Καλώς ήρθατε

Πρωτοχρονιά με το ταμείο... μείον

Το θρίλερ του προηγούμενου Οκτωβρίου, όταν η δόση της τρόικας καθυστέρησε επαναλαμβάνεται. Το ελληνικό κράτος μπαίνει στο 2012 έχοντας ακόμη τις τελευταίες ημέρες του έτους να πληρώσει οφειλές 100- 150 εκατ ευρώ για τις οποίες αναζητά τα λεφτά.

Αιτία είναι η καθυστέρηση των δόσεων της τρόικας. Έλαβε τον Δεκέμβριο την δόση των 9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου και πλέον μεταφέρεται για τον Μάρτιο (αν όλα πάνε καλά) η δόση των 9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου. Συνολικά πλέον τον Μάρτιο προσμένει 89 δισ. ευρώ μαζί με το νέο δάνειο.

Παράλληλα δεν πάνε το ίδιο καλά οι δαπάνες προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεφεύγουν αλλά και τα έσοδα, παρά τα συνεχή κύματα νέων μέτρων. Τελευταίο δείγμα είναι τα... έσοδα από τα τέλη αυτοκινήτων από τα οποία προσμένει 1,2 δισ. ευρώ και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κύμα απόσυρσης πάνω από 250.000 αυτοκινήτων, αλλά και τα τέλη επί των αυθαιρέτων (η πρώτη δόση αναβάλλεται κατά 1 μήνα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο καταστρώνει σχέδιο δράσης για να καλυφθούν οι ανάγκες. Με την κανονική ροή πληρωμών, τα λεφτά φτάνουν έως το τέλος Ιανουαρίου σύμφωνα με αρμόδια στελέχη. Ωστόσο, υπάρχουν και τα 1- 1,5 δισ. ευρώ του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και η γνωστή από το φθινόπωρο συνταγή της αναβολής πληρωμών ώστε να τα χρήματα να φτάσουν έως τον Μάρτιο.

Τότε έρχονται τα... δύσκολα. Εντός του Mαρτίου λήγουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου άνω των 20 δισ. ευρώ. Η δόση που θα λαμβάναμε με βάση τον αρχικό προγραμματισμό του παλαιού δανείου ήταν 15 δισ. ευρώ. Τώρα τα λεφτά δεν θα φτάσουν αν το νέο δάνειο δεν έρθει.

Η προσπάθεια για πολύ σκληρή κατανομή δαπανών φαίνεται και στην απόφαση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012 συνολικής αξίας 129,8 δισ. ευρώ.

Ορίζονται πολύ σαφή όρια δαπανών για συντάξεις (6,5 δισ. ευρώ), για καταναλωτικές δαπάνες ανά αναλυτική κατηγορία όπως ταχυδρομικά, αμοιβές νομικών προσώπων, δαπάνες πλήρωσης θέσεων προσωπικού, υλοποίησης διατάξεων σχετικών με μετατάξεις, υποχρεωτικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, κίνητρα παραμεθορίων περιοχών (μόνο 20 εκατ. ευρώ). Ορίζονται συγκεκριμένα ποσά και για επιστροφή φόρων, τόκους, εγγυήσεις προς ΔΕΚΟ κλπ.
από το capital

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

caeser είπε...

Πέρασα να αφήσω τις ευχές μου για καλές γιορτές! Εύχομαι οι γιορτινές μέρες σας να είναι πολύχρωμες, μυρωδάτες, μελωδικές και χαρούμενες! Χρόνια πολλά!

Related Posts with Thumbnails