Καλώς ήρθατε

Η αγωνία του Βενιζέλου για την Κυριακή

Έχοντας βαθιά επίγνωση της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, της ρήξης που έχει επέλθει ανάμεσα στο κόμμα και τους ψηφοφόρους του αλλά πολύ περισσότερο με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο ίδιος ως βασικός παράγοντας της πολιτικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων μηνών, ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε την πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επιχείρησε:

Πρώτον, να εξωραΐσει την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, πιστός στο μότο «σώσαμε τη χώρα».

Δεύτερον, να πείσει ότι μπορεί, τραβώντας μια γραμμή, να διαχωρίσει το νέο του ρόλο από... τη θέση του στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και έτσι να γίνει ο ίδιος φορέας μιας νέας αρχής.

«Έχω πλήρη επίγνωση των ερευνών της κοινής γνώμης. Ξέρω ότι ξεκινάμε από ένα χαμηλό σημείο. Ο αγώνας είναι πάρα πολύ δύσκολος», παραδέχθηκε, την ίδια ώρα που νωρίτερα έλεγε ότι «στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη στις εκλογές, είναι η πρώτη θέση».

Όπως επιχειρεί εδώ και μήνες ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος προέβαλε με υπερβολικό τρόπο το δεύτερο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση ως μείζονα επιτυχία και λύση, δείχνοντας ότι αυτό θα είναι και το κεντρικό μήνυμα της προεκλογικής του εκστρατείας. Δεν παρέλειψε δε, στο πλαίσιο της τακτικής του επιμερισμού των ευθυνών και προκειμένου να εμφανιστεί ως αμέτοχος στην πρώτη περίοδο των εγκληματικών πολιτικών λαθών που οδήγησαν στο πρώτο Μνημόνιο, να διαχωρίσει το πρώτο από το δεύτερο Μνημόνιο, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι με το πρώτο, όπου δεν είχε ο ίδιος ιδιαίτερη συμβολή, δεν επήλθε η λύση αλλά αντιθέτως επιτάθηκαν τα προβλήματα, αλλά λύση προήλθε με το δεύτερο και τη νέα δανειακή σύμβαση. «Δεν θέλω να επεκταθώ σήμερα αλλά η διαφορά στις δύο φάσεις είναι σαφής», είπε. Το αποκορύφωμα ωστόσο αυτής της προσπάθειας ήταν ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε το πώς αποδέχθηκε την πρόταση Παπανδρέου να γίνει υπουργός Οικονομικών τον περασμένο Ιούνιο: «Είχα την ευκαιρία να κάνω ό,τι μπόρεσα να κάνω χωρίς να έχω την ευκαιρία να διαχειριστώ την οικονομία της χώρας ως πρωθυπουργός ή ως υπουργός Οικονομικών μέχρι πολύ πρόσφατα, μέχρι πριν από 9 μήνες. Όταν μπήκα μέσα στο καμίνι -είχε πει ένας συνάδελφος μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκουσίμα μετά το τσουνάμι- για να βοηθήσω να σωθεί η χώρα και να σταθεί όρθια η παράταξη».

Ως την Κυριακή αλλά κυρίως ως τις 29 Απριλίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, ο κ. Βενιζέλος θα ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί όπου θα απευθύνει προσκλητήριο ενότητας αλλά και θα επιτίθεται στους διαφωνούντες, θα απορρίπτει σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας αλλά παράλληλα θα τα επιδιώκει, θα υπερασπίζεται τις αποφάσεις που οδήγησαν στο δεύτερο Μνημόνιο και τη λιτότητα διαρκείας ως «μόνη λύση για τη χώρα» και παράλληλα θα αφήνει παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση και καλύτερες λύσεις.

Χθες, ο κ. Βενιζέλος:

- Δεν έκρυψε το άγχος του για την Κυριακή, για το ποσοστό της συμμετοχής, το ποσοστό του λευκού και του άκυρου αλλά και το φόβο των επεισοδίων. Και αυτός είναι ο λόγος που αφενός επέρριψε στο καταστατικό την ευθύνη για το γεγονός ότι κατεβαίνει ως μοναδικό άλογο στην κούρσα της διαδοχής, λέγοντας ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να υπήρχαν και άλλες υποψηφιότητες, και αφετέρου επιχείρησε να χρεώσει ενδεχόμενα επεισόδια της Κυριακής σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ανέχονται -όπως είπε- τη βία.

- Δεν έκρυψε το φόβο του για την απόρριψη από τη συντριπτική πλειοψηφία των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων όταν για δύο ή τρεις φορές και επικαλούμενος το απόρρητο των τεχνικών λεπτομερειών της διαπραγμάτευσης είπε ότι ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο όνομα του άνεργου, του συνταξιούχου, του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, ακόμα και της μονογονεϊκής οικογένειας ή των αναπήρων, «και ακόμα και αν γνώριζε ότι πλήττει ατομικά συμφέροντα έπρεπε να συνδυάσει όλα αυτά υπέρ του γενικού συμφέροντος του ελληνικού λαού και της χώρας».

- Απηύθυνε γενικό προσκλητήριο προς τα επώνυμα και ανώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν παρέλειψε να κατατάξει στις δυνάμεις της ανευθυνότητας και της δημαγωγίας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν ή αποστασιοποιήθηκαν. Άφησε πάντως ανοικτό παράθυρο για κινήσεις που θα γίνουν από Δευτέρα, όταν απάντησε ότι η επιστροφή των διαγραφέντων θα αξιολογηθεί ως κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

- Απέρριψε τη μετεκλογική συνεργασία με δυνάμεις όπως η Ν.Δ., η παραδοσιακή Αριστερά ή η «συμπαθής Αριστερά» εννοώντας τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, αλλά παράλληλα άφησε παράθυρο μετεκλογικής συνεργασίας λέγοντας ότι την απάντηση στο ερώτημα «πώς θα κυβερνηθεί η χώρα» θα τη δώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός στις εκλογές. «Ακυβέρνητες πολιτείες δεν υπάρχουν. Ακυβέρνητες πολιτείες είναι μόνο αυτές που παραπαίουν και οδηγούνται στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά.

- Ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τα σενάρια που θέλουν αλλαγές σε όνομα και σύμβολα στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές και αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος. Αφορμή στάθηκε το φόντο στο οποίο μίλησε, ένα άσπρο φόντο με μία πράσινη γραμμή και τη λέξη «Αρχίζουμε», από το οποίο έλειπαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο πράσινος ήλιος: «Η δημοκρατική παράταξη έχει παραδόσεις, έχει συνέχεια και έχει πάντα το δικαίωμα της ανανέωσης. Το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε σύμβολα. Το ζήτημα είναι να δώσουμε σύγχρονο, δυναμικό και αξιόπιστο περιεχόμενο στα σύμβολα», είπε.
γράφει ο Γιάννης Καμπουράκης στον “Ελεύθερο Τύπο”
το διαβάσαμε στο ethnosnews η φωτό από το Γρέκι

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails