Υπογραμμίζεται ότι με το δημοψήφισμα, που πιθανότατα θα έχει πολλά ερωτήματα, δεν θα γίνουν μόνο θεσμικές πολιτικές αλλαγές, αλλά θα θιγούν και θέματα που άπτονται του Συντάγματος. Ενδεχομένως δηλαδή, με το δημοψήφισμα να επιχειρηθεί «υπέρβαση» του Συντάγματος, αν και, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις Καστανίδη, θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ (και το σύστημα Παπανδρέου) θα... επιχειρήσει να επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο που το συμφέρει στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος και στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, διαμορφώνοντας αρνητικούς συσχετισμούς για την ΝΔ. Ο Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε σε συνταγματικές αλλαγές, αλλά και σε αλλαγές που «θα εμπεδώσουν ένα κλίμα σίγουρης θεσμικής ανάταξης διότι οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής», ενώ οι συνεργάτες του μετά την συνεδρίαση διέρρεαν την εμμονή του ΓΑΠ στην πολιτική «τα γκρεμίζουμε όλα».
Ο ΓΑΠ ακόμη δεν έχει οριστικοποιήσει τα ερωτήματα που θέλει να θέσει στο δημοψήφισμα, ενώ ίσως μιλήσει πιο καθαρά στην συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη. Ωστόσο μερικά από αυτά που έχουν ακουστεί είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών (που θα βρει σύμφωνες ευρύτερες δυνάμεις), η αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, η λειτουργία της Βουλής, η χρηματοδότηση των κομμάτων, η θητεία των εκλεγμένων αξιωματούχων, το εκλογικό σύστημα και η δικαιοσύνη.
από το antinews
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου