Έτσι το ρίσκο για την μείωση του ελλείμματος θα ανέβει κι άλλο, την ώρα που ακόμα και κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες ζητούν να θεσμοθετηθεί μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Και είναι ιδιαίτερα αμφίβολο πώς θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, που είναι επιβαρυμένοι τους προσεχείς μήνες με έκτακτες εισφορές και φόρο εισοδήματος.
Η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί ότι όλα αυτά θα σφίξουν την θηλιά της ύφεσης στην οικονομία δημιουργώντας νέες αβεβαιότητες για την επίτευξη των στόχων. Δεν ακούστηκε τίποτε το ουσιώδες για... αποκρατικοποιήσεις αλλά και για περιορισμό του δημοσίου. Το κυριότερο είναι ότι κανείς δεν καταλαβαίνει πώς η οικονομία θα μπορέσει τελικά να επανακινηθεί για να αρχίσει να αποδίδει τους φόρους.
Αντί να κοιτάξει να δώσει κίνητρα για την λοκομοτίβα της αγοράς, τα ακίνητα, τα φορτώνει φόρους σε μια οικονομία που λειτουργεί κατ’ ουσία χωρίς χρηματοδότηση και τράπεζες. Όλα αυτά δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο πολύ έντονων διακυμάνσεων, ρευστή με ανοιχτές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.
Ο κοινός στόχος είναι να αποφύγουμε την χρεοκοπία και μια εσωτερική στάση πληρωμών. Ο τρόπος που το επιδιώκουμε είναι μάλλον ανορθόδοξος.
γράφει ο Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
από το capital
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου