Καλώς ήρθατε

Αγροτική Τράπεζα: Ένα διαχρονικό σκάνδαλο...

Η αποκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών βρισκότανε σε εξέλιξη. Η διοίκηση Μηλιάκου στην Αγροτική Τράπεζα τοποθετούσε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε δομημένα προϊόντα. Έπαιζε στον τζόγο περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, όταν τα χρήματα αυτά ήταν το προϊόν αύξησης κεφαλαίου, δίχως την οποία η τράπεζα θα έχανε την άδεια λειτουργίας της. Ξαφνικά, όλα σταμάτησαν. Οι αποκαλύψεις, οι καταγγελίες. Μαντέψτε!

Ναι! Το ΠΑΣΟΚ πήρε τότε ένα μεγάλο δάνειο και μπόρεσε με αυτό να συνεχίσει την μισθοδοσία του προσωπικού του και να οραματίζεται την ανάληψη της εξουσίας για τη σωτηρία της χώρας. Έκτοτε έχουμε χορτάσει από σωτήρες και... το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα κόμματα, να επιστρέψουν τα δανεικά στην Αγροτική Τράπεζα. Ίσως πάλι δεν χρειαστεί. Μαντέψτε και πάλι!

Ναι, η Αγροτική Τράπεζα κινδυνεύει για άλλη μία φορά να σωριαστεί στο έδαφος. Και το ελληνικό δημόσιο καλείται για άλλη μία φορά να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να βρει κεφάλαια που δεν έχει για να ορθοποδήσει η τράπεζα της υπαίθρου. Δεν έχουν ακόμη ρωτήσει πως η τότε διοίκηση Μηλιάκου είχε τοποθετήσει τόσα πολλά λεφτά σε ακραίες μορφές επενδύσεων και δίχως να έχει η τράπεζα την δυνατότητα να τις παρακολουθήσει αποτελεσματικά. Ωστόσο, είναι διατεθειμένοι να εμπιστευτούν στα τυφλά και στις επόμενες διοικήσεις μερικές ακόμη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στο κάτω – κάτω της γραφής, ποιος έχει δώσει λογαριασμό σε αυτή την χώρα για να δώσουν λογαριασμό οι παλιές διοικήσεις της Αγροτικής...

Σήμερα ο κ. Πανταλάκης παρουσιάζεται από οργανωμένα κέντρα παραπληροφόρησης ως ο κύριος υπαίτιος της χρεοκοπίας της Αγροτικής. Λυπούμαστε, αλλά όφειλε να προσέχει. Από την στιγμή που δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει τα τρωκτικά, φυσικό ήταν να τα βρει στην συνέχεια μπροστά του.

Ευθύνη, βέβαια, έχουν και οι διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Διότι επέτρεψαν τότε ένα μεγάλο πάρτι στα ασφαλιστικά ταμεία και στην Αγροτική Τράπεζα. Τα δομημένα προϊόντα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι πέρασαν τις εξετάσεις. Όπως δεν τις πέρασαν και σε άλλες περιπτώσεις στην συνέχεια. Διότι μπορεί τα κόμματα να έχασαν το αποκούμπι της Αγροτικής, αλλά δεν έμειναν σε αυτό! Μαντέψτε!

Τώρα τα κόμματα παίρνουν δάνεια (της ντροπής) από άλλα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Διότι αυτή είναι μία βιομηχανία που δεν πρόκειται να τελειώσει έτσι απλά. Η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει, οι τράπεζες να ανακεφαλαιωθούν μερικές φορές, αλλά τα δάνεια των κομμάτων είναι μία σταθερή αξία. Και μαντέψτε για μία τελευταία φορά: Δεν θα υπάρξει άνθρωπος να ψάξει το σκάνδαλο της Αγροτικής. Μην σας πω ότι σε λίγο θα μας πείσουν ότι ο κ. Πανταλάκης φταίει για όλα. Για όσα έχουν συμβεί από την εποχή ακόμη του αείμνηστου Αλέξανδρου Παπαναστασίου...
γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
από το capital

Σχόλιο apneagr: Το 'γραψε ο ΔΗΚΤΗΣ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (Δεκ. 2008): "Τα ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ . Οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις φεύγουν, αλλά η λογική που θέλει την Αγροτική Τράπεζα παράρτημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να χρηματοδοτεί ό,τι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ο κρατικός προϋπολογισμός μένει ίδια και απαράλλακτη. Κάποτε δανειοδοτούσε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σήμερα εταιρείες που καμία άλλη τράπεζα δεν δανείζει χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Και το Δημόσιο μπορεί να νομίζει ότι έτσι θα παρακάμψει τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρατική ενίσχυση μιας επιχείρησης στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η διοίκηση της Αγροτικής όμως πώς θα παρακάμψει τις αντιδράσεις των μετόχων της για επιλογές που ελέγχονται ακόμη και ποινικώς ;...".

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails