Καλώς ήρθατε

Τα κλειδιά στο γκαουλάιτερ Ράιχενμπαχ

Χέρι χέρι πηγαίνουν οι συζητήσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους και η εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων προς την τρόικα, καθώς οι θεσμικοί δανειστές δεν έχουν καμία πρόθεση να χαρίσουν τα χρήματα των φορολογουμένων τους στο Ελληνικό Δημόσιο.

«Τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να περιέχουν επενδυτικό ρίσκο. Δεν θα το επιτρέψουμε», δηλώνει ολλανδική πηγή του Συμβουλίου που σχετίζεται με την προετοιμασία της επερχόμενης Συνόδου. Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί και οι Αυστριακοί φαίνεται πως σε αυτό το ζήτημα έχουν τη συναντίληψη και της Κομισιόν και προσπαθούν να...δημιουργήσουν τις πραγματικές προϋποθέσεις για να μπει «πάτος στο βαρέλι».

Δεν αστειεύονται
Σε αντίθεση όμως με τον Ευάγγελο Βενιζέλο -ο οποίος χρησιμοποίησε πρόσφατα αυτή τη φράση- οι δανειστές δεν αστειεύονται με τα λεφτά των φορολογουμένων τους και διαφωνούν κάθετα με τον Ελληνα υπουργό στο θέμα της περίφημης «κυριαρχίας». Ο Ευ. Βενιζέλος μιλούσε την Παρασκευή για την ανάγκη «η Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη δημοσιονομική της κυριαρχία», η οποία, όπως παραδέχθηκε, έχει περιοριστεί. «Το παιχνίδι για τη σωτηρία και την ασφάλεια της χώρας παίζεται εντός της Ελλάδας», σύμφωνα με τον υπουργό, όμως αν οι παίκτες δεν ξέρουν να σκοράρουν, οι ίδιοι και ο προπονητής θα βλέπουν στο μέλλον το ματς από τα αποδυτήρια. Η Ε.Ε. θα αναλάβει να κρατήσει τη χώρα εντός ευρώ, να εγγυηθεί μια στοιχειώδη ευημερία και προοπτική στον πολίτη, αλλά η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι «κάποιος άλλος ξέρει καλύτερα και πρέπει να τον ακούσουν», σχολιάζει πηγή από τον εσωτερικό έλεγχο της Κομισιόν, «αργά ή γρήγορα». H τρόικα έχει προ πολλού καταλήξει στη διαπίστωση ότι η δημόσια διοίκηση δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα. Το κυριότερο αίτιο είναι ότι τα στελέχη της «δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους, δεν μπορούν να μάθουν και δεν επιθυμούν να βγουν από τον μικρόκοσμο που έχουν φτιάξει». Το αποτέλεσμα είναι η αναποτελεσματική γραφειοκρατία, η έλλειψη συντονισμού και η αλληλοκάλυψη να πνίγουν το πρόγραμμα και συνεπώς τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Λύση από τα παλιά
Η λύση που προτάθηκε ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, όταν επήλθε η πρώτη ρήξη Παπακωνσταντίνου - Ντε Ρόουζε και εκφράστηκε δημόσια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι η σύνδεση του επόμενου δανείου με την εισαγωγή τεχνογνωσίας μέσω ενός προγράμματος αυξημένου ελέγχου και επιτροπείας της ελληνικής οικονομίας και δημόσιας διοίκησης από τους ισχυρούς της ευρωζώνης. Ετσι, το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του πιέζουν έτσι ώστε στην επόμενη δανειακή συμφωνία που θα υπογραφεί για την Ελλάδα να υιοθετηθεί και το σχέδιο επιτροπείας και εποπτείας της χώρας από τους μεγάλους της Ευρώπης.

Την ιδέα αυτή, το επονομαζόμενο και σχέδιο Overlord («σχέδιο ηγεμόνας») την είχαν υποβάλει πολύ νωρίτερα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης DG Budget και του εσωτερικού ελέγχου στους άμεσους προϊσταμένους τους και λίγο αργότερα υιοθετήθηκε από την κορυφή της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

Η επιβολή της κατά τεκμήριο αρτιότερης τεχνογνωσίας στη διοίκηση μέσω των «βέλτιστων πρακτικών» ούτε καινοφανής είναι, ούτε έχει αποτύχει ποτέ, σχολιάζουν στην Κομισιόν. Σε μια πρώτη φάση, θα μπορούσε να γίνει ακόμα και εκχώρηση διοικητικών πράξεων σε στελέχη της «εισαγόμενης διοίκησης για ένα διάστημα», έως ότου τα εγχώρια στελέχη «μάθουν τη δουλειά τους», αναφέρει στέλεχος που «έχει φτύσει αίμα στα ελληνικά τελωνεία και τις εφορίες» και δεν μασάει τα λόγια του. «Βάλτε παντού εσωτερικούς ελεγκτές με πραγματικές εξουσίες και τα υπόλοιπα θα έρθουν», έλεγε το ίδιο στέλεχος μήνες πριν, αφού όμως δεν κινητοποιείται η κυβέρνηση πρέπει να το κάνει κάποιος άλλος.

Σκιώδης κυβέρνηση
Η πολιτική φόρμουλα θα είναι η σύνδεση της εισαγωγής τεχνογνωσίας με την επόμενη δανειακή σύμβαση ως προαπαιτούμενου για νέα χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση για την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα και την Ε.Ε.

Από νομικής πλευράς, η ενίσχυση της ομάδας του Χορστ Ράιχενμπαχ θα ξεκινήσει με ένα νέο διευρυμένο mandate, ουσιαστικά μια κοινοτική πολιτική εντολή, και θα μετεξελιχθεί σε μια «τρόικα νούμερο 2».

Σε βάθος χρόνου, η εξέλιξη θα είναι η σταδιακή ενοποίηση τρόικας 1 και 2 και οι εκθέσεις αξιολόγησης που θα συντάσσουν θα είναι δεσμευτικές για τις εκταμιεύσεις.

Προσωπικό από την Ε.Ε.
Στην πράξη ο Ράιχενμπαχ θα δημιουργήσει αρχικά μια σκιώδη κυβέρνηση πάνω από την υπάρχουσα δημόσια διοίκηση με προσωπικό από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη. Φορολογικό σύστημα, Δικαιοσύνη, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και επιτελικά γραφεία υπουργείων:

- θα εποπτεύονται από την ομάδα του Γερμανού επόπτη,

- θα υπόκεινται σε αναδρομικό εσωτερικό έλεγχο,

- θα αναδομούνται στο μοντέλο των βέλτιστων πρακτικών

- και, τέλος, θα αποδίδονται στην ελληνική διοίκηση.

Για να το πετύχουν αυτό, οι επόπτες και οι εσωτερικοί ελεγκτές θα έχουν δικαίωμα απολύσεων και προσλήψεων, επιβολής ποινών και επιβραβεύσεων και θα αναφέρονται απευθείας σε «ειδική σύνθεση του Eurogroup», στους Ολι Ρεν και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά θα βρίσκονται και σε τακτική επαφή με τον επόμενο κεντρικό τραπεζίτη. Η συνολική ιδέα περιλαμβάνει «πατεντάρισμα» της παρέμβασης για μελλοντική χρήση και αλλού στην Ε.Ε. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοινοτικό πρότυπο δημόσιας διοίκησης, που θα αντικαταστήσει τα εθνικά εν καιρώ.
γράφει ο ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
από την real

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails