Καλώς ήρθατε

“Καπνίστε, γιατί χανόμαστε”

Όλο και πιο συχνή είναι η εικόνα μιας ταμπέλας στα ψιλικατζίδικα, πάνω από το stand των τσιγάρων: “πίστωση τέλος”.

Την ίδια στιγμή νέα αύξηση στην φορολόγηση των τσιγάρων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων, από τις μειώσεις τιμών, στις οποίες προχωρούν πολλές καπνοβιομηχανίες. Οι εταιρείες, η μία μετά την άλλη, παρατηρώντας τη σημαντική μείωση στη ζήτηση, έχουν ήδη μειώσει τις τιμές στα ακριβά πακέτα τσιγάρων (περικόπτοντας την προ φόρων εργοστασιακή τιμή τους), κάτι που λένε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να συγκεντρώνει χαμηλότερα έσοδα, καθώς ο ΕΦΚ αποδίδεται αναλογικά.

Μελετούν λοιπόν τόσο την αύξηση του... ΕΦΚ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και η επιβολή στάνταρ φόρου σε κάθε πακέτο. Επιπλέον, στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση αύξησης της φορολόγησης του καπνού, που έχει κερδίσει το τελευταίο διάστημα την προτίμηση όλο και περισσότερων καπνιστών, λόγω της σημαντικά χαμηλότερης τιμής του σε σχέση με τα εργοστασιακά τσιγάρα.

Υπάρχει και η επιστημονική (!!!) άποψη ότι η τιμή των προϊόντων καπνού είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Η αύξηση της τιμής ελαττώνει την κατανάλωση ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες και «ειδικοί» εκτιμούν ότι μια αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα.

Αν η αύξηση της τιμής έπαιζε τόσο καθοριστικό ρόλο, ναρκωτικές ουσίες δεν θα αγόραζε κανείς.

Αν –για να φέρουμε ένα ακραίο παράδειγμα- ποινικοποιηθεί το κάπνισμα , θα μειωθούν δραματικά οι καπνιστές;

Πόσο δύσκολο είναι να σκεφθεί κανείς ότι η αύξηση σε συνθήκες τεράστια κρίσης των εισοδημάτων θα οδηγήσει εκτός αγοράς τους καπνιστές και απλά θα ενισχύσει την παραοικονομία; Η μείωση της ζήτησης σημαίνει και μείωση εσόδων, 103 εκατομμύρια ευρώ τρύπα από τα προϊόντα καπνού μόνο φέτος. Όσο ψηλότερα θέσουν οι …φωστήρες του Υπουργείου Οικονομικών την τιμή, τόσο περαιτέρω θα ανθίσει το παρεμπόριο τσιγάρων. Αν φορολογήσουν άγρια και τον καπνό, οι καταναλωτές θα στραφούν αλλού, σε φθηνότερες λύσεις., όπως για παράδειγμα η αγορά καπνού απευθείας από τους καπνοπαραγωγούς.

Τα «στριφτά» γνώρισαν άνθηση από τη στιγμή που αυξήθηκε κατακόρυφα η τιμή των τσιγάρων σε πακέτα. Οι καταναλωτές είναι βέβαιο ότι θα προσαρμοστούν στην οποιαδήποτε αλλαγή στη φορολογία, κοιτώντας ασφαλώς την τσέπη τους.

Τα προϊόντα καπνού αποτελούν τα καταναλωτικά αγαθά με την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο. Οι φόροι συχνά υπερβαίνουν το ήμισυ της τιμής λιανικής πώλησης, παρέχοντας στις κυβερνήσεις περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. σε φορολογικά έσοδα ετησίως.

Γιατί δεν αφήνουν ένα τρίμηνο τα τσιγάρα με τις μειωμένες τιμές, να δουν πως θα πάνε τα έσοδα;

Διότι είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν, γιατί οι καπνιστές δεν έχουν δυστυχώς μειωθεί, έχει μειωθεί η κίνηση στα περίπτερα. Η λογική λέει ότι με την αύξηση στην τιμή, τη στιγμή που οι εταιρείες την μειώνουν λόγω χαμηλής ζήτησης, εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καθόλου τα συμφέροντα του κράτους και των κατανωλωτών.

Επίσης πρέπει να αποφασίσουν οι …εξωγήινοι των συναρμόδιων Υπουργείων τι έχει προτεραιότητα: η αύξηση των εσόδων ή η προστασία της δημόσιας υγείας; Και οι δύο στόχοι ταυτόχρονα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Αν προκριθούν τα έσοδα, πρέπει να βγουν με σλόγκαν «…καπνίστε γιατί χανόμαστε». Αν θέσουν τη δημόσια υγεία ως ζητούμενο, πρέπει να σχεδιαστούν μακροχρόνιες πολιτικές, με έμφαση στις μικρές ηλικίες και όχι αποσπασματικά διαφημιστικά σποτ…

Γιατί δεν μας ανακοινώνουν τα αποτελέσματα από τις διάφορες δαπανηρότατες καμπάνιες που έχουν γίνει στο παρελθόν;

Κάκιστος εθισμός το κάπνισμα, αλλά είναι αδύνατο να πεισθεί κάποιος που η ζωή του έχει γίνει …ποδήλατο, ότι αν το κόψει θα βρει την υγειά του.
Το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει.
Η ανεργία και η ανέχεια σκοτώνουν με ασυγκρίτως μεγαλύτερη συνέπεια…
γράφει ο Μικρός Οδυσσέας
από το antinews

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Summertime Blues είπε...

αχ θα πούμε το τσιγάρο τσιγαράκι!
Χρόνια Πολλά!
Χριστούγεννα!

Related Posts with Thumbnails