Καλώς ήρθατε

Νόμος - “πλυντήριο” για μίζες και προμήθειες σε νοσοκομεία από την χούντα του ΠΑΣΟΚ

Νόμος – κολυμβήθρα του Σιλωάμ ακόμη και για μίζες από προμήθειες σε νοσοκομεία, μετά από απευθείας αναθέσεις, είναι ο νόμος 3867 3/8/2010 (κλικ στην φωτό αριστερά). Σύμφωνα με το άρθρο 27 του εν λόγω νόμου, δίνεται «άφεση αμαρτιών» σε όσους προμήθευσαν ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός, ενώ θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφλησή των προμηθευτών μέχρι και την κατάθεση του νόμου στη Βουλή, δηλαδή το 2010.

Ακόμη και στην περίπτωση που...κάποιος προσφύγει νομικά για να καταγγείλει απευθείας ανάθεση σε προμηθευτή υγειονομικού υλικού, για τα έτη πριν από το 2010, θα βρεθεί μπροστά σε τοίχο νομοθετικά «περιφρουρημένο». Έτσι, κατηγορούμενοι που οδηγούνται στα δικαστήρια για μίζες και για προμήθειες με απευθείας αναθέσεις, αθωώνονται απλώς... επιδεικνύοντας το νόμο.

«Τα νοσοκομεία βρέθηκαν χωρίς γάζες και το υπουργείο Υγείας τότε, προέβη σε ρύθμιση πιστοποιημένων χρεών προς τους προμηθευτές, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεν νομοθέτησε για χρέη που αφορούσαν στη θητεία της και στο κράτος του ΠΑΣΟΚ. Νομοθέτησε για χρέη που απορρέουν από το κράτος της ΝΔ. Θα έκλειναν τα νοσοκομεία. Αυτός ο νόμος είναι ανάσα για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Έγινε μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών τότε, επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου και κρίθηκε πως ήταν απαραίτητο να προχωρήσουμε σ΄ αυτή τη ρύθμιση», εξήγησε μιλώντας στο koutipandoras ο συνεργάτης της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Λάζαρος Λασκαρίδης.

Σύμφωνα, λοιπόν με το νόμο και όπως αναφέρεται στην παράγραφο 9, «για λόγους διασφάλισης τουδημόσιου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφληση υποχρεώσεων που απορρέουν από προμήθειες των νοσοκομείων, οι οποίες προμήθειες διενεργήθηκαν μέχρι την κατάθεση του νόμου στη Βουλή», ακόμη και αν αυτές οι προμήθειες έγιναν με απευθείας ανάθεση «λόγω επειγουσών αναγκών».

Απορία προκαλεί ωστόσο και το γεγονός ότι κατά τη σύνταξη του νόμου δεν έγινε καμία διευκρίνιση για τις περιπτώσεις που πράγματι αποτελούν «επείγουσα ανάγκη», αλλά γίνεται σαφής αναφορά στην γενική έννοια - μαγική λέξη «προμήθειες», που περιλαμβάνει από γάζες μέχρι και αξονικούς τομογράφους της Siemens (μπίνκο).

Ο νόμος «πέρασε» σε άρθρο που αφορούσε στην «εξόφληση προμηθειών νοσοκομείων και ρυθμίσεις θεμάτων σχετικών διαγωνισμών», ενώ αφορά σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των πανεπιστημιακών κλινικών, των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγηνίτειο, του Ωνασείου και το νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και των νοσοκομείων και των υγειονομικών μονάδων ΙΚΑ.

Το νόμο συνυπογράφουν οι: Γιώργος Παπακωνστανίνου ως υπουργός Οικονομικών, ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υπουργός Εργασίας, Η Λούκα Κατσέλη ως υπουργός Οικονομίας, ο Γιάννης Ραγκούσης ως υπουργός Εσωτερικών και ο Χάρης Καστανίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης.
γράφει η Βιβή Μπλούτσου
κλικ στην φωτό

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails