.
3) Στους ξένους επενδυτές έχει αφήσει πολύ κακή εντύπωση το γεγονός ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες συντονισμένα στράφηκαν στο ελληνικό δημόσιο ώστε να τις στηρίξει οικονομικά σε αντίθεση με πολλές τράπεζες στην Ευρώπη που μεμονωμένα ανακοίνωναν για ποιους λόγους θα κάνουν χρήση των μέτρων προστασίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Η αίσθηση μεταξύ των ξένων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «είναι λες και οι ελληνικές τράπεζες κάτι θέλουν να κρύψουν»... Μάλιστα κορυφαίος ξένος διαχειριστής τόνιζε ότι «δεν εμπιστευόμαστε τις τράπεζες με τις τακτικές που ακολουθούν σε μια περίοδο όπου όλες οι κινήσεις έπρεπε να είναι απολύτως διαφανείς».
Οι ελληνικές τράπεζες κινήθηκαν συνολικά όχι στον βωμό του συλλογικού συμφέροντος αλλά για να μην εκτεθούν στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Αν 2 ή 3 τράπεζες στην Ελλάδα ζητούσαν στήριξη από το κράτος και οι υπόλοιπες απείχαν τότε οι μετοχές τους θα κατακρημνίζονταν. Έτσι επέλεξαν την συλλογικότητα ώστε να μην καταγραφεί ποιες τράπεζες έχουν ανάγκη των μέτρων και ποιες όχι.
Επίσης ανταγωνιστές της Εθνικής υποστηρίζουν ότι η στάση της τράπεζας στα μέτρα Αλογοσκούφη έχει αφήσει κακή εντύπωση, η οποία με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία δεν έχει ανάγκη της κυβερνητικής στήριξης. Οι ίδιοι τονίζουν πως, «στελέχη της δήλωναν σε ξένους επενδυτές ότι δεν θα κάνουν χρήση των μέτρων και πρόσφατα αποφασίσθηκε ότι και η Εθνική θα συμμετάσχει στην λογική του κοινού συμφέροντος και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας».
Π. Λεωτσάκος
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου