Καλώς ήρθατε

Γιατί ο καθένας πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει αυτό το Σ/Κ

Πολλοί πίστευαν ότι χθες η Ελλάδα θα κήρυττε πτώχευση . Από την πλευρά της, η Γερμανία είναι ήδη έτοιμη να σώσει τις τράπεζες της αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Ιδού δυο λόγοι γιατί πολλοί πιστεύουν πως η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί μέσα στο σαββατοκύριακο:

Πρώτον, η συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση, που απαιτεί εθελοντικό κούρεμα 21% για τους κατόχους ομολόγων, δεν θα περάσει.

Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η αναμενόμενη συμμετοχή ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων αναμένεται να φτάσει το 80%. Λιγότερο δηλαδή από το απαιτούμενο 90% που θέλει η...Ελλάδα. Αν η Αθήνα τηρήσει σκληρή στάση σε αυτό το ζήτημα, θα κινδυνέψουν 185 δισ δολάρια της συμφωνίας διάσωσης.

Η ανταλλαγή αυτή, τεχνικά, είναι ούτως ή άλλως χρεοκοπία, οπότε η αποτυχία της σημαίνει πως θα δούμε μια σκληρή χρεοκοπία αντί για μια πιο διαχειρίσιμη «επιλεκτική» χρεοκοπία όπως είχε συζητηθεί στις 21 Ιουλίου.

Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής από τους κατόχους ομολόγων.

Δεύτερον, η Ελλάδα μπορεί να πληροφορηθεί ότι αποκλείεται να εισπράξει περαιτέρω βοήθεια από την τρόικα.

Επιφανειακά αν το δούμε, αυτό δεν είναι τρομερό. Κινδυνεύει ένα ποσό περίπου 11 εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος του ελληνικού χρέους ($644 δισ το 2010).

Όμως, η αδυναμία είσπραξης αυτού του ποσού θα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους αντιμετώπισης του χρέους, ούτε αυτούς των ιδιωτικοποιήσεων, και έτσι θέτει σε ρίσκο την υποστήριξη για τη συμφωνία διάσωσης του Ιουλίου.

Σε ολόκληρη την ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια αποφασίζουν μέσα στο μήνα, αν θα συνεχίσουν, ή όχι τη συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι την 14η Σεπτεμβρίου, και στο ενδιάμεσο η Ελλάδα ξεσκονίζει τα λογιστικά της βιβλία.

Αν δει πως τα νούμερα δεν της βγαίνουν, μπορεί να κηρύξει πτώχευση ανά πάσα στιγμή.
S.A. από το Business Insider
από το antinews

Αυτό είναι τo δημοσίευμα (φωτό επάνω) που προκάλεσε τον πανικό στις χρηματαγορές και στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, αναφέρονται στις πληροφορίες του άρθρου που επικαλείται μέσα στο σαββατοκύριακο ελληνική χρεοκοπία.

Το δίκτυο Bloomberg κάνει λόγο για πτώση του ευρώ σε χαμηλό 6 μηνών, καθώς τα μάτια των αγορών είναι στραμμένα πάνω στην ελληνική χρεοκοπία.

Μάλιστα, άλλα δημοσιεύματα μιλούν για σχέδιο που προωθεί η Γερμανία για την προστασία των τραπεζών τους, σε περίπτωση που η Ελλάδα πτωχεύσει.
Οι φήμες ξεκίνησαν (όπως όλες τις προηγούμενες φορές) με e – mail από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Μέρκελ στρέφεται σε μέτρα που θα βοηθήσουν τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο haircut ύψους 50% στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης για Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά CDS ξεπέρασαν ακόμα και τις 3.700 μονάδες βάσης, σημειώνοντας άνοδο 700 μονάδων μόνο σε μια μέρα, φέρνοντας την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας κοντά στο 94%!

Σημειώνεται ότι το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των ευρωπαϊκών τραπεζών αναρριχήθηκε σε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την Ελλάδα.

Οι τράπεζες των οποίων τα CDS σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι αυτές με την μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις BNP Paribas, Credit Agricole, και Societe Generale που είδαν τα CDS τους να διευρύνονται κατά 10% στις 261 μ.β., 8% στις 270 μ.β. και 9% στις 353 μ.β., αντίστοιχα.
από το olympia

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails