Είδαμε ήδη το παιχνίδι που παίζεται στους δυο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Στην επαρχία, οι καλλικρατικοί δήμοι, εγκαταλελειμμένοι από την κεντρική διοίκηση και με τις -βάσει συντάγματος και νόμων- οφειλόμενες κρατικές επιχορηγήσεις τους να έχουν μειωθεί σε επίπεδα φιλοδωρήματος, υποτίθεται πως πρέπει να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις για να προσφέρουν στους δημότες τους τις απαραίτητες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και εκείνες της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Μόνο που αυτοί οι δημότες είναι πλέον ξεζουμισμένοι από την σκληρή αντιλαϊκή πολιτική και δεν μπορούν να συνεισφέρουν στους δημοτικούς κορβανάδες τα αυξημένα ποσά που απαιτούνται για να καλυφθούν τα κενά των τσεκουρωμένων επιχορηγήσεων. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι επιλογές τής κεντρικής εξουσίας σπρώχνουν την τοπική αυτοδιοίκηση στις αγκάλες τού ιδιωτικού κεφαλαίου.
Στην Πάτρα...(όπου, θυμίζω, είναι δήμαρχος ο ανεξάρτητος Γιάννης Δημαράς, ο οποίος εκλέχτηκε δίχως την επίσημη στήριξη κάποιου κόμματος για να υπηρετήσει ακομμάτιστα -υποτίθεται- τον δήμο), ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων τής ευρύτερης περιοχής. Ο σχεδιασμός τής περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ύδρευση τόσο της Πάτρας όσο και των δυο άλλων δήμων τής δυτικής Αχαΐας προβλέπει την σύσταση μιας Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των υδάτινων πόρων τού φράγματος Πείρου-Παραπείρου. Στην εν λόγω εταιρεία θα συμμετέχει κατά 30% η ΒΙΠΕ Πατρών. Μόνο που αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε "ΒΙΠΕ" (Βιομηχανική Περιοχή), δεν είναι άλλο παρά η "ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ", δηλαδή η πρώην Εθνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης, η οποία έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία τής Τράπεζας Πειραιώς από το 2001.
Για όποιον δεν κατάλαβε, το λέω με απλά λόγια: σε λίγο, το νερό που θα πίνουν οι 300.000 κάτοικοι της Πάτρας και της γύρω περιοχής, θα ελέγχεται από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Κατόπιν τούτου, σε κανέναν δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο συγκεκριμμένος σχεδιασμός βασίστηκε σε αμφισβητούμενα δεδομένα και επιλέχθηκε με βάση τον λογιστικό προσδιορισμό προσδοκώμενων κερδών.
Στον Βόλο (όπου, θυμίζω, είναι δήμαρχος ο υπερκομματικός Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος εκλέχτηκε με την ανεπίσημη στήριξη των "αριστερών" και "κεντροαριστερών" κομμάτων ΠαΣοΚ-ΣυΡιζΑ-ΔημΑρ-Οικολόγοι για να υπηρετήσει υπερκομματικά τον δήμο, με μια αριστερή ή κεντροαριστερή -υποτίθεται- πολιτική φιλοσοφία), ο δήμος έχει ήδη εκχωρήσει την καταμέτρηση της κατανάλωσης (ρολόγια) σε ιδιώτες ενώ, παράλληλα, έχει αφήσει την ύδρευση στην τύχη της: ο σχεδιασμός δεν προβλέπει παρά μόνο γεωτρήσεις (με ό,τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα του νερού), το απαρχαιωμένο δίκτυο διαθέτει ακόμη 262 χιλιόμετρα καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων, από τις διαρροές χάνεται το 40% τού νερού και η χλωρίωση πάει σύννεφο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι δημότες να έχουν αυξήσει κατακόρυφα την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού (υπολογίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο καταναλώθηκε 20% λιγώτερο νερό από τον αντίστοιχο μήνα τού 2012).
Για όποιον δεν κατάλαβε, το λέω με απλά λόγια: εφ' όσον η δημοτική αρχή κάνει ό,τι μπορεί για να απαξιώσει την δημοτική εταιρεία ύδρευσης, είναι λογικό να υπάρξουν μειωμένες αντιδράσεις από τους ταλαιπωρημένους δημότες όταν έρθει η ώρα να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία. Κι αυτό δεν είναι πολύ μακρυά.
Τα ίδια, λίγο-πολύ, γίνονται ή αναμένεται να γίνουν σε πολλές περιοχές τής χώρας. Για παράδειγμα, πριν ένα μήνα οι δημότες τής Πρέβεζας αναστατώθηκαν και ξεσηκώθηκαν επειδή διέρρευσε η είδηση ότι η δημοτική αρχή συζητάει την ιδιωτικοποίηση της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης. Στην Κόνιτσα και στο Ζαγόρι, οι κάτοικοι βρίσκονται επί έναν χρόνο στο πόδι, προσπαθώντας να αποτρέψουν το εγκληματικό έργο εκτροπής τού Αώου (το οποίο η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε κοινοπραξία των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ-Ανανεώσιμες), από τις πηγές του στην Βάλια Κάλντα προς την Παμβώτιδα (την λίμνη των Ιωαννίνων), μέσω της κατασκευής φράγματος.
Είναι σαφές ότι η καπιταλιστική επέλαση δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά. Απαιτείται όχι μόνο λαϊκή επαγρύπνηση αλλά συστράτευση και ξεσηκωμός σε όλα τα επίπεδα για να ανατραπεί αυτό το σύστημα που τρέφεται με το αίμα και τις σάρκες μας. Τώρα!
Υστερόγραφο: Όσοι διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις, ας δουν το βιντεάκι που ακολουθεί. Είναι ένα απόσπασμα από την εκπομπή "Θεματική Βραδυά" του Στέλιου Κούλογλου, διαρκείας μόλις 73 δευτερολέπτων. Ο κύριος που μιλάει είναι ο Πήτερ Μπράμπεκ, γενικός διευθυντής τής Νεστλέ. Θυμίζω ότι η Νεστλέ είναι μια πανίσχυρη ελβετική πολυεθνική, η οποία δραστηριοποιείται (μεταξύ άλλων) και στην αγορά εμφιαλωμένου νερού. Προσέξτε με πόση άνεση χαρακτηρίζει ως εξτρεμισμό την άποψη ότι όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται πρόσβαση στο νερό.
από το Cogito ergo sum
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου