Το αποτέλεσμα ενός βιαστικού, αντιαναπτυξιακού και κακοσχεδιασμένου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μιας πρωτοφανούς απραξίας και της επί δύο χρόνια συστηματικής απροθυμίας να συγκρουστεί το ΠΑΣΟΚ με την πηγή της αιμορραγίας, δηλαδή τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, οδηγεί σήμερα στην ληξιαρχική πράξη θανάτου της Ελλάδας.
Πρόκειται για τα... αποτελέσματα της ανυπαρξίας απονομής δικαιοσύνης, της ατιμωρησίας, της προσπάθειας του ίδιου πολιτικού συστήματος που κατέστρεψε τη χώρα να επιβιώσει παριστάνοντας ότι τη σώζει!
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες – από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που όπως λέει είναι καινούργιος στην πολιτική και επομένως δεν θα απολογηθεί για το σύνολο του πολιτικού συστήματος (προφανώς γι’ αυτόν τον λόγο τοποθετήθηκε εκεί) – δίνουν την χαριστική βολή στη χώρα, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο – το αντίθετο μάλιστα – ότι θα την βγάλουν από την περιπέτεια.
Ο ένας μετά τον άλλον επιφανείς προσωπικότητες από το εξωτερικό – που αποδεικνύονται περισσότερο φιλέλληνες από τους κυβερνώντες – δηλώνουν πως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ΔΕΝ λύνεται με τον τρόπο που έχουν επιλέξει κυβέρνηση και τρόικα.
Χθες, ακριβώς χθες, ημέρα της ανακοίνωσης των νέων μέτρων, για παράδειγμα, ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος, Φραντς Φίσλερ, είπε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα χρέους, όσα μέτρα και αν πάρει, μόνον με τις δικές της δυνάμεις.
«Όσους δημόσιους υπαλλήλους και αν απολύσει, όσο και αν περικόψει μισθούς και συντάξεις ή ακόμη και να μειώσει το στρατό της, η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της», είπε ο Φίσλερ, που βλέπει ως δυνατές λύσεις την διαγραφή χρέους, την αφαίρεση των επιβαρύνσεων από τα ασφάλιστρα κινδύνου και την έκδοση ευρωομολόγων ή ένα συνδυασμό όλων αυτών.
Φυσικά, ούτε η κυβέρνηση ούτε η τρόικα λαμβάνουν υπ’ όψη τους όσα λένε οι εχέφρονες άνθρωποι. Και χθες ανακοίνωσαν νέα δεινά (προσθέτοντας σε κάθε μέτρο και την ανάλογη ωραιοποίηση περί παραγωγικότητας, αποδοτικότητας, αξιοκρατίας, διαφάνειας, αναλογικότητας και… δικαιοσύνης). Θαυμάστε τα:
Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.
Β) Το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.
Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.
Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας.
Δηλαδή, μια σειρά μέτρα που οδηγούν σε πλήρη εξόντωση τον ελληνικό λαό, αλλά και ισοπέδωση κάθε οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα – και επομένως κάθε προοπτική για ανάκαμψη της οικονομίας.
Και το χειρότερο όλων: Ενώ οι περικοπές μισθών, συντάξεων και αφορολογήτου και οι απολύσεις δια της μεθόδου της εφεδρείας εξειδικεύθηκαν χθες απόλυτα, όλα τα άλλα – και κυρίως οι αποκρατικοποιήσεις και η αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημοσίου - τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό (ώστε να αποφύγουμε τα σημερινά νέα μέτρα), συμπυκνώνονται σε μια παράγραφο γεμάτη από «θα».
γράφει η Σοφία Βούλτεψη
από το Ελεύθερη Ζώνη
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου