Καλώς ήρθατε

Ελλάδα, ώρα μηδέν!

Ελλάδα, ώρα μηδέν. Με αυτή την έκφραση επενδυτικοί κύκλοι από το Λονδίνο αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται με την τρόικα και τις εξελίξεις στο Eurogroup της Παρασκευής. Τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες από το City τονίζουν πως η Ελλάδα κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη παίζει το «τελευταίο της χαρτί» για το εάν θα πείσει την τρόικα ότι θα υλοποιηθούν οι στόχοι που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Όμως γιατί η τρόικα ασκεί τέτοια πίεση, τη δεδομένη χρονική στιγμή; Το σενάριο που συζητείται έντονα τις... τελευταίες ώρες στα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου είναι αυτό της εσωτερικής στάσης πληρωμών για κάποιες ημέρες. Και γιατί θα γίνει αυτό; Γιατί θα καθυστερήσει η εκταμίευση της 6ης δόσης, έως ότου η κυβέρνηση πραγματοποιήσει αυτά που έχει υποσχεθεί στην τρόικα. Δηλαδή απολύσεις στο δημόσιο και περαιτέρω μειώσεις στις κρατικές δαπάνες.

Οι τροϊκανοί εμφανίζονται αδιάλλακτοι σε αυτά που ζητούν και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα πως ένα δεν «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα δώσουν το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση της δόσης. Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί η τρόικα δεν το έκανε αυτό κατά τις προηγούμενες δόσεις του δανείου. Η απάντηση, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους βρίσκεται στο γεγονός ότι στην τρέχουσα συγκυρία δεν υπάρχουν λήξεις ομολόγων, οπότε μία εσωτερική παύση πληρωμής για κάποιες ημέρες δεν θα πυροδοτούσε πιστωτικό γεγονός, ούτε θα ενεργοποιούσε την πληρωμή των Credit Default Swaps (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας).

Επομένως η τρόικα θεωρεί πως είναι χρυσή ευκαιρία να βάλει το «μαχαίρι στο λαιμό» στην κυβέρνηση τώρα, καθώς στην επόμενη δόση του Δεκεμβρίου υπάρχουν λήξεις ομολόγων και ακόμα και μία εσωτερική παύση πληρωμών προς το δημόσιο θα δημιουργούσε αναταραχή στις αγορές, καθώς μπορούσε να θεωρηθεί από κάποιους πιστωτικό γεγονός, οπότε θα ενεργοποιούνταν τα CDS και θα υπήρξαν σοβαρές συνέπειες για τις τράπεζες και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που ήταν κάτοχοι ελληνικών ομολόγων και CDS.

Για κάποιους το παραπάνω σενάριο αποτελεί μία από τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας, που καλλιεργούν οι κερδοσκόποι των αγορών προκειμένου, ώστε να κάνουν το παιχνίδι τους στις αγορές μετοχών και ομολόγων, αποκομίζοντας φυσικά σημαντικά κέρδη. Για κάποιους άλλους, ωστόσο, η αδιαλλαξία που επιδεικνύει η τρόικα την τρέχουσα χρονική συγκυρία και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης προς την Ελλάδα είναι η θετική έκθεση των τροϊκανών, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρούνται.
από το sofokleous10

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails