Ακόμη και το ενδεχόμενο «περικοπής» μίας ολόκληρης σύνταξης, για όλους τους συνταξιούχους, εντός του 2011 αλλά και ενός μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους, περιλαμβάνει το... «σκληρό» σενάριο Β που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εφόσον οι πιέσεις της Τρόικας για μείωση των δαπανών παραμείνουν ασφυκτικές. Η μείωση θα επέλθει, εφόσον επιλεγεί ως έσχατο μέτρο, μέσα από τον ετεροχρονισμό στην καταβολή των μισθών και των συντάξεων, που σήμερα προκαταβάλλονται.
Αναλυτικά, στο γραφείο των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας υπάρχει πρόταση, βάσει της οποίας οι συντάξεις δεν θα προκαταβάλλονται αλλά θα πληρώνονται στο τέλος κάθε μήνα, προκειμένου αφενός να έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές, αφετέρου να έχουν εκταμιευθεί και οι καταβολές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πρόταση αυτή βρίσκεται στο συρτάρι της κυβέρνησης για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και το Δημόσιο, και κάθε φορά που υπάρχει δραματική πίεση από την Τρόικα για περιορισμό των δαπανών, βγαίνει.
Εάν μάλιστα, υποστηρίζουν κάποιοι, οι εκπρόσωποι των δανειστών, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο επιμείνουν στη λήψη επιπλέον μέτρων, άμεσης και αποτελεσματικής, ταμιακής απόδοσης, τότε στο τραπέζι θα πέσει η πρόταση, αντίστοιχος ετεροχρονισμός να υπάρξει και στην καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Εάν δε, το μέτρο εφαρμοστεί μια κι έξω και όχι σταδιακά, θα οδηγήσει σε χάσιμο μίας σύνταξης για κάθε συνταξιούχο κι ενός μισθού για κάθε δημόσιο υπάλληλο. Έχουν μάλιστα υπολογίσει ότι το «κέρδος» για το δημόσιο μπορεί να αγγίξει και τα 2 –2,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι λίγοι δε, αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι πιο πιθανό το σενάριο το μέτρο να εφαρμοστεί στους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους και όχι στους συνταξιούχους.
Έτσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μέσα στον επόμενο μήνα, να καθυστερήσει η μισθοδοσία, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος του μήνα για τον οποίο εργάστηκαν. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από την άτοκη ταμειακή διευκόλυνση των 15-45 ημερών που συνεπάγεται για το κράτος, θα οδηγούσε και σε άμεση μείωση του κρατικού ελλείμματος φέτος κατά σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, αφού θα μετέθετε τελικά την μισθοδοσία ενός ολόκληρου μηνός στο επόμενο έτος και όχι μέσα στο 2011. Το όφελος άγγιζε, ίσως και να ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. ευρώ, αν γινόταν το ίδιο και με τις συντάξεις, όχι μόνον του δημοσίου αλλά και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.
Η Τρόικα, πιέζει επίσης για πιστή εφαρμογή των όσων ψηφίστηκαν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και σύμφωνα με πληροφορίες, ασκεί πιέσεις ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα, εκτός από τις αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που έχουν καθυστερήσει, να εφαρμοστούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις καθώς και οι μειώσεις στις συντάξεις του ΝΑΤ και του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ. Όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η μείωση στη συνταξιοδοτική δαπάνη του ΝΑΤ πρέπει να είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για το 2011 και άλλα 50 εκατ. ευρώ το 2012. Οι … περιπέτειες του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας έχει οδηγήσει σε σημαντική καθυστέρηση στο θέμα, με χιλιάδες ναυτικούς να ανησυχούν, ενώ και οι τροικανοί έχουν βγάλει κίτρινη κάρτα.
Αντίστοιχα, κατά 50 εκατ. ευρώ έχει περικοπεί και η κρατική χρηματοδότηση προς το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ, χωρίς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να έχουν εξασφαλίσει άλλο τρόπο χρηματοδότησης του κλάδου που έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανή η μείωση στις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων του ΟΤΕ.
Όσο για τον ΟΓΑ, το μεσοπρόθεσμο αναφέρει: «μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ και στο κατώτατο όριο των συντάξεων άλλων Ταμείων και αυστηροποίηση των κριτηρίων με βάση τον τόπο κατοικίας».
Στο υπουργείο Εργασίας ακόμη και σήμερα, επιμένουν πως πρόκειται για μεταφραστικό λάθος και πως στην περίπτωση του ταμείου των αγροτών, η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται κάθε χρόνο, με την ωρίμανση του νόμου βάσει του οποίου ο ΟΓΑ μετατράπηκε σε ταμείο κύριας ασφάλισης. Σύμφωνα δε, με ασφαλείς πληροφορίες, από την πλευρά της τρόικας έχουν ζητηθεί διευκρινήσεις μόνο ως προς τα κριτήρια εντοπιότητος που εφαρμόζονται προκειμένου, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο, να περιοριστούν οι δικαιούχοι μετανάστες που δεν διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας.
Υπό το βάρος των πιέσεων και με το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας να πέφτει βαρύ στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστικό, πως ενώ για το 2011 οι δαπάνες για τις συγκεκριμένες συντάξεις έχουν υπολογιστεί στα 4,36 δισ. ευρώ, για τον επόμενο χρόνο, βάσει των δεσμεύσεων στην Τρόικα και του προσχεδίου του προϋπολογισμού που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, η συγκεκριμένη δαπάνη θα πέσει στα 2,28 δισ. ευρώ, ήτοι μείωση της τάξης του 52%.
γράφει η Ρούλας Σαλούρου
από το capital
Εξάλλου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την 6η δόση η τρόικα απαιτεί πέραν των άλλων τη διακοπή καταβολής συντάξεων σε συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 55 ετών στο Δημόσιο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα η τρόικα απαιτεί διακοπή της καταβολής των συντάξεων μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους.Το μέτρο έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και επιδιώκεται να καταγραφεί εμπράκτως η αποφασιστηκότητα της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή. Το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς θα χρειασθεί να έρθει σε σύγκρουση με σειρά επαγγελματικών ομάδων όπως, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, αεροσυνοδούς, γυναίκες με ανήλικα κ.λ.π. και προσπαθεί να διαπραγματευθεί.
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου