Καλώς ήρθατε

Βάζουν όλες τις τράπεζες στο ίδιο τσουβάλι


Του Γιώργου Μαντέλα

Ένα ιδιότυπο μπραντ ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και των τραπεζιτών. Ο λόγος αφορά στο σχέδιο προστασίας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που εκπόνησε η κυβέρνηση, ύψους 28 δισ. ευρώ και -κυρίως-στον τρόπο εφαρμογής του.

Με αιχμή του δόρατος την Εθνική, η οποία φέρεται...

πηγή: capital

αποφασισμένη να παίξει τον σχετικό ρόλο, η πλευρά των τραπεζών πιέζει το οικονομικό επιτελείο ώστε το σχέδιο να πάρει τη μορφή του νόμου, στον οποίο υποχρεωτικά θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται επί ελληνικού εδάφους. Ο λόγος είναι προφανής: Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες που έχουν πραγματικά πρόβλημα και θα πρέπει να ενταχθούν στο σχέδιο σωτηρίας, θα αποκρύψουν το πρόβλημα τους και δεν θα "εκτεθούν" στους πελάτες τους.

Αυτός είναι ένας όρος που τέθηκε μεθ΄ επιτάσεως και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι τραπεζίτες μαζί του χθες το μεσημέρι, ενώ αργότερα το απόγευμα το αίτημα επανατέθηκε και στον κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ο τελευταίος αρνήθηκε να δεσμευτεί για το τί τελικώς θα πράξει, αλλά το πιθανότερο είναι ότι τελικώς θα κάνει αποδεκτό το συγκεκριμένο, καίριο, αίτημα. Εν αντιθέσει, βεβαίως, με ό,τι ισχύει στις ΗΠΑ, όπου ακόμα και τράπεζες οι οποίες δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα (όπως, για παράδειγμα, η J.P.Morgan) έσπευσαν να ζητήσουν την κρατική συνδρομή, αφού δίνονταν η σχετική δυνατότητα.

Για την Ελλάδα, όμως, φαίνεται ότι η αναγνώριση της ύπαρξης του προβλήματος συνιστά μεγαλύτερο ζήτημα από αυτό καθ΄ αυτό το πρόβλημα.

Συμφωνία για ένταξη όλων των τραπεζών στο πρόγραμμα στήριξης

Όπως ανέφερε από χθες το Capital.gr σε συντονισμένη κίνηση για την ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών προχωρούν όλα τα ιδρύματα της χώρας σύμφωνα με όσα διευκρίνισαν κύκλοι του υπουργού Οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση των σκληρών διαπραγματεύσεων που είχε η ηγεσία του υπουργείου και της Τράπεζας της Ελλάδος με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στο ότι πρέπει η ένταξη στο πρόγραμμα να ισχύσει καθολικά και ανεξάρτητα από το τι πρόβλημα ενδεχομένως να αντιμετωπίζει η κάθε τράπεζα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα περνούσαν αρνητικά μηνύματα στην αγορά.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας μεταφέροντας το θετικό κλίμα της συνάντηση τόνισαν ότι η ένταξη των τραπεζών στο πρόγραμμα θα γίνει υπό τον συντονισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα πάρει το δρόμο για την Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τραπεζιτών επικεντρώθηκαν σε δύο βασικά θέματα: Πρώτον, την εποπτεία που θα ασκεί η κυβέρνηση στις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και δεύτερον, η ασφυκτική πίεση για άνοδο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή, οι τράπεζες που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα τελούν υπό καθεστώς εποπτείας για μια πενταετία, που είναι και ο χρόνος διακράτησης των προνομιακών μετοχών που θα αγοράσει το δημόσιο προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητα των ιδρυμάτων.

Οι τραπεζίτες δεν φαίνεται να εναντιώνονται τόσο στη ρύθμιση αυτή, όσο στη διάρκεια της. Δηλαδή επιδιώκουν μια ευέλικτη ρύθμιση που θα τους επιτρέπει έξοδο από το καθεστώς εποπτείας στις περιπτώσεις που βελτιώνουν τα οικονομικά τους και παρέχουν ανάλογες εγγυήσεις.

Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε πρόταση για αύξηση του δείκτη από το 8% που υποχρεώνει το καθεστώς της Βασιλείας ΙΙ, στο 10% που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Με αυτό το επιχείρημα άλλωστε συζητήθηκε και η συνολική ένταξη των τραπεζών στο πρόγραμμα, ώστε όλες οι τράπεζες να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια τους.

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails