Στη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του, λόγω απειρίας βρέθηκαν στη δύσκολη θέση: ενώ στήριξαν την μνημονιακή κυβέρνηση συνεργασίας τώρα εκβιάζονται να δώσουν γη και ύδωρ (δεσμευόμενοι εγγράφως για νέο δάνειο και μνημόνιο το οποίο δεν θα μπορούν να διαπραγματευθούν) για να μην κατηγορηθούν ότι θα είναι υπαίτιοι για τη μη χορήγηση της 6ης δόσης. Και καθώς δεν θέλουν να πέσουν πολιτικά στην παγίδα (που έπεσαν μόνοι τους) ψάχνονται για και οδό διαφυγής, στην οποία η μόνη λύση είναι να μην πάρουμε την 6η δόση και να χρεοκοπήσουμε…
Στο ΠΑΣΟΚ, ζητούν εδώ και τώρα την αλλαγή του Γιώργου, ο οποίος επίσης στήριξε την μνημονιακή κυβέρνηση. Με δύο λόγια σαν να ψάχνονται να βρεθούν στη θέση του Σαμαρα. Αντί να αφήσουν τον ΓΑΠ που έκανε και την επιλογή να φάει τη σαβούρα και να περιμένουν μετά για την διαδοχή... θέλουν «τώρα». Τόσο πολύ δεν έχουν καταλάβει τις τους γίνεται, που όταν βρεθεί ο «εκλεκτός» και πάρει το δαχτυλίδι, μόνο τότε θα αντιληφθούν ότι αυτός θα πρέπει να έχει και διαφορετική ατζέντα για να κερδίσουν κάτι πολιτικά. Αλλιώς, απλά και μόνο σπρώχνουν τη μονιμοποίηση του Παπαδήμο… που είναι βέβαιο ότι δεν τους έχει και καμιά ιδιαίτερη εκτίμηση σαν Κοινοβουλευτική Ομάδα…
Η κυβέρνηση, δείχνει ένα «νέο πρόσωπο» συλλαμβάνοντας κάποιους που χρωστούν στο δημόσιο μερικές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ (το αυτονόητο δηλαδή), αλλά με τον προϋπολογισμό που έφερε, δείχνει ότι πολλοί πολίτες θα βρεθούν σύντομα στη θέσης τους. Και με δυο λόγια κάνει τους πολίτες να φοβούνται να δείξουν έσοδα και να φορολογηθούν γι αυτά…
Οι τράπεζες έχουν χάσει σχεδόν 60 δις. ευρώ σε καταθέσεις από τις αρχές του 2010 (τον Ιανουάριο του 2010 ήταν 237 δις ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2011 στα 183,2 δις ευρώ και τον Οκτώβριο στα 178 δις ευρώ) και αναγκαστικά κατέφυγαν στο ELA αντλώντας πάνω από 25 δις ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες συνεχίζουν την τακτική της κατασυκοφάντησης του αντιπάλου: να λένε στους πελάτες τους ότι τα χρήματά τους δεν είναι ασφαλή «εκεί» παρά μόνο «εδώ». Έτσι, όμως δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να πυροδοτούν μια εικόνα ανησυχίας και τελικά να σπρώχνουν τους καταθέτες να σηκώσουν κι άλλα χρήματα. Σαν οι τράπεζες να επιδιώκουν την ίδια τους την καταστροφή.
Το βαθύ κράτος του δημοσίου κατάφερε μετά από δύο χρόνια αντεγκλήσεων να συζητά ακόμη για την εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων, και χωρίς να έχει συνεισφέρει και ιδιαίτερα στις περικοπές λόγω κρίσης. Για παράδειγμα, συμβασιούχοι υπάλληλοι γραφείου κρατούν τις θέσεις τους στους υπερχρεωμένους οργανισμούς όπως ο ΟΣΕ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι απολύσεις και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι πλέον ο κανόνας. Σαν το δημόσιο να ψάχνει για «εμφύλιο» δηλαδή… με τον ιδιωτικό τομέα.
Αλλά και γιατί να κάνουν αλλιώς οι δημόσιοι όταν το πρότυπό τους, η Βουλή των Ελλήνων δίνει το δικό της παράδειγμα. Το παράδειγμα ενός Βατικανού που απλά θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα του! Αναγκάστηκαν να υποχρεωθούν και να υπογράψουν οι βουλευτές, λέει, σε περικοπές, όταν:
- Οι περικοπές αφορούν τον 15ο και 16ο μισθό τους, που άλλοι δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει.
- Δικαιούνται δωρεάν αυτοκίνητα και τηλέφωνα, ενώ άλλοι δανείζονται για να τα αποκτήσουν.
- Έχουν δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη μετά από υπηρεσία 4 ετών με προνομιακούς όρους στο κοινοβούλιο και πλήρη σύνταξη μετά από τέσσερις θητείες.
Και όμως δεν ιδρώνει το… αυτάκι τους. Στην χειρότερη φάση της κρίσης και με τον επαχθέστερο προϋπολογισμό (τα τελευταία 60 χρόνια…) οι βουλευτές και το πολιτικό προσωπικό δεν φαίνεται να καταλαβαίνει από περικοπές και μείωση δαπανών. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία του προϋπολογισμού, που παρουσιάσθηκε από τον υπουργό Οικονομικών (το μεσημέρι της Παρασκευής) και προβλέπει 35 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, επιδόματα και έξοδα κίνησης κλπ . Η αντίστοιχη πρόβλεψη δαπάνης στον προϋπολογισμό του 2011 ήταν 36 εκατ. ευρώ Κάνουν και ένα εκατομμύριο περικοπές οι αθεόφοβοι… Ούτε το κανάλι τις Βουλής με πάνω από 3.5 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό δεν έκλεισαν. Προφανώς τους αρέσει η κλασσική μουσική
Και κατά τα άλλα περιμένουμε τον Τόμσεν να μα απονείμει τα εύσημα για την πρόοδο και να υπογράψει την 6η δόση…
γράφει ο Αλέξανδρος Μερκούριος
από το Ποντίκι
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου