Η πραγματικότητα –γιατί αυτή αναζητούμε– είναι πολύ διαφορετική. Για να εξηγηθούμε και να μην παρεξηγηθούμε, ας αρχίσουμε ορίζοντας τι δεν είναι το «βαθύ Twitter».
Δεν είναι οι celebrities και οι καβαλημένοι που έχουν χιλιάδες followers και ακολουθούν ελάχιστους.
Δεν είναι οι ευφάνταστοι ατακαδόροι που αναλώνονται σε...ανούσιους διαγωνισμούς για το ποιος θα πετάξει την καλύτερη εξυπνάδα, χρησιμοποιώντας μόλις 140 χαρακτήρες.
Δεν είναι αυτοί που διαθέτουν ένα blog, από καθαρά ειδησεογραφικό μέχρι παραμυθοκλαψιάρικο, οι οποίοι έχουν μπει και σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να προβάλουν τη δουλειά ή τον εαυτό τους.
Αφού, λοιπόν, ορίσαμε τι δεν είναι «βαθύ Twitter», ας δούμε τι πραγματικά είναι –πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη. Και μόνο από το όνομα, οποιοσδήποτε ελάχιστα υποψιασμένος πολιτικά μπορεί να καταλάβει πολλά. Η αλήθεια είναι ότι η έμπνευση δεν είναι αστείρευτη και επανέρχεται ξανά και ξανά σαν τη μόδα. Αυτό το γκρουπούσκουλο –συγχωρήστε μου την υποτιμητική διάθεση– πήρε το όνομά του από το παλιό, «καλό» «βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Πολλοί θα αναρωτηθείτε, τι είναι αυτό; Λογικό είναι να μην ξέρετε. Δεν είστε δα και μαθουσάλες σαν και του λόγου μου. Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» ήταν μια σέχτα –σας ζητώ ξανά συγγνώμη για το όρο– μέσα στο Κίνημα, η οποία αποτελείτο από άτομα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου. Κάποιοι από αυτούς ήταν πιο προβεβλημένοι και έφτασαν μέχρι το υπουργικό συμβούλιο, αλλά κάποιοι άλλοι βρίσκονταν πάντοτε στο παρασκήνιο και κινούσαν από εκεί τα νήματα, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική ζωή αυτού του τόπου. Η συγκεκριμένη ομάδα υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε ιδεολογικό-κοινωνικό-πολιτικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυσή του μέχρι και το θάνατο του Ανδρέα, οπότε έχασε αρκετή από τη λάμψη και την ισχύ της.
Ας επιστρέψουμε τώρα στο «βαθύ Twitter». Τα άτομα που το απαρτίζουν είναι στρατολογημένα στις τάξεις του Κινήματος. Πρόκειται για ανθρώπους με ταλέντο σε ότι αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στον πολιτικό προσηλυτισμό. Είναι «παλιές καραβάνες» του διαδικτύου, με παρουσία σε απαρχαιωμένες πλέον μορφές μαζικής επικοινωνίας, όπως το IRC (Internet Relay Chat). Ήταν από τους πρωτοπόρους στη δημιουργία προφίλ στο Facebook, αλλά στο Twitter βρήκαν πεδίο δόξας λαμπρό. Κι αυτό γιατί το εν λόγω μέσο προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη διαδραστικότητα και, πάνω από όλα, τη δυνατότητα ανταλλαγής επιχειρημάτων και απόψεων επί παντός επιστητού.
Χρόνια προτού το Twitter γίνει μόδα από την ελληνική showbiz, που πλέον ξεσαλώνει στους κόλπους του, οι συγκεκριμένοι καλλιεργούσαν προσεκτικά το έδαφος για αυτό που ήταν σίγουρο πως θα έρθει: απαίδευτα πολιτικά μυαλά, έτοιμα για «καλλιέργεια». Κάποιοι φρόντισαν να χτίσουν διαπροσωπικές σχέσεις τόσο μέσα από το ίδιο το μέσο, όσο και μέσα από τις συναθροίσεις γνωριμίας των μελών του. Άλλοι πάλι δημιούργησαν «στέκια» με κουλτουριάκο προφίλ, προβάλλοντας τις πολιτιστικές τους καταβολές και προτιμήσεις, αλλά διατηρώντας πάντα το στόχο, που ήταν ο πολιτικός προσηλυτισμός.
Διαλλακτικοί και πάντα πρόθυμοι για «καλοπροαίρετο» διάλογο, κέρδισαν τα follows των Ελλήνων tweeps, που ήταν ανυποψίαστοι σε ότι αφορά το απώτερο σκοπό τους. Μερικοί από αυτούς βρέθηκαν στο πλευρό βουλευτών και πολιτευτών του κόμματος, για να τους συμβουλέψουν σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ή για να αναλάβουν την οικοδόμηση του κοινωνικού τους προφίλ.
Όταν είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση για την ύπαρξη 100 μισθωτών από το ΠΑΣΟΚ συμβούλων για τα social media, οι μάσκες έπεσαν. Σχεδόν ακαριαία το λεγόμενο «βαθύ Twitter» ανέκρουσε πρύμνα και τα μέλη του σταμάτησαν την ατέρμονη υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος της πλειοψηφίας στη Βουλή. Οι πολιτικοί διάλογοι σταμάτησαν, οι χλευαστικές ατάκες για τους Αγανακτισμένους περιορίστηκαν και το «βαθύ Twitter» βυθίστηκε στο σκοτάδι. Βέβαια, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι το «ναυάγιό» του συνέπεσε με τη συνεχιζόμενη πτώση της δημοφιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και γνωστού λάτρη των νέων τεχνολογιών, Γιώργου Παπανδρέου.
Όμως, δεν είναι αυτός ο επίλογος της ιστορίας του. Σίγουρα τα μέλη του περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να επανέλθουν δριμύτεροι, υπό τη σκέπη της νέας ηγεσίας του Κινήματος, για να διαφωτίσουν τους χαμένους στα αχαρτογράφητα ακόμη νερά του Twitter...
γράφει ο Γιώργος Μπαρμπάκης
από το pragmatikotita
Σχόλιο apneagr: Διαβάστε επίσης... Τα παράσιτα, οι απατεώνες και τα “αυγά” τις μεγαλύτερης ενημερωτικής παρέας στο twitter.
2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Παίζει να μην έχω ξαναδιαβάσει πιο εκνευριστικά κακογραμμένο κείμενο. Πέρα από το ότι καταλήγει με έναν άσχετο τρόπο στην "ουσία", βρίσκεται τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας
Ανώνυμε από πάνω είσαι 100% ΠΑΣΟΚ μπράβο
Δημοσίευση σχολίου