Καλώς ήρθατε

Γιατί πουλάνε οι ξένοι τις τράπεζες


Κλίμα δυσπιστίας επικρατεί μεταξύ των ξένων για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, διαμορφώνοντας «προκλητικές» αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε σε όλη την Οικουμένη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και ότι δεν είχαμε προβλήματα ανάλογα με εκείνα των ξένων τραπεζών. Κι αυτό ήταν πιστευτό, αφού είναι γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εκτέθηκαν στα τοξικά απόβλητα των Ξένων Οίκων. Παρ΄ όλα αυτά, τα όσα ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση των μέτρων Αλογοσκούφη έκαναν απίστευτη ζημιά! Δημιούργησαν την αίσθηση στις τάξεις των ξένων επενδυτών ότι κάτι έχουμε να «κρύψουμε».

Τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί... να μην είναι πολλά σε απόλυτο νούμερο και σε σχέση με τα χρήματα που δαπανούν άλλες χώρες για να στηρίξουν το τραπεζικό τους σύστημα, ωστόσο είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο ως προς το ΑΕΠ της χώρας. Αυτό και μόνο το γεγονός προκάλεσε αίσθηση στα διάφορα επενδυτικά κέντρα. Κι αυτό που δημιούργησε ακόμη περισσότερες αμφιβολίες είναι η επιμονή ορισμένων να ισχύσουν τα μέτρα Αλογοσκούφη για όλους! Ανεξάρτητα από το αν τα έχουν ανάγκη ή όχι.

Αυτό που λέγεται είναι το εξής απλό: «αφού δεν τα έχουν ανάγκη τα χρήματα, για ποιόν λόγο θα πρέπει να υπαχθούν όλοι αναγκαστικά στη ρύθμιση»; Καχύποπτοι; Οπωσδήποτε! Δικαιολογημένα; Αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι ότι μόνοι μας έχουμε βγάλει τα μάτια μας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Διότι θα πρέπει να γνώριζαν, όσοι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Προβόπουλο, ότι η επιμονή να συμμετέχουν όλοι στο πρόγραμμα θα προκαλούσε απορίες. Δεν πιστεύουμε, όμως, ότι αγνοούν βασικούς κανόνες της επικοινωνίας. Ούτε και οι έμπειροι διαχειριστές το πιστεύουν και σε κάθε περίπτωση αυτά τα οποία λένε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «αστήρικτες εικασίες».

Οι αλλαγές στα λογιστικά πρότυπα, για παράδειγμα, δίνουν απίστευτα περιθώρια σε όσους θέλουν να τα εκμεταλλευτούν για να παρουσιάσουν οπωσδήποτε κέρδη. Παλιότερα, πριν από είκοσι χρόνια, λέγαμε ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών έμοιαζαν τότε με πίνακα ζωγραφικής! Το πόσο καλός θα ήταν ο ισολογισμός εξαρτιότανε από το ταλέντο του... καλλιτέχνη. Δυστυχώς, ο επενδυτής νιώθει σήμερα ανάλογα και γι΄ αυτό δεν ευθύνεται η δήθεν καχύποπτη φύση του...

Τα μέτρα Αλογοσκούφη ήταν αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργήθηκαν για τις τράπεζες στις διεθνείς αγορές χρήματος. Ωστόσο, τα επόμενα βήματα, αυτά που ακολούθησαν την ανακοίνωση των μέτρων, δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα. Μάρτυράς μας το ταμπλό...

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλο λόγοι που οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Έχουν να κάνουν με τους φόβους των ξένων για τις αναδυόμενες αγορές, με την ανάγκη κάποιων funds για ρευστότητα. Πτώση θα είχαμε. Αλλά όχι όπως αυτή που ζούμε. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα.

Από την άλλη πλευρά, όλη αυτή η ιστορία δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες για τους κυνηγούς ευκαιριών, για όσους θέλουν να βλέπουν τα Χρηματιστήρια σε μακροπρόθεσμη βάση. Κανείς δεν ξέρει αν η Εθνική, η Eurobank, η Alpha ή η Πειραιώς θα δουν χαμηλότερες αποτιμήσεις στις επόμενες ημέρες. Αλλά το ερώτημα δεν είναι αυτό. Αλλά ποιες θα είναι οι αποτιμήσεις σε δύο ή τρία χρόνια. Πιστεύετε στα αλήθεια ότι θα είναι οι σημερινές;

Θανάσης Μαυρίδης

capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails