Καλώς ήρθατε

Όταν λέμε ανανέωση εννοούμε ανανέωση

Να πάμε σε εκλογές. Τι θα έχει αλλάξει σε έναν μήνα από σήμερα; Αντίθετα, θα είμαστε τριάντα μέρες πιο κοντά στην Ελλάδα της δραχμής. Ας πουν επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι το παιγνίδι είναι σχεδόν χαμένο και ότι μόνο με ένα θαύμα μπορούμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει, όπως και η υπομονή των εταίρων μας...

Και θα λυθεί το πρόβλημα αν προκύψει στις επόμενες εκλογές μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση; Η απάντηση είναι πως όχι! Κι αυτό διότι δεν φαίνεται να υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας δυνάμεις ικανές να οδηγήσουν την Ελλάδα στην εποχή των μεταρρυθμίσεων.

Οι ευθύνες των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων για... την κακοποίηση της έννοιας των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλες. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν έκαναν τα αυτονόητα επί σειρά ετών, αλλά μετέτρεψαν τον πολιτικό βίο της χώρας σε αρένα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων. Αυτή την συμπεριφορά τιμώρησαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα γίνουν μέσα σε τριάντα μέρες όσα δεν έχουν γίνει σε τριάντα χρόνια. Ακόμη και αν συμβεί το θαύμα και συγκροτηθεί στις επόμενες ημέρες ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό μέτωπο και κερδίσει τις εκλογές, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα βγούμε από την κρίση. Ισχυρές κυβερνήσεις είχαμε και χτες, αλλά απέτυχαν. Αυτό που δεν είχαμε και εξακολουθούμε να μην έχουμε είναι ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Προσέξτε όσα σας λένε σήμερα τα κόμματα. Έχει υπάρξει μία μεγάλη οικονομική κρίση και οι σχετικές προτάσεις του πολιτικού συστήματος δεν αντέχουν στην κριτική. Οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταθέσεις, για παράδειγμα, έδειξε αυτό ακριβώς το πράγμα: Οι άνθρωποι δεν κατανοούν ούτε καν πως λειτουργεί η Οικονομία. Πως έχουμε την απαίτηση να περιμένουμε από αυτούς προτάσεις; Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην είμαστε άδικοι, αλλά την μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος. Εδώ ένα μεγάλο κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία και η πρόταση που έκανε ήταν κάτι εκθέσεις ιδεών που τις διάβασε ο πρόεδρός της στο Ζάππειο. Κι ειδικά η χρηματιστηριακή αγορά γνωρίζει καλά από το παρελθόν τις επιδόσεις των ανθρώπων του προέδρου...

Δεν έχουμε ανθρώπους; Εδώ θα διαφωνήσουμε. Υπάρχουν συμπατριώτες μας που έχουν και γνώσεις και διάθεση να προσφέρουν. Ας τους δώσουν ζωτικό χώρο για να αναπνεύσουν. Ας ανοίξουν τις πόρτες των χρεοκοπημένων τους μαγαζιών να μπουν νέοι άνθρωποι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το πιο σωστό θα ήταν να γκρεμίσουν τα μαγαζιά τους και να κτίσουν νέα από την αρχή.

Υπάρχει χρόνος; Υπάρχει. Το ζητούμενο δεν είναι απλά και μόνο μία νέα κυβέρνηση, αλλά μία νέα πρόταση με νέους ανθρώπους.
γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails